Cleveland Cavaliers 2021 – 2022: U Clevelandu se opet igra dobra košarka

Posle nekoliko godina lutanja, čini se da se ipak vidi svjetlo na kraju tunela. Cleveland Cavaliersi su napokon odigrao kvalitetnu sezonu, posle nekoliko godina tavorenja na dnu lige. Zabilježili su najveći napredak u ligi u odnosu na prethodnu sezonu, upisali su 44 pobjede u 2021/22 sezoni, dok su prethodnu završili sa duplo manje pobjeda na svom kontu – 22. To im je donijelo osmo mjesto na istoku, inače mjesto koje garantira doigravanje, a sada play-in turnir. Izgubili su obje utakmice, prvo od Netsa, zatim od Hawksa. Unatoč porazu svi u Clevelandu mogu biti izuzetno zadovoljni sezonom. Isprofilirali su nekoliko potencijalnih nosioca ekipe koji će s vremenom biti samo bolji.


Pregledi proteklih sezona na jednom mestu:


Cavs 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – Rajon Rondo; 33 – Kevin Love

Najmlađi igrači: 20 – Evan Mobley, 21 – Isaac Okoro

Najviše nastupa: 74 – Kevin Love, 69 – Evan Mobley

Najviše minuta po meču: 35.7 – Darius Garland, 33.8 – Evan Mobley

Strelci: 21.7 – Darius Garland, 16.1 – Jarrett Allen

Asistencije: 8.6 – Darius Garland, 6.6 – Ricky Rubio

Skokovi: 10.8 – Jarrett Allen, 8.3 – Evan Mobley

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 67.7% – Jarrett Allen, 50.8% – Evan Mobley


Nova sila u Clevelandu

Cavsi na draftu nisu imali previše dileme. Kada ti je dostupan igrač koji ima potencijal postati novi Anthony Davis, nema puno razmišljanja. Evan Mobley je najbolji visoki igrač na draftu, već sada izvrstan obrambeni igrač, s velikim “upsideom” u napadu. Znalo se da će Cavsima definitivno pomoći od prvog dana, posebno u obrani. No, baš ovakav utjecaj mogao je malo tko prognozirati.

Mobley je potpuno transformirao obranu Cavsa, sa njim na parketu Cavsi su imali četvrtu najbolju obranu lige prema defenzivnom ratingu, a bez njega su na 25. mjestu u ligi. Broj primljenih poena se drastično povećava kada je Mobley izvan parketa. Evan je pokazao izuzetnu inteligenciju i nevjerovatnu pokretnost u obrani. Već u prvoj sezoni Mobley je pokazao da je već sada jedan od naboljih rim-protectora lige. Sezonu je završio kao top 5 igrač lige po broju “contestanih” šuteva na obruču, a podigao je i kompletnu ekipu Cavsa koja je sada sedma u ligi po istoj statistici, dok u prethodnim sezonama nije bila bolja od 13 mjesta. Kakvu obrambenu zvijer imaju Cavsi govori i da je Mobley izašao u najviše “closeouta” među igračima višljim od 213cm.

U napadu nije tako dominantan, no već sada pokazuje vrlo dobre stvari i na toj strani parketa. Pokazao se kao pouzdan i u nekoliko napadački segmenata. Može bez ikakvih problema pogoditi izvana, čak i iza linije 7,24. Sjajno surađuje s bekovima nakon picka i hvata lobove, a u pojedinim situacijama može biti i ball handler u picku. Iza Mobleya je i sitna povreda, koja je nasreću po Cavse brzo apsolvirana. Cavsi su pronašli vođu ove nove post-Lebron generacije.

The Land postao – Sexland

Na draftu 2020. godine na 5. mjestu domogli su se Dariusa Garlanda, beka koji je prije drafta bio jako zanimljiv Lakersima. Cavsi su ga uzeli, no ovaj pick je povukao dosta pitanja. Ne toliko zbog Garlandove igre i talenta, već kompatibilnosti s izborom Colina Sextona godinu prije. Garland i Sexton su jako sličan tip igrača, obojica undersized bekovi s tendencijom da prvo traže priliku za svoj šut, pa tek onda za dodavanje suigraču.

U  kaotičnom sistemu prije dvije sezone kao što je bio Clevelandov, to je još više došlo do izražaja. Po samom prosjeku poena ne može se reći da su Garland, a pogotovo Sextom, imali lošu sezonu. Prvi je bilježio 12,3 poena uz 2,9 asista, dok je Sexton bio prvi strijelac ekipe sa 20,8 poena uz točno 3 asista u prosjeku. Kada se sagleda malo šira slika, konačni sud se mijenja. Pogotovo u Garlandovom slučaju. Šutirao je nešto malo preko 40% iz igre, previše je pokušavao solirati, što je na trenutke izgledalo komično. Previše zbunjenosti u igri za igrača koji bi trebao organizirati igru.

Ipak drugi dio sezone donio je nešto bolje igre obojice, pogotovo Sextona. Podsjetio je na koledž dane kada je bio jedan od boljih igrača u zemlji. Od sredine prvoj mjeseca Sexton se razigrao. U razdoblju do kraja sezone bilježio je 24.2 poena u prosjeku uz odličnih 50% šuta iz igre. Stvari su polako sjedale na mjesto, zbunjenosti je bilo sve manje, a efikasnosti i pravih odluka sve više. Nakon te sezone red je bio da i ovaj bekovski par dobije svoj nadimak. Najorignalniji je bio njihov bivši suigrač – Larry Nance Jr sa efektnim Sex-Land.

Nakon dvije godine, faza prilagodbe je završila i obojica su sada već etablirani igrači. No, imaju puno prostora za napredak. Prava je šteta što je Sexton već završio sezonu zbog povrede koljena, a to je stavilo na Garlandova leđa puno više odgovornosti. Na koju je definitivno odgovorio na pravi način. Garland je odigrao fantastičnu sezonu, popravio je brojke u gotovo svim statističkim kategorijama i ono što je bitnije, izgledao je puno zrelije na parketu. Što mu je donijelo i prvi Allstar nastup.

Darius je sezonu završio sa 21.7 poena, uz 8.6 asista, bio je vođa na parketu, a njegovo partnerstvo s Allenom je bilo sjajno za gledati. Da u Clevelandu misle ozbiljno s njim, potpisan je i novi 193 miliona $ vrijedan ugovor za pet godina suradnje.

All we need is love

Za Kevina Lovea možemo reći da je prošao gotovo sve u dresu Cavsa. Stigao je u već gotovu ekipu spremnu na borbu za prsten. Uspjeli su u tom naumu, a Love je trebao biti čovjek koji će olakšati prijelazno razdoblje nakon odlaska Lebrona u Lakerse. U prvim sezonama dosta se mučio s povredama i mentalnim zdravljem, no u posljednje dvije sezone odrađuje sjajan posao kao efikasni igrač s klupe i mentor mlađim igračima.

Danas Kevin ponovo igra pobjedničku košarku a Mobley, Garland, Allen i ostala mlađarija imaju sjajnog saigrača i mentora. Cavsi su poduplali broj pobjeda, a Kevin pruža vrhunske partije sa klupe. Prebolili su odlazak Lebrona i Cleveland je ponovo pozitivan na košarku. 14 poena i 8 skokova za 21 minutu po utakmici etabliraju Kevina kao pravog šestog igrača ali pored ovih brojki vjerujemo da je ekipi dosta važnije Kevinovo prisustvo, iskustvo i topli osmijeh koji je uvijek spreman podijeliti sa drugima.

Svi mogući zaposlenici koji su radili u Clevelandu o Kevinu imaju samo riječi hvale. Vrhunski sportaš i jos bolji čovjek, uvijek nasmijan i raspoložen za pružanje tople ljudske riječi. Nakon svega što je prošao u životu, kako privatno tako i profesionalno, Kevin je ponovo onaj stari. Radi ono što voli i što najbolje zna i ponovo je istinski sretan.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*