Hrvati u NBA: Promjena kluba, nesigurnost, spašavanje karijere…

Getty Images, EPA; Grafika: Index

Piše: Toni Horvat / Index.hr

SEZONA u NBA ligi skoro je došla do polovice, a još je manje od mjesec dana ostalo do završetka prijelaznog roka, koji je ove godine 6. veljače.

Do tada bi nekoliko hrvatskih košarkaša lako moglo promijeniti klub. Od njih sedmorice, samo Bojan Bogdanović u Utah Jazzu ima status nedodirljivog. Rookie Luka Šamanić, koji još nije debitirao za San Antonio, igra dobro u Razvojnoj ligi, napreduje i radi na nedostacima, a Spursi ga vide kao vrlo zanimljivog igrača za budućnost.

Od preostale petorice, nitko sa sigurnošću ne može reći da će za mjesec dana biti u istom klubu, pa čak ni Ivica Zubac. Iako su LA Clippersi sasvim zadovoljni njegovim igrama i potencijalom, ne bi se libili uključiti ga u neku razmjenu otvori li im se prilika da dovedu igrača koji bi im bio prevaga u borbi za naslov prvaka.

Šarićev status se ekspresno strmoglavio

Najintrigantnija je situacija Darija Šarića koji je većinu sezone igrao solidno kao startni krilni centar u Phoenixu, no povratak suspendiranog Deandrea Aytona, prvog izbora drafta 2018., drastično mu je promijenio status.

Na pet utakmica na prijelazu iz 2019. u 2020. prosječno vrijeme na parketu mu je palo s 26 na 12 minuta, a u posljednje dvije ispao je iz početne petorke te igrao manje od pet minuta u prosjeku.

Bilo je za očekivati da će povratak Aytona u petorku značiti odlazak Arona Baynesa na klupu, no trener Monty Williams odlučio se za postavu s dva centra i žrtvovao Šarića. Čak je i među pričuvama radije na “četvorci” koristio Mikala Bridgesa, koji je prirodno nisko krilo.

Williams je objasnio da je Bridgesa na te dvije utakmice više koristio zbog “matchupova”, odnosno profila protivničkih visokih igrača, ali i natuknuo da ne voli često mijenjati startnu petorku, što znači da će Šarić do daljnjega ulaziti s klupe. Dobra je vijest da je na posljednjoj utakmici ipak odigrao 18 minuta.

Jedino logično objašnjenje je da ga štede zbog trejda

No, tako slaba minutaža mogla bi značiti i da Sunsi pregovaraju o trejdu u koji bi bio uključen Šibenčanin te ne žele riskirati da zaradi ozljedu koja bi upropastila taj posao. Glasine ga šalju u Cleveland kao dio paketa za Kevina Lovea, u New York u razmjeni za Juliusa Randlea te u Oklahoma City, odakle bi trebao stići Danilo Gallinari.

Upravo taj potonji trejd nekako djeluje najrealnije iako Thunder igra iznenađujuće dobro nakon što je ljetos ostao bez Russella Westbrooka i Paula Georgea. Sunsima treba točno takav profil igrača, visoki šuter koji se sjajno snalazi u “pick and popu”, no Thunder nema razloga rješavati ga se ako zauzvrat ne dobije dobar “paket”, a Šarić, Tyler Johnson i izbor prve runde drafta su, u najbolju ruku, na granici isplativosti trejda za OKC.

Šarić je u posljednjoj godini svojeg rookie ugovora i u njoj zarađuje 3,8 milijuna dolara. Na kraju sezone njegova momčad Phoenix, ili ona u kojoj završi nakon mogućeg trejda, može mu dati “kvalifikacijsku ponudu” od 4,8 milijuna. U protivnom, Dario postaje ograničeni slobodan igrač i može pregovarati s bilo kojim klubom, a Sunsi ga mogu zadržati ako “mečiraju” ponudu, odnosno ponude mu identičan ugovor, no problem je u tome što bi mu ovakav status, u slučaju ostanka u Sunsima, drastično srušio cijenu.

Iako Sunsi ne mogu biti nezadovoljni Šarićem, koji je na prosjecima od 10,2 poena, 6,6 skokova i 1,9 asistencija, možda su procijenili da im se ne isplati ponuditi Šariću višegodišnji ugovor koji bi premašivao 10 milijuna po sezoni, koliko igrači Darijeva kalibra vrijede.

Šarić odlazi, Zubac dolazi?

No riješe li se Šarića, Sunsi bi mogli pokušati dovesti drugog Hrvata. Glasine govore o trejdu centra za centra, prema kojima bi Baynes otišao u Clipperse, a Ivica Zubac u Phoenix. Iako Clippersi nemaju razloga odricati se Zupca, 33-godišnji Australac donio bi veće iskustvo i čvrstoću u blokovima pa bi, ako procijene da će im njegove kvalitete više koristiti u doigravanju od Zupčevih, mogli odraditi taj trejd, posebno zato što se već pokazalo da Čitlučanin u srazovima s najvećim rivalima Lakersima ne može čuvati Anthonyja Davisa. No to ne može skoro nijedan igrač na svijetu, pa ni Baynes.

Za razliku od Šarića, Zubac je barem financijski osiguran. Prije sezone je potpisao četverogodišnji ugovor vrijedan 28,5 milijuna dolara iako su mu samo tri sezone zagarantirane, a četvrta uključuje momčadsku opciju.

Bender “preživio” 6. siječnja

Zupčevi vršnjaci Ante Žižić i Dragan Bender nisu tako osigurani. Bender je ove sezone odigrao samo 29 minuta za Milwaukee Buckse, ali odlično koristi svaku priliku kad ga pošalju u Razvojnu ligu u kojoj je proglašen igračem tjedna zahvaljujući prosjecima od 26 koševa, 9,5 skokova i 3,5 blokade u dvije pobjede Wisconsin Herda.

Ako su bili u dvojbi, to je vjerojatno pomoglo Bucksima da prelome hoće li ga zadržati. Prema ugovoru, ako ga ne otpuste do 6. siječnja, ugovor mu postaje zagarantiran do kraja sezone i donosi mu dodatnih 800.000 dolara. Budući da je “preživio” 6. siječnja i ostao u klubu, sljedeći ključni datum u Benderovoj karijeri je 6. srpnja, do kada Bucksi moraju odlučiti hoće li mu aktivirati i opciju za drugu sezonu, u kojoj bi zaradio još 1,8 milijuna.

U svakom slučaju, Bender je u puno lošijoj situaciji od očekivane za igrača koji je bio četvrti izbor drafta. Štoviše, ljetos je već praktički sve dogovorio s moskovskim CSKA-om i odlučio se vratiti u Europu kad su mu Bucksi ponudili priliku da ostane u NBA ligi još neko vrijeme.

Žižić u limbu do kraja prijelaznog roka

Žižiću također na kraju sezone istječe ugovor s Clevelandom, koji je već ranije odlučio da mu neće aktivirati četvrtu godinu rookie ugovora u kojoj bi prema unaprijed određenoj ljestvici zaradio 3,9 milijuna. No to ne znači da su ga se odrekli jer postoji mogućnost da ga pokušaju zadržati za manje novca.

On je propustio početak sezone zbog ozljede pete, a nakon toga je uglavnom bio zaleđen na klupi slabašnih Cavsa, no to se polako mijenja. U nedjelju je zabio 15 koševa uz 12 skokova protiv Minnesote, no u sastavu Clevelanda nije bilo ozlijeđenih Nancea i Thompsona, kao ni Kevina Lovea, koji je u sukobu s upravom i čeka trejd. Također, kod Minnesote nije bilo prve zvijezde i startnog centra Karl-Anthonyja Townsa, što je Žižiću olakšalo posao.

No, Cavsi su u fazi rekonstrukcije, odlazak Lovea je poprilično siguran, a najvjerojatnije će u nekom trejdu otići i Tristan Thompson, što bi znatno prorijedilo Žižinu konkurenciju pod koševima. U takvom bi raspletu centar iz Duća nakon 6. veljače mogao dobiti znatno veću minutažu i priliku da pokaže je li vrijedan novog ugovora. Naravno, ne treba isključiti ni mogućnost da i on napusti Cleveland kao dio većeg trejda, no zasad se ništa slično ne spominje u NBA krugovima.

Hezonjin minimalac lako je upakirati

Konačno, Mario Hezonja je u Portlandu na sličnom “vrtuljku” na kakvom je bio u Orlandu i New Yorku. Količina vremena na parketu i pozicija koju pokriva ovise o zdravstvenom biltenu momčadi. Igrao je praktički na svih pet pozicija, čak i kao centar zbog ozljeda većine visokih igrača Blazersa. U igri je ove sezone znao provesti 37 minuta, ali i samo pet, a nekoliko je utakmica i propustio zbog ozljede leđa. No nijednom nije ubacio više od 11 poena, pa iako zna zabljesnuti nekim atraktivnim potezom, na njega se uglavnom nadovežu tri nepromišljena.

On je ljetos potpisao dvogodišnji ugovor za veteranski minimalac, ove sezone zarađuje 1,7, a sljedeće bi trebao 1,9 milijuna dolara. U njegovom je ugovoru igračka opcija, odnosno sam Mario može odlučiti hoće li ostati u Portlandu za taj novac i pregovarati s drugim klubovima kao slobodan igrač.

Portland je među klubovima koji su najviše zagrizli za Kevina Lovea pa je moguće da i Hezonja završi u Clevelandu kao dio paketa za bivšeg NBA prvaka i peterostrukog All-Star igrača, pa i u nekom drugom klubu jer je njegov niski ugovor lako uključiti u trejd kako bi se izjednačile plaće pod pravilima “salary capa”.

Šamanićeva NBA karijera zapravo još nije ni počela i Spursi ga zasad sigurno namjeravaju zadržati u Razvojnoj ligi, a možda mu i krajem sezone daju priliku da se konačno okuša i među velikima. Bogdanović je nedodirljiv u Uti i nema nikakve šanse da promijeni sredinu, dok je pred svim ostalim Hrvatima mjesec neizvjesnosti.

Tko zna, ako se neke od glasina pokažu točnima, možda neki od njih čak i postanu suigrači. Na primjer, Šarić i Zubac u Phoenixu ili Hezonja i Žižić u Clevelandu. Sve će biti jasno 6. veljače, a možda i ranije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*