Southeast 2019 – 2020: Jastrebi puni potencijala, Jordan napokon potpisao poraz

Uvjerljivo najslabija divizija na Istoku. Southeast bi naredne sezone mogao imati samo jednog predstavnika u playoffu, a ni to nije zagarantirano. Miami Heat se pojačao Jimmy Butlerom, rookie Hero je pokazao sjajne stvari na Ljetnoj Ligi i u predsezoni i oni bi trebali biti predvodnici ove divizije. Iza njih u playoff bi se mogao ušunjati i Magic našeg Nikole Vučevića. Ukoliko žele ponoviti uspjeh iz prošle sezone, Vuč će morati ponoviti Allstar sezonu, dok napokon čekamo i eksplozije Fultza i Isaaca. Najzanimljiviji mladi tim u Ligi imaju Hawksi. S jasnom vizijom pristupaju svakom draftu, tako da su i ove godine profitirali. Imaju hrpu mladih igrača punih potencijala, a paradoks je kako kod njih igra i najstariji igrač ikada u NBA Vince Carter kojemu bi ovo trebala biti oproštajna sezona. Wizardsi i Hornetsi već mogu potpisati poraz na početku sezone i okrenuti se narednom draftu, jer samo ih čudo može dovesti do playoffa.

Atlanta Hawks

IN- Allen Crabbe (BKN), Marcus Derrickson (GSW), Bruno Fernando (R), Brandon Goodwin (DEN), Damian Jones (GSW), Tahjere McCall, Jabari Parker (WAS), Chandler Parsons (MEM), Jordan Sibert, Evan Turner (POR)

OUT- Jaylen Adams, Justin Anderson, Kent Bazemore (POR), Deyonta Davis, Dewayne Dedmon (SAC), Isaac Humphries (ORL), Miles Plumlee (MEM), Alex Poythress, Taurean Prince (BKN), Omari Spellman (GSW)

DRAFT – De’Andre Hunter (4.pick), Cam Reddish (10.pick)

Uz Pelicanse sigurno najzanimljivija ekipa Lige. Puni su potencijala, a kao i nekoliko prošlih godina draft su odradili sjajno. Izabrali su dvojicu igrača koji se odlično uklapaju u ovu ekipu. Ciljali su Huntera, tradeali su dva svoja picka kako bi došli do njega. U njemu su dobili možda i najboljeg two way igrača s drafta. Reddish je bio jedan od najboljih igrača u svojem godištu, a na sveučilištu je malo pao u sjenu Ziona i Barretta. Mogao bi postati sjajan strijelac, na što Hawksi sigurno i ciljaju. Young je tijekom ljeta nabacio nekoliko kilograma mišića, te više ne bi trebao biti tako veliki propuh u obrani. No, na njegovom napadačkom talentu je bazirana ova ekipa. S Collinsom je razvio fantastičnu kemiju, već sada su ponajbolji pick n roll par Lige. Klupa je pojačana, Turner je tu da mijenja Younga i preuzme kreaciju kada je on na klupi, a još jednu priliku je dobio i Jabari Parker. Nadamo se da je sve povrede ostavio iza sebe. Ukoliko bude zdrav Hawksi će dobiti kvalitetno rješenje s klupe. Cilj Hawksa niti ove sezone nije playoff, već “naučiti” ekipu kako igrati s Youngom. Prošla sezona je pokazala kako se isplati kreirati igru oko njega, unatoč svim njegovim manama u obrani. Idućih nekoliko sezona bi trebalo pokazati pravo lice Hawksa.

 

Progoza: 10. mjesto Istoka

Washington Wizards

IN- Davis Bertans (SAS), Isaac Bonga (LAL), Chris Chiozza (HOU), Rui Hachimura (R), Jalen Jones, Garrison Mathews (R), C.J. Miles (MEM), Justin Robinson (R), Admiral Schofield (R), Ish Smith (DET), Isaiah Thomas (DEN), Moritz Wagner (LAL).

OUT- Trevor Ariza (SAC), Sam Dekker, Jeff Green (UTA), Dwight Howard (LAL), Jabari Parker (ATL), Tarik Phillip, Bobby Portis (NYK), Chasson Randle, Devin Robinson (TOR), Tomas Satoransky (CHI).

DRAFT- Rui Hachimura (9.pick)

 

Rusvaj u Glavnom gradu još uvijek traje. Počeo je teći Wallov supermax, a nedavno je objavljeno kako sigurno propušta i ovu sezonu zbog povrede ahilove tetive. S tom viješću, vrlo je vjerovatno kako Bradley Beal već gleda gdje bi mogao otići. Opet će morati biti alfa i omega ekipa, potrošnja je sve veća, a iako je odigrao dvije sezone bez većih povreda pitanje je kada će i Beal pokleknuti. Preko ljeta praktički ništa nisu napravili. Riješili su se veterana, Arize, Greena,Howarda, Parkera, te dvoje soldnih mladih igrača u Portisu te Satoranskom koji je bio vrlo dobar back up prošle sezone. Kao zamjene su stigli Bertrans iz Spursa, te omaleni Isaiah Thomas koji će u Wizardsima pokušati vratiti staru formu. Isaiah je zapravo najveća nada Wizardsa u ovom trenutku. Što je ujedno i jako veliki problem. Prvenstveno Thomas je već sada povređen te propušta početak sezone, a pitanje je kakvo će mu zdravstveno stanje biti kroz sezonu. Beal će morati opet igrati sve, s tim da sada nema ni Satoranskog da mu olakša posao u organizaciji igre. Najrelaniji scenarij za Wizardse je trade Beala koji je nedavno potpisao novi max ugovor. Uzeti što više za njega, jer vjerujemo da nema koja ga ekipa ne bi htjela u svojim redovima. Početi ispočetak, jer s Wallovim ugovorom su zapeli, što onda ne bi pokušali graditi igru oko njega kada se oporavi. Tj, ako se oporavi. U svakom slučaju s ovakvim rosterom nemaju šanse za playoff niti na ovakvom Istoku, osim u slučaju da Beal odigra MVP sezonu. Čak ni onda stvari nisu zacementirane…

Progoza: 13. mjesto Istoka

Miami Heat

In – Jimmy Butler (PHI), Tyler Herro (R), Meyers Leonard (POR), Daryl Macon (DAL), KZ Okpala (R), Davon Reed (IND).

Out – Ryan Anderson (HOU), Yante Maten (BOS), Josh Richardson (PHI), Dwyane Wade, Hassan Whiteside (POR).

Draft – Tyler Herro (13.pick)

Sezona puna seljakanja je bila previše za Butlera. Nije htio ostati u Sixersima, već je odlučio otići u toplije krajeve. Riley nije dugo oklijevao, pronašao je način kako ga potpisati iako nije imao niti centa prostora pod capom i Jimmy je vrlo brzo postao novi igrač Heata. Istina, koštalo ih je najboljeg igrača iz prošle sezone Josh Richardsona, no rizik bi se mogao isplatiti. Butler je motiviran, a i dalje je među najboljim bekovima Lige. S njim u napadu uvijek imaju rješenje, što im je bio dosta velik problem prošle sezone. Dragon je također potpuno zdrav, problemi s koljenom su iza njega, a unatoč godinama sigurno ima bar još dvije kvalitetne sezone u nogama. Prema prvom sudu na draftu su itekako pogodili. Išli su po ono što im najviše fali, a to je šut. Uzeli su ponajboljeg šutera drafta, Herroa s Kentuckya. Dojam s Ljetne Lige i predsezone ostavlja da će Herro biti prava stvar. Puno je više od jednodimenzionalnog šutera. Već je pokazao kako bez problema kreira iz dribilinga, ulaz također nije loš, dok je šuterske dionce odrađivao sjajno. Pun pogodak Rileya, a Herro je jedan od prikrivenih kandidata za ROY nagradu. Spoelstra i ove sezone ima dosta limitiranu ekipu, ali sada su napokon zdravi. Uz očekivani napredak Adebaya (koji je isto odlično izgledao u predsezoni) i Winslowa, te Butlera i Dragona playoff ne bi smio biti upitan. Pitanje je samo zdravlja…

 

Prognoza: 7. mjesto Istoka

 

Charlotte Hornets

IN – Robert Franks (R), Ahmed Hill (R), Cody Martin (R), Terry Rozier (BOS), Kobi Simmons, P.J. Washington (R).

OUT – Joe Chealey, Frank Kaminsky (PHX), Jeremy Lamb (IND), Shelvin Mack, J.P. Macura, Tony Parker, Kemba Walker (BOS).

Draft – P.J. Washington (12.pick)

Jordanovi puleni su pali na dno Lige. Bez previše razmišljanja vjerovatno najgori roster Lige. Kemba je otišao i ostavio prazninu iza sebe. Već dugo godina nisu izborili playoff, a po svemu sudeći tako će i ostati narednih nekoliko godina. Kembi je prekipjelo i otišao je u Boston. Kao njegova zamjena je doveden Rozier. Perspektivni bek Bostona imao je sjajan playoff prije dvije sezone, no sve je upropastio lošom prošlom sezonom. Moguće da je bilo premalo prilike između svih bekova Bostona, no opet Rozier nikako ne uljeva povjerenje. Nikako ga ne vidim kao beka koji bi mogao vući svoju ekipu do playoffa. Daleko od toga da je dobar igrač, no previše je nekonstantan i ponekad “divlji” da bi se igra gradila striktno oko njega. Osim Kembe otišao je i Jeremy Lamb. Ekipu su tako napustila dva najbolja strijelca i jedini ljudi koji su mogli na ovom rosteru “izmisliti” poene. Zamjena je Rozier i… to je to. Draft je prošao solidno, uzeli su Washingtona krilnog centra s mekanom rukom koji će već u prvoj sezoni dobiti pregršt prilike. S ovim rosterom Jordan ne može ništa drugom osim već se početi pripremati za nadolazeći draft.

Prognoza: 15. mjesto Istoka

 

Orlando Magic

IN – Al-Farouq Aminu (POR), Isaac Humphries (ATL), B.J. Johnson (SAC), Josh Magette.

OUT – Troy Caupain (POR), Jerian Grant, Jarell Martin (CLE), Timofey Mozgov.

Draft – Chuma Okeke (16.pick)

Najveća i najradosnija vijest u Orlandu je bio paraf našeg Nikole Vučevića na novi ugovor. Odlučio je ostati nakon Allstar sezone i prvog nastupa Magica u playoff nakon dugo godina. Ekipa je manje više nepromjenjena, a najveće pojačanje bi mogao biti igrač kojega su doveli još prošle sezone. Markelle Fultz još nije odigrao niti jednu utakmicu za Orlando, a za početak ove sezone je napokon spreman. Njegovi problemi s ramenom su nadamo se iza njega i može polako početi pokazivati zašto je bio prvi pick na draftu. U njega polažu velike nade kao i u daljnji napredak Gordona i Isaaca. Obojica su prošle sezone bili pouzdani članovi rotacije, a očekuje se daljnji iskorak. Također zdrav je i Mo Bamba, rookie koji je propustio gotovo cijelu sezonu. S ovom ekipom uspjeli su ući u playoff prošle sezone, a ciljevi su i ove godine manje više isti. Vučević će morati biti blizu Allstar nivoa, a ako se Fultz pokaže u pravom svjetlu mogli bi imati iznenađujuće dobru ekipu.

 

Prognoza: 9. mjesto Istoka

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*