Atlanta Hawks 2018-2019: Jastrebi šire krila

Period rebuildinga još uvijek traje, no plodovi radi se već polako počinju ubirati. Hawksi niti ove sezone nisu ostvarili nekakav dobar score, no to im ove sezone još nije bio glavni cilj. GM Schlenk se nakon ove sezone pokazao kao čovjek s vizijom. Bivši zaposlenik Warriorsa želi na neki način prekopirati uspjeh svojih bivših poslodavaca. Vidi se da je dosta naučio od Ratnika i da sve poteze koje povuče su jako dobro smišljeni. Draft večer je bila kao i većini ekipa s dna Lige ključni dio sezone. Znali su što žele, svoju kopiju Currya, a najbliže tome je bio Trae Young.

Younga su i izabrali na draftu, odnosno odradili su zamjenu za Luku Dončića. Ovo je bio izuzetno riskantan potez, no čak u neku ruku možemo reći da je Schlenk i pogodio. Young je stigao, a Schlenk je nastavio s čistkom. Najbolji igrač Hawksa, Dennis Schroeder označen je kao višak, te su ga odmah na početku sezone mijenjali u Thundere. Dobili su Carmela Anthonya koji je samo nekoliko dana bio član Hawksa, te Justina Andersona. U najbolju ruku rotacijskog igrača, ali dobili su i prijeko potreban prostor za Younga da može neometano igrati u svojoj rookie sezoni.

Young je svoju priliku iskoristio, a to se može reći i za dosta igrača s rostera Hawksa. Sezonu su na kraju završili sa 5 pobjeda boljim omjerom, odnosno imali su score 29-53. Bili su jako zabavna napadačka ekipa, čak su bili i u gornjoj polovici Lige što se tiče ofenzivnog ratinga, no u obrambenom segmentu su bili debelo zadnji. Young i Huerter na bekovima, te Len pod košem nisu baš najbolji obrameni oslonac.

BasketballReference


Kalkulirani rizik

Počelo je davne 2001. godine kada u Hawksi mijenjali Gasola za Shareef Abdul Raheema. Iako je Shareef bio jako kvalitetan igrač u svoje vrijeme, jednostavno je bio konstantno ozijeđen, a svi znamo u kakvog se igrača razvio Gasol. Čak i da u ovim godinama dođe u Hawkse bio bi jedan od glavnih igrača. A ovaj trade je odrađen prije 17 godina.

Nakon toga su propustili jednog od najboljih playmakera u povijesti Chrisa Paula, a osim njega i Derona Williamsa koji je prvih sezona u Jazzu bio izuzetno kvalitetan bek. Uzeli su Marvina Williamsa koji se na kraju razvio u solidno NBA krilo. Ove godine su propustili Luku Dončića. Uz svo poštovanje prema Youngu, te njegovoj i više nego dobroj sezoni, nekako smatramo da će Luka na kraju biti kvalitetniji igrač.

Draft 2018: Ko su pobednici a ko gubitnici?

Ali… Iako će Luka biti sigurno kompletniji, a vjerovatno i bolji igrač u globalu od Younga, to ne znači da bi se Luka bolje uklopio u Hawkse. Schlenkova vizija polako počinje dobijati smisao. Hawksi su prošle sezone bili izuzetno zabavna ekipa. Young je nakon početnog privikavanja na Ligu zaigrao izuzetno dobro. Collins se polako ali sigurno razvija u jednog od najboljih mladih visokih Lige, Huerter je imao nekoliko sjajnih utakmica. Stvari su se počele okretati u Atlanti, a nakon ovogodišnjeg drafta kojega su sjajno odradili, Hawksi bi već iduće sezone mogli biti dark horse Istoka.

Dinamični duo

Svoju viziju istočnih Warriorsa Schlenk je ipak morao malo prilagoditi. Osnova Ratnika je bila fantastična tranzicija, šut, te izuzetno pokretni napad s puno cutova. Zbog trenutnog stanja rostera nije se to moglo do kraja implementirati. Možda i bolje, jer Hawksi su prilagodbom dobili ponajbojli duo Lige. Sa Youngom je trenersko osoblje najviše radilo na donošenju odluka u pick and rollu. Na sveučilištu je više bio scorer, ali Hawksi od njega prvenstvno žele napraviti sjajnog playmakera, čovjeka koji je motor ekipe i koji pokreće stvari.

Bio je dobar dodavač na sveučilištu, no NBA je druga razina. Young je na početku izgledao dosta izgubljeno. Lopte su letjele na sve strane, nije bilo protočnosti u napadu. Srećom, stvari koje su trenirali vrlo brzo su došle na naplatu.Young je donosio sve bolje i bolje odluke, pasovi su stizali tamo gdje trebaju, a posebno dobra je bila suradnja s Collinsom. U prošloj sezoni Young je imao prosječno 0,8 poena u prosjeku kao primarni ball handler u pn’r, što ga svrstava u gornju polovicu Lige. Također Collins je bio među najbolji rolerima u Ligi, sa 1,26 poena u prosjeku.

Young ima odličnu viziju, te dobro čita igru. Ukoliko obrana pogriješi i ostavi prazan reket, Collins sigurno dobija loptu za lagano zakucavanje. Njihova kemija je sjajna, te bi mogli predstavljati ogroman problem u nadolazećim sezonama.

Neočekivani junak

Najbolji igrač Hawksa u prošloj sezoni je bio John Collins. Atletični krilni centar sa Wake Foresta biran je 2017. godine kao 19. pick. Rookie sezona je protekla tiho. Collins je bio dosta dobar, pokazivao je znakove potencijala. Ubacivao je 10,5 poena uz 7,3 skoka u prosjeku. Ali, ove sezone je eksplodirao. Dobio je i dosta veću minutažu, a sezonu je završio sa 19,5 poena u prosjeku, te 9,8 skokova. Tiho i neprimjeto promentuo se u najboljeg igrača Hawksa, te ključnog člana buduće mlade jezgre.

Spomenuli smo sjajnu suradnju s Youngom, ali Collins je pokazao da je više od postavljača blokova. Oko obruča se najbolje snalazi. Ubacuje čak 70% oko obruča, ali nisu sve zakucavanja. Izuzetno je snalažljiv, tako da je postao jedan od najboljih realizatora iz reketa u Ligi. Trojku ove sezone šutira sa respektabilnih 34,8%, a iz cornera je još i bolju, šutira preko 40%. Kada se još i šut stabilizira, Hawksi i Collins postaju jako opasni.

Kao problem se navodi što Collins ne kreira previše. Naime, oko 75% njegovi koševa je asistirano, a većina dolazi od Younga. Ali, Collins niti nije tu da kreira. Odličan je u pračenju akcije, te završavanju oko obruča, a kreacija ionako spada u Youngovu domenu. Jer Hawksi su druga najbrža ekipa Lige, tako da tu baš i nema previše vremena za centra da si kreira šut. Obično se to radi kada ekipa igra sporije, te spuštaju loptu u low post. Collins je većinom i korišten kao roller na vrhu reketa, što ga stavlja u dosta tešku poziciju da sam kreira.

Ove sezone je pokazao izuzetan napredak što se tiče napadačke igre. Gotov sve napredne brojke su porasle.

Novi Curry ili Steve Nash?

Hawksi su jako riskirali na ovom draftu. Tradeali su Dončića kako bi mogli uzeti Trae Younga. Momka koji bi mogao postati novi Curry, no i pokazati se kao flop. Kako je igrao na prvoj Ljetnoj Ligi, činilo se kako su Hawksi grdno pogriješili. Mučio se sa šutom i ukupno pogodio samo 9/36 šuteva tijekom Lige. Većina pokušaja čak nije niti bila blizu obruča i Young je izgledao kao da baca cigle. Već u Las Vegasu je proigrao i pokazao zašto su ga Hawksi izabrali.

Kao i u Ljetnoj Ligi, početak u NBA Ligi je bio dosta težak. Dosta je promašivao, te se još uvijek navikavao na novi stil igre. No, vrlo brzo je proigrao. U ovom sistemu Hawksa gdje je on dominantni playmaker počeo je igrati besprijekoran pick n’roll, a kako je sezona odmicala i njegova šuterska forma je rasla. Neviđen “boom” je imao nakon Allstara, bilježi stvarno sjajne brojke. Upisivao je 24,7 poena uz 9,2 asista u prosjeku,a čak je i smanjio izgubljene lopte u tom periodu.

Već sada je postao elitni playmaker, igra pick kao veteran, a njegovi centri Collins i Len imaju sezone karijere. Iako su Hawksi dosta loši ove sezone, što se tiče scorea, igraju košarku koja ima i glavu i rep. Dončić nije imao konkurenciju do tada, a činilo se da Young opasno prijeti.

Ovakve igre je pružao na sveučilištu, gdje je jedno vrijeme bio najbolji strijelac i asistent NCAA Lige. Tijekom predraft perioda nabacio je nekoliko kila, radio je s Curryevim trenerom i čini se da se isplatilo. Zbog građe i stila igre ga najviše uspoređuju baš s Curryem, no Young ima jednog drugog idola.Već tada smo znali na kome će bazirati igru. -“Kada sam odrastao najdraži igrač mi je bio Steve Nash. Iako ih pokušavam ukombinirati, pokušavam ipak više biti Steve Nash, nego Curry. Iako me često uspoređuju s Curryem zbog stila igre i slažem se s tim. No Nash je Hall of Famer, ne sumnjam da će i Curry biti nakon karijere. No želim pokazati da znam dodavati. Moram na tome raditi i biti još bolji.”- izjavio je Young.

Vizija se nastavlja

Drugi draft zaredom Hawksi tradeom dolaze do igrača kojeg žele. Prošle godine je to bio Young, te se pokazao da odličan izbor, a ove godine su išli svojim prvim odabirom ojačati obranu. Uzeli su najboljeg obrambenog igrača na draftu, Huntera sa Virginie. Izuzetan 3-D potencijal koji je bio jedan od najefektivnijih šutera u NCAA Ligi. Hunter ima svojih mana, no donijeti će ovo ekipi ono što im treba. Rješavanje Princea sada ima i smisla, a Hunter će se idealno uklopiti u 3-D rolu. Nakon njega su uzeli Reddisha, igrača koji je neopravdano pao u sjenu Barretta i Ziona na Dukeu. Jedan od najvećih potencijala na ovom draftu, mogao bi biti jako ugodno iznenađenje. Sjajan šuter i napadač, odličnih fizikalija i neviđenog talenta. Nije se baš snašao kao treća opcija na Dukeu, no u Hawksima bi mogao eksplodirati.

Draft recap – tko je pobijedio, a tko izgubio?

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Southeast 2019 - 2020: Jastrebi puni potencijala, Jordan napokon potpisao poraz - Ostatak Sveta
  2. Atlanta Hawks: Glupostima uništena još jedna sezona - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*