New Orleans Pelicans 2021 – 2022: Nema Ziona, ima play offa

Credit: Clutchpoints

Pelicansi su odigrali solidnu sezonu, koja više izgleda kao priprema pred oluju i najavu pohodna na vrh Zapada u sezonama koje slede. Igrali su bez svoje prve zvezde Ziona Williamsona, koji se oporavljao od povrede, ali su tokom sezone posložili ekipu tako da će u narednu sezonu, pored oporavljenog Williamsa, računati i na CJ McColluma, Ingrama, Valanciunasa, Devonte Grahama, Larry Nance Jr.-a… igrače koji su posrnulu franšizu u protekloj sezonu sa devet pozicije doveli do play inna, a potom nakon pobeda nad Spursima i Clippersima i do play off obračuna sa Sunsima, koji je tim iz Phoenixa dobio sa 4-2 u seriji.


Učinak prethodnih sezona:


Ako bi sumirali sezonu Pelicansa u nekoliko ključnih tačaka, onda bi svakako trebali da istaknemo sledeće:

  • Pelicansi su konačno u Willie Greenu
  • Brandon Ingram je na putu da postane istinski lider tima i superstar
  • Herb Jones kojeg su birali na draftu je izuzetan NBA talenat
  • CJ McCollum i Larry Nance su se odlično uklopili u ovaj tim

Odabir Greena da kao trenera upravlja timom bio je vrlo važan potez koji je promenio kulturu tima i za koju se GM David Griffin zalaže već nekoliko godina. On se postavio kao lider, pokazao je fleksibilnost i volju da se prilagodi, razvio je efikasne planove igre koji su također prilagođeni protivnicima i okolnostima u kojima se igra. Doneo je sve ono što bi bilo koji tim tražio od svoga trenera.


New Orleans 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – Garett Temple; 30 – CJ McCollum

Najmlađi igrači: 20 – Kira Lewis Jr; 21 – Jaxson Hayes, Trey Murphy III

Najviše nastupa: 78 – Herbert Jones; 76 – Devonte Grahan; 74 – Jonas Valanciunas

Najviše minuta po meču: 34 – Brandon Ingram; 33.8 – CJ McCollum; 33.5 – Josh Hart

Strelci: 24.3 – CJ McCollum; 22.7 – Brandon Ingram; 17.8 – Jonas Valanciunas

Asistencije: 5.8 – CJ McCollum; 5.6 – Brandon Ingram

Skokovi: 11.4 – Jonas Valanciunas; 7.8 – Josh Hart

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 61.6% – Jaxson Hayes; 55.1% – Larry Nance Jr.; 54.4 % – Jonas Valanciunas


Zion – hodajuća povreda

Nismo gledali Ziona u prošloj sezoni. Povreda stopala odvojila je nekadašnjeg prvog tima od parketa na punih godinu dana. Igrač koji je prošle sezone beležio 27 poena (uz 61 posto šuta iz igre), 7,2 skoka i 3,7 asistencija, sigurno da je falio svom timu. 

Osim povreda, koje su česte, javnost je više šokirala, a mnoge i zabrinula, Zionova kilaža. Kako su prenosili mediji, Williamson je tokom povrede došao do nestvarnih 136 kilograma i tada je imao sedam kilograma više nego kada je 2019. stigao u NBA ligu. A i tada mu se prebacivalo da je pretežak za svojih 198 centimetara.

Ingram – prvo ime tima

Nakon što je osvojio  trofej za igrača koji je najviše napredovao u sezoni 2019-2020., Ingram je nastavio napredovati u poslednje dvie sezone. Postao je opasniji u šutu za tri poena u New Orleansu (37,3 posto) u poređenju sa njegove tri sezone u Lakersima (32,9 posto). Ove sezone imao i rekord karijere od 5,6 asistencija po utakmici.

Brandon Ingram ima kontinuitet. Iz sezone u sezonu, kako je stigo u Pelicanse, diže svoju formu, brojke i uticaj na tim i saigrače. On više nije samo statistički All-Star. On je All-Star igrač, i to je to. Ingram olakšava igru svima ostalima u dresu Pelicansa. On je neupitni lider na parketu i izvan njega. I u doigravanju je pokazao šta sve može. U prošloj sezoni beležio je 22.7 poena, uz 5.8 skokova, 5.6 asistencije i uz 46.1 procenta šuta iz igre.

Ingram je postao prvi igrač franšize koji je davao više od 30 koševa u tri uzastopne utakmice doigravanja, ubacivši 37 u pobedi na gostovanju kod Phoenixa u drugoj utakmici i 30 u trijumfu u četvrtoj utakmici na domaćem terenu.

Jonas, CJ i Larry – na parni pogon

Pelicansi su napravili core tim za respect. Ukoliko se Zion oporavi, a uz njega Ingram nastavi sa kontinuirano dobrim igrama, imati u rosteru igrače poput CJ McColluma i Jonasa Valanciunasa, pa i Larry Nance Juniora, će puno značiti za kvalitet, igru na rezultat i razvoj mladih igrača od kojih su nekolicina zaista hot prospects u New Orleansu.

Iskusni CJ je u najboljim igračkim godinama. Dugo je bio u senci Damiana Lillarda a već u prvim nastupima za Pelicanse pokazao je da može da bude lider. Jonas Valancinusa je snažan i inteligentan centar, podjednako dobar i u odbrani i u napadu. Njegova igra i etika već su značajno uticale i promenile način na koji tim funkcioniše. Zahvaljujući Jonasu, Pelicansu su jedna od najboljih skakačkih ekipa u ligi.

Da ne zaboravimo i Herba Jonesa koji je imao vrlo dobru debitantsku sezonu, posebno kada je u pitanju odbrambeni segment njegove igre i odbrana na perimetru. Jones je pokazao koliko su njegove individualne odbrambene veštine važne i koliko su u stanju da dođu do izražaja. Njegov stalni trud, predanost i intenzitet, dok je izvlačio najteže zadatke svake večeri, uticao je na njegove saigrače. Jonas je definitivno igrač kod kojeg statistika prikriva njegovu pravu igrački vrednost i doprinos timu.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*