Los Angeles Clippers 2021-2022: Sumorna sezona

Vijest da Kawhi Leonard propušta cijelu 2021-2022 sezonu potpuno je zaokrenula ambicije u Clippersima. Prema plasmanu posljednje 2-3 godine Clippersi su postali prva ekipa Los Angelesa. Sezonu su završili sa devet pobjeda više od Lebrona, Davisa i ostalih komšija. Ipak, playoff nisu vidjeli, iako su imali priliku u playin-u. Najveći neprijatelj su im bile povrede. Izuzev pomenutog Leonarda, veliki dio sezone propustio je i Paul George. PG je odigrao samo 31 utakmicu, a preko deset utakmica su propustili Kennard i Marcus Morris, bitni članovi rotacije.

Sjajnu sezonu je odigrao Reggie Jackson, a trade za Covingtona se pokazao kao izvrstan posao. Njih dvojca su bila pokretačka snaga Clippersa nakon PG-eve povrede. Usprkos svim nedaćama dogurali su do respektabilnih 42-40 u regularnoj sezoni. Dogurali su do osmog mjesta zapada što im je osiguralo playin turnir. U prvom krugu išli su na megdan Timberwolvesima. Imali su Georgea koji se vratio netom prije konca sezone. Čak je ubacio i 34 poena, ali na drugoj strani Russell i Edwards su bili bolji i Wolvesi odnose veliku pobjedu. Imali su još jednu šansu za popravak, protiv Pelicansa. Niti iz drugog pokušaja nisu uspjeli doći do doigravanja. PG nažalost nije bio spreman i nije mogao igrati ali su Morris i Jackson dali sve od sebe, ubacili svaki po 27 poena ali nije bilo dovoljno.

Završili su sezonu bez doigravanja ali u ovom dijelu Los Angelesa nisu previše razočarani. Ekipa je pod vodstvom trenera Luea izgledala vrlo dobro na parketu čak i bez svojih najvećih zvijezda. U sada već solidno formiranu ekipu stižu Leonard i George, nadamo se potpuno zdravi. Ambicije će biti puno veće i ovo je prava prilika da Clippersi napokon naprave nešto više.


Clippers 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Nicolas Batum, 32 – Marcus Morris, Eric Bledsloe

Najmlađi igrači: 20 – Brandon Boston Jr; 23 – Isaiah Hartstein

Najviše nastupa: 81 – Terrance Mann, 76 – Ivica Zubac

Najviše minuta po meču: 34.7 – Paul George, 31.2 – Reggie Jackson

Strelci: 24.3 – Paul George, 16.8 – Reggie Jackson

Asistencije: 5.7 – Paul George, 4.8 – Reggie Jackson

Skokovi: 8.5 – Ivica Zubac, 6.9 – Paul George

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 62.6% – Ivica Zubac, Isiaih Hartstein

 



Reggie’s redemption

Svoju sada već 10 godina dugu karijeru Reggie Jackson je počeo u Oklahoma Thunderima. Polako se probijao u prvu ekipu što nije bilo lagano pored Westbrooka, Hardena i Duranta. Eksplodirao je u svojoj trećoj sezoni bio bitan šraf s klupe u sjajnoj sezoni koja je završila porazom od Warriorsa u finalu konferencije. Ekipa počela polako osipati i Reggie je pošao istim putem. Razmijenjen je u Pistonse gdje je trebao preuzeti mjesto prvog beka i napadačke opcije. Na momente je igrao sjajno ali uništile su ga povrede i u Detroitu nikada nije uspio pokazati svoj pravi potencijal.

Prije tri sezone stigao je u Los Angeles. Izmučen povredama Reggie više nije bio igrač kao prije. Sve do ove sezone. “Clippersi su mi vratili vjeru u košarku. U Detroitu sam bio na korak do mirovine.” izjavio je Reggie prije nekoliko tjedana. U izostanku Leonarda a velikim dijelom sezone i Paula Georgea, Reggie je preuzeo najveći napadački teret. Ubacivao je 16.8 poena u prosjeku, što mu je drugi najveći prosjek u karijeri. Uz sve to odigrao je 75 utakmica i preko 30 minuta u prosjeku. Napokon je bio zdrav a na momente je izgledao kao Allstar bek. Recimo kao kada je hladan kao špricer donio pobjedu protiv Lakersa. Nakon primljenog koša na 12 sekundi do kraja Jackson se sjurio na košu u stilu “Skip to my Louea” i laganim rolingom se oslobodio čuvara i položio za pobjedu.

Naredne sezone se vraćaju PG i Leonard što sigurno znači manje lopti i ovlasti za Jacksona. Ipak, sezona bez povrede daje nadu da bi Jackson mogao nastaviti u sličnom ritmu naredne sezone.

Sumorna sezona

Paul George je u dresu Oklahoma u sezoni 2018-2019 bio vrlo blizu MVP nagrade. Igrao je fantastičnu košarku, a kada se saznalo da Leonard propušta sezone očekivale su se slične predstave. Sezonu je počeo vrlo dobro iako je bilo jasno da još nije uhvatio optimalnu formu. Nažalost formu nije niti stigao uhvatiti. Obnovio je povredu lakta koja mu je stvarala dosta tegoba kod šutiranja i nakon 6. 12. propustio je 48 od narednih 50 utakmica. Povratak je uslijedio tek na kraju regularne sezone. Brojke su bile nešto niže nego na početku ali optimistično je djelovao njegov šut za tri poena. Pogađao je preko 50% u preko osam pokušaja po utakmici.

Do playina se zagrijao i u prvom meču sasuo 34 poena Wolvesima. Nije bilo dovoljno pa su morali igrati još jedan meč protiv Pelicansa. Prolaz je bio izgledan sa PG-em u postavi, razigranim Jacksonom te novopridošlim Covingtonom i Powellom koji su dobrano ojačali rotaciju ambicije Clippersa su polako rasle. Ove sezone im nije bilo suđeno. Netom prije meča sa Pelicansima, PG je dobio pozitivan Covid test i morao je propustiti meč. Clippersi su izgubili, ostali su bez doigravanja u ovoj dosta sumornoj sezoni.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*