Izabrali ste: Najbolji je Aleksandar Đorđević!

screenshot

U iščekivanju nastavka takmičenja na svim frontovima, sa fokusom na NBA ligu, ekipa Ostatka sveta odlučila je da vas aktivira i uključi u izbor najbolje petorke sa ovih naših prostora.

Ove večeri završili smo izbor za najbolju ‘jedinicu’ sa ovih prostora, a izbor nije bio težak – to je Aleksandar Saša Đorđević koji je u finalu dobio više glasova od Gorana Dragića, slovenačkog playa i iskusnog NBA igrača koji trenutno nastupa za Miami Heat.  Sale je na kraju dobio 71 % vaših glasova.

Sale Nacionale

Aleksandar Saša Đorđević, igrač sa najvećim mudima i žicom da pogura kada niko ne sme. O Đorđeviću ne treba puno pisati, jedan od najboljih plejeva potelih s ovih prostora. Neviđen clutch gen, pogodio je more bitnih šuteva. Počevši od trojke za Europsku titutlu Partizana, pa brdo trojki koje je pogodio za reprezentaciju.Teško se odlučiti koji je njegov potez karijere, mnogi će izdvojiti trojku za Partizan, neki trojku hrvatskoj reprezentaciji, a neki solo rolu koju je imao protiv Litvanaca u finalu EP 1995. 

U Zvezdi je proglašen netalentovanim, Aleksandar Sasa Đorđević je na nagovor svoga oca (proslavljenog trenera Zvezde Bratislava Đorđevića) prešao u KK Partizan. Tamo je debitirao sa samo 17 godina i već tada nagovestio da će biti igrač za završne trenutke utakmice. U samo 2 minute igre presudio je tadašnjem viceprvaku Crvenoj Zvezdi trojkom u zadnjim sekundama. To je prva od kasnije ćemo videti, mnogih ključnih trojki u karijeri ovoga asa.

1991. godine Partizan je na vrhu svoje moći. Prije te sezone Sale je imao prvi dodir s NBA ligom. Bio je na probi u Bostonu, ali nažalost nije zadovoljio i na sreću navijača Partizana vratio se u svoj matični klub. Te 1992. godine Partizan je pokorio sve. Sa tada mladim Željkom Obradovićem na klupi i Saletom na terenu osvojili su Prvenstvo i Kup Jugoslavije, te Kup europskih šampiona.

Posle 9 godina među Grobarima Sale odlazi u Italiju i tamo igra za Phillips Milano i Fortitudo iz Bologne, te osvaja još jedan Kup Koraća. 1996. godine ponovo kratka avantura u NBA, ovaj put u Draženovim Blazersima. Nije se naigrao, te vrlo brzo se vraća u Europu u Barselonu. Ovaj izlet u NBA puno je pomogao Saletu te se vratio nikad bolji. Ukupno je osvojio 2 prvenstva Španije, te je bio izabran u All star ekipu zapada, te bio najbolji strelac i uzeo trofej u šutiranju trojki.

Ljuti Barsin rival Real Madrid je Saletova iduća stanica. Sa njima još uzima jedan trofej prvaka Španije. Posle 2 sezone vraća se u Italiju u Scavolini, gde ostaje jednu sezonu i posle svađe s upravom odlazi iz kluba, te završava karijeru tamo gde je i krenuo u europsku avanturu, u Milanu.

Za reprezentaciju Sale je posebna priča. Puno velikih utakmica, odlučujućih trojki, nema šta nam Sale nije podario u svojoj reprezentativnoj karijeri. Prva medalja sa juniorima 1986. u Austriji. Vodio ih je Pešić, a s njim su igrali i Divac, Kukoč, Rađa, Pavićević i drugi. Iduće godine upada kao 12. igrač u seniorsku reprezentaciju, koju je vodio veliki Krešo Ćosić. I tu počinje Saletova seniorska karijera i već u utakmici za 3.mesto donosi Jugoslaviji medalju. Iste godine osvaja zlato za juniore u Bormiu na svetskom prvenstvu. 1991. godine u Rimu, opet zlato za Saleta na Euru.

Da nije bilo sankcija, zbog kojih Jugosavije sve do 1995. godine nije bilo na prvenstvima, verovatno bi Saletova riznica bila i bogatija za koju medalju. No te 1995. opet Sale briljira, solidno odigrano prvenstvo sa 10-ak poena u proseku i onda eksplozija u finalu. Litvaniji sa Marčiulisom i Sabonisom je utrpao 41 poen uz 9/12 za tri poena i naravno zlato za Jugoslaviju. U Atlanti iduće godine opet medalja,ovaj put srebro posle izgubljenog finala od Amerikanaca.

1997. godine prekretnica. Prvo prvenstvo od osamostaljenja i bez Divca i Paspalja Sale je izabran za kapitena. I bome je kapitenski odigrao. U četvrtfinalu Jugoslavija se mučila sa žilavim Hrvatima, utakmica puna tenzija i onda kakav završeta. Flasback na 1992. godinu i Fuenlabradu. Sale uzima loptu nakon što je Rimac zabio oba bacanja za +2 Hrvata i pretrčava čitav teren i zabija trojku sa sirenom. Posle toga Jugoslavija je osvojila zlato i Sale je bio proglašen za najkorisnijeg igrača prvenstva.

I među zadnjim prvenstvima je bila 1998. godina. Jugoslavija je došla bez Divca i Danilovića, sa povređenim Saletom. Nisu ima davali velike šanse, no opet je tu Sale Nacionale. Preokret protiv Argentinaca u četvtfinalu i onda polufinale protiv domaćina Grka i za kraj Rusi. Sve pobede i još jedno zlato za Saleta. 2005. godine se oprostio od košarke i započeo je veoma uspešnu trenersku karijeru. I zasad dodao 2 srebra, na svetskom prvenstvu 2014. i olimpijadi 2016. godine.

Nakon neverovatno uspešne igračke karijere Sale se otisnuo u trenerske vode. Počeo je u “svom” klubu u inostranstvu. Milano ga je zaposlio 2006. godine. Tamo se zadržao samo godinu dana, a nakon toga je uzeo pauzu sve do 2011. godine i posla u Bennetonu. Sezonu je proveo u Panathinaikosu (2015 – 2016), potom sve godine radi u Bayernu (2016 – 2018), da bi prošloga leta preuzeo Virtus Bolognu gde je upraio svoje ‘momke’ iz reprezentacije – Miloša Teodosića i Stefana Markovića.

Iako je imao samo 2 godine trenerskog iskustva izabran je Dudinog naslednika i novog selektora Srbije. Iako relativno neiskusan (ali samo što se tiče staža) Sale je ostvario odlične rezultate sa Srbijom, te nastavio ono što je Duda započeo. Osim sjajnih rezultata nastavio je tzv “kult” reprezentacije, te odmah pokazao sjajne liderske sposobnosti i zavidno trenersko znanje.

Uzeo je 3 srebrne medalje, prvu na Svetskom prvenstvu 2014. godina, a zatim je na Olimpijadi u Riu stigao do finala sa Amerikancima koji su nažalost bili jači. Nakon toga je uslijedio i Eurobasket na koji je Srbija došla izuzetno oslabljena. Falilo im je gotovo pola ekipe, no Sale je uspio izvući najviše iz momaka koje je imao na raspolaganju i uzeo je još jedno srebro.

Za koga ste sve glasali

U izboru se nismo ograničili samo na NBA igrače, jer dosta naših velikih igrača se nikada nije okušala u NBA Ligi a kvalitetom, inteligencijom i postignućima su to zaslužili. Svoje predstavnike će imati i stara škola, a i nova škola, na vama je da izaberemo najbolje.

Za svaku od pozicija selektirali smo po 32 igrača, dakle ukupno 160 majstora košarkaške igre. Počev od pozicije playa, svakod dana izbacivaćemo ankete i priliku da glasate za svoje favorite. Parovi su izvučeni “iz šešira”, potpuno nasumično.

Kao i svaki izbor i ovaj će biti subjektivan, u skladu sa znanjem, interesovanjima i simpatijama koji svako od vas gaji prema određenim igračima, i košarkaškom stilu i epohi. Ovo možda neće biti 5 najboljih, ili 10 ako ćemo da biramo ceo jedan košarkaški tim, već 5 ili 10 po meri posetilaca sajta Ostatka sveta koji su do sada pokazivali veliko poznavanje i zanimanje za magičnu igru.

Igra se knock out sistem, a počeli smo sa izborom najboljeg playa. Evo kako je izgledao kostur i kako su Sale i Dragon stigli do velikog finala:

 

Sale i Dragon najpopularniji

Do ovoga trenutka, a finalno glasanje je još uvek u toku, imali smo preko 8.000 glasova a trojka sa najviše dobijenih glasova su Aleksandar Saša Đorđević, Goran Dragić i Marko Jarić:

  • Aleksandar Đorđević 19 %
  • Goran Dragić 12.5 %
  • Marko Jarić 9.4 %

Treba napomenuti da je najviše simpatija naše zajednice kada su u pitanju plejevi probrao Zoran Moka Slavnić kojeg mnogi, i pored ispadanja u prvom krugu, smatraju jednim od najboljih jedinica sa naših prostora.

6 Trackbacks / Pingbacks

  1. Biramo najboljeg beka: Ko je sve u konkurenciji - Ostatak Sveta
  2. Bekovi zgotovljeni, sada je red na krila! - Ostatak Sveta
  3. "Trener ti pruža ruku i čestita, a mi izgubilli" - Ostatak Sveta
  4. Završio prvi krug, Rađa i Korać očekivano dominantni - Ostatak Sveta
  5. Izabrali ste najbolju četvorku: Žućko ispred Rađe! - Ostatak Sveta
  6. Izabrali ste najboljeg centra: Rekli ste da je za vas Jokić - kralj! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*