Charlotte Hornets 2019-2020: U senci gazdinog ‘Poslednjeg plesa’

Clutchpoints

Godinama unazad Hornetsi važe za jednu od najmanje zanimljivih franšiza koju analitičari redovno otpisuju pred početak svake sezone, ne davajući im šanse i u bori za play off.

Poraz je potpisan još prošloga leta, kada su se svesno odrekli svog najboljeg igrača – Kembe Walkera – nakon kojeg je ostala praznina, i jedan od najlošijih rostera u ligi. Kao Kembina zamena je doveden Rozier. Perspektivni bek Bostona imao je sjajan playoff pre dve sezone, no sve je upropastio lošom prošlom sezonom. Osim Kembe otišao je i Jeremy Lamb. Ekipu su tako napustila dva najbolja strelca i jedini ljudi koji su mogli na ovom rosteru “izmisliti” poene. Draft je prošao solidno, uzeli su Washingtona krilnog centra s mekanom rukom koji je već u svojoj rookie sezoni jurio značajniju ulogu.

Kako smo prognozirali Hornetsi su sa 23 pobede bili jedan od najlošijih timova na Istoku, a iza njih (iznenađujuće) bio je samo tim iz Atlante sa tri pobede manje:

Crni niz koji se proteže iz sezone u sezonu se tako nastavio, a to pokazuju i rezultati iz prethodne tri sezone:

 


Hornets 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Marvin Williams, 31 – Nicolas Batum

Najmlađi igrači: 21 – Malik Monk, PJ Washington, Miles Bridges

Najviše nastupa: 65 – Miles Bridges, 63 – Devonte Graham, Terry Rozier

Najviše minuta po meču: 35.1 – Devonte Graham, 34.3 – Terry Rozier

Strelci: 18.2 – Devonte Graham, 18 – Terry Rozier

Asistencije: 7.5 – Devonte Graham

Skokovi: 7.1 – Cody Zeller, 5.8 – Bismack Biyombo

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 54.3 % – Biyombo, 52.4 % – Zeller


Devonte – najveći dobitak

Uprkos lošim igrama, Hornetsi su na kraju nešto i dobili. I to igrača koji sve iznenadio svojim napretkom u ovoj sezoni, i sasvim zasluženo bio vodeći u trci za Igrača koji je najviše napredovao (MIP – Most Improved Player).

Borrego je uspostavio sistem iz kojega je neočekivano iskočio Devonte Graham. Očekivalo se kako će pridošlica iz Bostona Terry Rozier preuzeti konce ekipe, ali Graham je zasjenio svojeg suigrača. Vječno otpisani Graham beležio je sjajne brojke. Odigrao je nekoliko fenomenalnih utakmica i zasada nema spora tko je najbolji igrač Hornetsa. Daje 18.2 poena u proseku, ima 7.5 asistencije i 3.4 skoka po meču.

Fadeaway World / screenshot

Pri tome na petom je mestu u ligi sa 218 postignutih trojki, a osmi je asistent lige sa 7.5 uspešnih dodavanja po meču.

Put za Grahama nikako nije bio lagan. Počevši od srednje škole Graham je bio u sjeni. Imao je ponudu samo jednog sveučilišta, Appalachian Statea. Kako obiteljska situacija nije bila najbolja, Graham je morao prihvatiti školarinu. Vrlo brzo je izrastao, a s tim je uvelike napredovala i njegova igra. Veća sveučilišta su odjednom počela biti zaintersirana za Grahama. Nakon duge sage, napokon se uspio prebaciti na Kansas. Ekipa predvođena legendarnim Bill Selfom, koja svake godine puca na NCAA naslov. Graham je imao sjajnu NCAA karijeru. U posljednjoj godini bio je proglašen za najboljeg igrača Pac-12 konferencije, što je na kraju bio dovoljno da bude izabran u drugoj rundi NBA drafta 2018. godine. Na 34. mjestu izabrali su ga Hawksi i odmah proslijedili u Hornetse.

U Charlotteu je prošla sezona donela idealnu situaciju za Grahama. Tamo su ga čekali Kemba Walker i Tony Parker koji su ga odmah “uzeli pod svoje”.

“Definitivno je ozbiljno shvatio treninge i koliko može naučiti od Tonya i Kembe. Vidim neke djelove njihove igru u Grahamu danas,” izjavio je trener Hornetsa Jim Borrego. Rookie sezone je proveo “šetajući” se između G-Lige i prve ekipe Hornetsa, a u ovoj je – kako smo vidjeli – eksplodirao.

 

Misery Terry

Nakon odlaska Kembe Walkera, pa i penzionisanja Tonyja Parkera (koji je samo jednu sezonu odigrao u Hornetsima), očekivalo da se Terry Rozier opravdati svoj nadimak – Scary – i da će biti novi lider Charlottea. I pored solidne statistike (18 poena, 4.4 skoka, 4.1 asistencija) daleko je to od statistike koja bi trebalo krasiti jednog franšiznog igrača.

Kako smo prognozirali, sa timom kakav ima trenutno Borego, čak i da Terry odigrao sezonu izvan pameti, teško da će nadmašiti Kembine brojke i njegov uticaj na tim.

Bilo je to douše i esktra mečeva, poput njegovog performansa protiv Hawksa kada je sasuo 40 poena, no ono što Terryju još fali da postane igrač franšize je – kontinuitet:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*