Igrač mjeseca: Nikola Jokić, Denverov ‘joker’ iz rukava

DenverPost

Denver Nuggetsi su u drugom, Allstar mjesecu proživjeli pregršt problema. Najviše s povredama. Početkom mjeseca na utakmici su imali samo 8 igrača, a nakon Jokića najviši u ekipi je bio Vlatko Čančar. Seriju od 5 utakmica s polovičnom ekipom Jokić je odigrao maestralno, a Nuggetsi su ubilježili 4 pobjede iz 5 utakmica. U jednom trenutku Nuggetsi su bili bez redom, Murray, Harris, Millsap, Porter Jr i Plumlee dok je dvojac Hernangomez i Beasely tradean u Wolvese. Srećom, niti jedna povreda nije bila ozbiljnije prirode, pa su se prvotimci polako vraćali na parket. Pauza zbog Allstara svakako nije odmogla, a mjesec su Nuggetsi završili na 3. mjestu Zapada sa 6 pobjeda iz 10 utakmica.

Jedino iznenađenje se može pripisati porazu od Pistonsa, a u jednu ruku i Thundera, dok su ostala dva poraza došla od ekipa iz Los Angelesa. Playoff je praktički osiguran, a trenutno imaju 4 pobjede viška ispred Rocketsa i Jazza, dok kaskaju samo jednu pobjedu iza Clippersa i imaju realne šanse čak i za drugo mjesto. Biti će prava borba između njih i Clippersa, jer drugo mjesto znači da bi lako mogli izbjeći Dončića i Mavse koji su izjednačeni na 6. tj 7. mjestu s Thunderima. Momci iz Oklahome jesu neugodna ekipa, no vjerujem da bi se većina radije susrela s njima, nego s Dončićem i Zingisom.

Denverov junak

Jokić je nastavio sjajnu formu iz prvog mjeseca. Prvo je protiv Pistonsa pogodio trojku za produžetak i odigrao odličan meč, da bi nakon toga na proste faktore rastavili Blazerse. Uspjeli su zaustaviti Lillarda koji je do tada imao stvarno nevjerovatnu seriju. Pali su Blazersi bez ispaljenog metka. Nuggetsi su dobili sa čak 28 razlike.Nastavili su pobjednički niz, sve dok nisu pokleki od Thundera. Jokić je i tu utakmicu bio nerješiva enigma za obranu Thundera. Adams, Noel i ostali nisu znali kako zaustaviti Somborca koji je ubacio gotovo svaki svoj šut iz igre.

Mjesec je završio sa 25,5 poena uz fantastičnih 64,2% šuta iz igre. Bilježio je točno 10 skokova uz 7,2 asista po utakmici.

Screenshot/Basketballreference

Utakmica mjeseca

Jokić je bio najbolji kada je bilo najteže. Desila se ranije spomenuta situacija kada su ostali sa samo 8 igrača na rosteru, a išli su na megdan Jazzu i najboljem obrambenom igrači Lige Gobertu. Jokić je demonstirao silu protiv najboljeg obrambenog igrača Lige Rudy Goberta. Zabijao mu je na sve načine, sjajno ga izvlačio iz reketa, konkretno imao je 12/13 iz igre protiv njega. Posebna je priča Jokićev game winner. Lagano je odradio step back, te s jedne noge ubacio preko nemoćnog Goberta ključne poene koje Jazzeri više nisu mogli stići. Utakmicu je završio sa monstuoznim triple doubleom, ubacio je 30 poena, uhvatio čak 21 skok, te podijelio 10 asista.

Igrama u ovom mjesecu Jokić je ušao u elitno društvo. Nakon utakmice protiv Pistonsa ubilježio je 5. utakmicu u karijeri u kojoj je osim triple doublea ubacio i minimalno 35 poena. Čisto da usporedbu, to je uspjelo još samo Hakeemu i Jabbaru. Neloše društvo za Jokića, neloše.

Clutch Joka

Komotno bi Clutch Joka mogao biti novi nadimak za Jokera. U ključnim minutama utakmice, lopta je najsigurnija u Jokićevim rukama – u cijeloj Ligi. Mirnoća i široki repertoar šuteva iz pada, floatera i nepredviđenih asista su jednostavno previše za njegove protivnike. Kada se utakmica odlučuje, Jokić je glavni i odgovorni. Ove sezone Jokić je najbolji clutch igrač Lige i slobodno možemo reći da baš i nema konkurencije.

Screenshot/Twitter

Ubacio je najviše šuteva za pobjedu, s tim da u se ne računaju šutevi s kojima je izboren produžetak. U ovom mjesecu je to bilo recimo protiv Pistonsa, utakmica koju su na kraju ipak izgubili. Gotovo je po svim statističkim kategorijama u samom vrhu Lige, izuzetno je opasan kada je utakmica “na liniji”. Demonstrira to kroz čitavu karijeru, a sada je svoju clutch igru podigao na još jedan višlji nivo. Konkretno, samo su Chris Paul, Lavine i Mitchell ubacili više poena od njega u clutch situacijama. Lavine i Mitchell su ubacili samo jedan poen više od njega, dok je Paul ipak odmakao na malo veću razliku. Denver u Jokiću ima elitnog clutch igrača, praktički je samo bitno da ostanu u igri do samog kraja. Za sve ostalo će se pobrinuti Jokić.

Što bi Nuggetsi bez njega?

Osim što bi u clutchu morali tražiti neko drugo rješenje, koje bi gotovo sigurno bilo manje efikasno, jedan druga statistika još više upada u oči. Opće je poznatno da Jokić čini svoje suigrače boljim, no baš u ovolikoj mjeri…

Screenshot/Twitter

Na listi se nalaze svi igrači koji su odigrali najmanje 2500minuta s Jokićem na parketu. Ama baš svi igrači (osim Lylesa – no njegove brojke su praktički zanemarive) su igrali bolje kada je Jokić bio s njima na parketu. Sjećamo se Farieda koji je nestao s NBA neba. On i Jokić su imali fantastičnu suradnju. Jokić je bacao asiste, Faried je letio i hvatao sve što može i zakucavao. Šteta što ga Nuggetsi nisu uspjeli zadržati.

Preokret od 10kg

Kao i svaki puta dosada, ulazak u sezonu za Jokića je bio izuzetno loš. Krizitiran je na sve strane, a po njegovom stasu vidjelo se da je imao “dobro” ljeto. Morao je smršaviti, a sa skidanjem kila polako je dolazio sebi. Sam je izjavio kako mu je to spasilo sezonu. -“Nisam dobro šutirao početkom sezone. Šutevi su mi stalno bili kratki i priznajem bio sam pretežak.”- iskren je bio Jokić.

Tijekom sezone Jokić je izgubio gotovo 10 kila, što se odmah prenelo na njegovu igru. Atleticizam nikada nije imao, no ovako pretio to je još lošije izgledalo. Bio je često zapuhan na kraju utakmice, jednostavno nije mogao iskoristiti svoj bogomdan talent i osjećaj za košarku. Skidanjem kila je to riješio i ušao u možda i najbolju formu svoje karijere. Godinu stariji Nuggetsi su sada još spremniji za playoff i očekuje se potvrda dobrog rezultata u doigravanju prošle sezone, čak i poneki korak naprijed.

1 Trackback / Pingback

  1. "Kakav j***** igrač!" - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*