Recap sezone 2016-2017: LA Clippers

Clippersi su sjajno započeli sezonu, i u toku prvih mesec i po dva, bili su po rejtinzima i po igri vodeća ekipa lige. Činilo se da je Doc Rivers konačno posložio tim, da se stvorila prava hemija između igrača, i da će konačno tim biti kompletan i da će ih zaobići povrede. Bila je ovo i sezona ‘istine’ za ‘Lob city’, sezona u kojoj su konačno odlučili osvojiti Zapad i napasti prsten. No, vrlo brzo sve se počelo rušiti. Stigle su serije loših rezultata, povrede važnih igrača (Paula, Griffina), a hemija pokazalo se u timu nije bila najbolja. Na kraju četvrto mesto na zapadu sa 51 pobedom i 31 porazom ne može biti dobar rezultat. To je najslabiji omer koji su Clippsi imali od sezone 2011-2012, i najslabije u eri Doca Riversa.

Sol na ranu stavili su Jazzeri, koji su LA Clipperse izbacili već u prvom kolu play offa, rezultatom 4-3.

‘Lob city’

Kako smo i napisali, Clippersi su odlično ušli u sezonu, jedno vreme su bili lideri lige i tim koji je igrao najatraktivniju košarku u celoj NBA. Krajem novembra (23 nov, nakon pobede protiv Mavsa imali su 14-3). Činilo se da je Rivers posložio kockice i da je trojac Paul – Griffin – Jordan, uz pomoć Riversa juniora, Reddicka, Crawforda spreman da obeleži ovu sezonu. CP3 je bio nezaustavljiv, i loptama je hranio visoke i skočne Griffina i Jordana zbog čijih zakucavanja je i tim dobio nadima ‘Lob city’ – oni su kada igraju i kada u formi apsolutni gospodari vazduha.

Onda su krenuli problemi… prvo porazi u serijama (najduža od 6 poraza zabeležena je od 23 do 31 decembra, 2017), pa (ponovo) povrede ključnih igrača – Griffina i Paula, i gubitnički mentalitettima ponovo je isplivao. Već se na polusezoni govorilo o raspadu velike trojke Clippersa.

Raspadaju li se Clippersi?

Griffin je lider po poenima (21.6), Paul igra odlično i jedan je od najboljih organizatora igra u ligi (18.1 p, 9.2 as), dok snažni Jordan suvereno vlada reketima (12.7 p, 13.8 sk, 1.7 blokade). Ne zaboravimo sjajnog šutera Reddicka (15 p), jokera jamala Crawforda (12.3 p, 2. 6 as) koji kada ih krene teško mogu da budu zaustavljeni.

Pred sam play off, tim je digao formu (7 poslednjih utakmica su dobili), i svi ključni igrači su se oporavili. Bili su apsolutni favoriti protiv desetkovanih Jazzera sa kojima su imali prednost domaćeg terena i pored identičnog učinka u regularnom delu.

Ključni igrač: Chris Paul

Statistički gledano CP3 igra svoju najslabiju sezonu u poslednjih desetak godina. Ipak, statistika nekada zna da vara, a samo oni koji su gledali ovog vrsnog playa znaju koliko je njegovo prisustvo na terenu važno za hemiju tima. CP3 je nesumnjivo jedan od najboljih playeva lige, u zrelim je igračkim godinama (31), koji svoj tim poznaje u dušu, i svoje saigrače. Njegove sjajne asistencije i lopte sa očima, bilo za Jordana na alley up, Griffina za prodro ili šut, odnosno Reddicka na liniju za tri poena, biće presudne u ovoj borbi za dalji prolazak.

Na strani Clippersa je i jača klupa, i više igračkih opcija. Pomenimo samo Jamala Crawforda, čiji je performans protiv Utaha bio jedan od najboljih ove sezone.

Katastrofa u play offu

Nakon starnog iznenađujućeg poraza kod kuće, Clippersi du dobili dva vezana meča, poveli sa 2-1 i činilo se da su uspostavili prevagu u seriji. Posebno jer se Utahu povredio jedan od najboljih igrača, centar Rudy Gobert.

No, Utah potom dobija dve uzastopne, i sledi vrlo neizvesna završnica, i sjajna partija Chrisa Paula kojom je izborio majstoricu za svoj tim. Clippsi su u tom 7. meču prosto razbijeni na svom terenu. Uglavnom su jurili rezultat a Utah je lagano dobio na kraju, i bio je to najubedljiviji trijumf u seriji, za 4-3 Utaha.

Sezona ‘Istine’

Da, osim ‘istine’ da Clippersi nisu sazreli za velika timska dostignuća, jedna i jedina ‘Istina’ odigrala je svoju poslednju NBA sezonu. U pitanju je naravno Paul Pierce koji je još na početku sezone najavio povlačenje.

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. LA Clippers 2018 - 2019: Od underdoga do prvog favorita u NBA! - Ostatak Sveta
  2. Los Angeles Clippers 2021-2022: Sumorna sezona - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*