The Uncle Drew Effect

CBSSports

Najveći dio krivice za “flop” Bostona prošle sezone podio je Kyrie Irving. Možda je malo i previše kritiziran, pogotovo kada uzmemo u obzir da je bio daleko najbolji igrač Bostona. No, možda je baš u tome bio problem.

“Ravnozemljaš” Irving napustio je Cleveland u čudnim okolnostima. Postali su prva ekipa koja je preokrenula 1-3 u Finalu protiv Warriorsa, a on i Lebron su gotovo jednako zaslužni. Točnije, Kyrie nikad ne bi napravio ovakav preokret bez Lebrona, a bogami ni Lebron bez njega. Nakon uspjeha, potpuna tišina. Kyrie je odlučio kako više ne želi biti “sidekick” Lebronu i zatražio je trade. Poslan je u Boston i napokon je dobio “svoju” ekipu. Prva sezone je prošla solidno, no povreda krajem sezone pokazati će se kao ključni detalj. Tada su mladi igrači Bostona zasjali, dok je najveća zvijezda liječio povredu.

Irving se potpuno oporavio, došao spreman na trening kamp, a većina ekipa je bila izuzetno “nabrijana” prije početka sezone. No, kako je sezona odmicala, tako je Stevensu bilo sve teže kontrolirati svlačionicu. Zanimljivo, Kyrie se sada našao u istoj ulozi kao i Lebron dok su bili u Cavsima. Irving je pokušao biti mentor mladima, no čini se da ga mladići baš i nisu slušali. Nekoliko puta tijekom sezone pričao je s Lebronom i izjavio kako ga napokon sad razumije. Irving je dao sve od sebe da proba izvući najviše iz ove ekipe. To je čak i uspjelo jednom tijekom sezone. Nažalost, nije dugo trajalo i krenuo je Bostonov pad. Počele su pljuštati kritike na sve strane, a Irving nikoga nije štedio.

Playoff je bio posebna priča. Tijekom regularne sezone mogu postojati razmirice u ekipi, bitno je da se sve iznivelira do doigravanja, ionako je to najbitnije. U Bostonu se stvari nisu “iznivelirale”. Pacersi su očišćeni, no nije bilo baš tako lagano kako rezultat sugerira. Protiv Giannisa i Bucksa nije bilo provlačenja. Irving je odigrao najgoru seriju u karijeri. Izgledao je neprepoznatljivo, ubaciti nije mogao ništa i tu se već vidjelo da je to kraj njegove karijere u Bostonu. Čak ni Stevens nije uspio prilagoditi ekipu njegovom stilu igre. Brown i Tatum su patili, Hayward nije uspio uhvatiti formu čitave sezone, obrana je patila… Za Irvingom nisu dugo patili, stigao je Kemba, a Boston je ove sezone preporođen. Iako su slični tipovi igrača, Kemba ipak pristaje na kompromise, te ga je puno lakše trenirati nego Irvinga. Zato Boston ove sezone opet izgleda kao jedan od glavnih favorita na Istoku.

Brooklyn story

Najveći pobjednici ovog prijelaznog roka su Netsi. Dva ponajveća slobodna igrača, Irving i Durant su stigli u Brooklyn. Dvojica prijatelja su se udružila u pokušaju da zajedno dođu d0 naslova. Duranta ove sezone neće biti na parketu zbog povrede, pa je Irving sam morao krenuti u pohod. Irving je dosada odigrao 11 utakmica u dresu Netsa, dok je već propustio isti broj – zbog povrede. Debi je bio nevjerovatan, ubacio je okruglih 50 poena Wolvesi, ali Netsi su tu utakmicu izgubili… To je nekako i tema Irvignove karijere u posljedjih nekoliko godina. Fantastični individualni učinci, ali ekipa nekako uvijek pati.

Tako se pokazalo i u Brooklynu. Spencer Dindwiddie je uskočio na Irvingovo mjesto, a Netsi čak izgledaju bolje s njim na jedinici. Spencer je već proteklih sezona pokazao kako je paklen igrač, no ovako dobro nikada nije igrao. Bez Irvinga u postavi Spence postiže 23,8 poena uz 42% šuta, te upisuje 7,5 asista. Još bitnije, Netsi su u tih 11 utakmica upisali samo 3 poraza. Dakle računica je jednostavno, s Irvingom u postavi Netsi su na 4-7, bez njega na 8-3. Ekipa se podigla, igraju brzo, Spencer, Harris i Prince rešetaju izvana, dok Allen i Jordan hvataju sve što ode iznad obruča.

Ono što nas još raduje u igri Netsa je to što Atkinson sve više vjeruje Džananu Musi. Postao je redovan član rotacije, u 17 utakmica je odigrao oko 15 minuta u prosjeku. Iako ovlasti u igri baš i nema, minutaža je sve veća. Ovo ostalo će doći s vremenom…

1 Trackback / Pingback

  1. Pogrešno skretanje - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*