Ko je bolji: Kevin Durant ili Doktor Džej?

Piše: Aleksandar Ostojić, KOŠ magazin

Ovo pitanje postavio je samom sebi poznati američki košarkaški kolumnista Frenk Urbino, i pokušao da odgovori na njega. Uz korišćenje njegove analize, dodali smo i sopstvena iskustva da bi odgonetnuli ko je najbolje nisko krilo, takozvana trojka u celokupnoj istoriji NBA lige. Jer, osim njih dvojice niko više ne konkuriše za tu titulu.

Obojica su bili strelci, majstori asistencije i odbrane, i obojica su radili još more drugih, malih stvari koje čine da se neko nazove zvezdom. Ali – bili su u isto vreme i tako različiti! „Bili“? Naravno, Durant je još uvek, Doktor Džej, pravim imenom Džulijus Irving, završio je kraijeru 1987. Imao sam neverovatnu sreću, čast i privilegiju da ga tri godine kasnije upoznam i porazgovaram sa njim na Mekdonaldsovom turniru u Barseloni 1990. Bio sam tamo kao novinar „Koša“, a fotografija sa Doktorom Džejom je jedna od najdražih košarkaških uspomena koje imam. Naravno, to mu nije nikakva protekcija u ovom odmeravanju sa Durantom, neka činjenice govore.

Džulijus Irving-Doktor Džej i Aleksandar Ostojić u Barseloni 1990.

EFIKASNOST

U celoj 16 godina dugoj karijeri Džulijus Irving je imao prosek 22,0 poena po utakmici (uzeli smo u obzir i plejof, kao i njegove nastupe u takozvanoj ABA ligi). Od 11 sezona, koliko je igrao za Filadelfiju 76, a to mu je najbolji period, u devet je imao prosek preko 20 poena. Samo je u predzadnjoj taj prosek pao na 18,1, a u poslednjoj (kad mu je već bilo 37 godina) na 16,8. Nije bio veliki šuter sa distance, trojke je gađao skromnih 29,8 odsto, ali je bio briljantan u traziciji. Najviše je voleo da se sjuri preko celog terena, i teško onom ko mu se nađe na putu. O tome najbolje mogu da svedoče Leri Bird i Majkl Kuper.

Poznat kao „čovek koji je izmislio zakucavanje“, Doktor Džej je najčešće ipak išao na polaganje.

Na drugoj strani, Kevin Durant je takođe fantastičan u završnicama napada, ali istovremeno i jedan od najboljih šutera u istoriji ove igre. Bio je četiri puta najbolji strelac NBA lige, a trenutni prosek karijere mu je 27,1 poen po meču – peti najviši prosek u istoriji lige. Durant je već nadmašio Doktora Džeja u ukupnom broju poena – 20.813 prema 18.364.

Prednost: Durant

ASISTENCIJE

Iako su obe legende izraziti individualci, to nije bila najjača strana u njihovom „opisu posla“. Još mnogo toga su radili (i rade) na parketu, jedna od tih stvari su asistencije. Irvin nije bio veliki dodavač: prosek u karijeri mu je 3,9 asistencija, a interesantno je da ovaj prosek nije skoro nimalo varirao poslednjih 11 godina njegove karijere.

Na drugoj strani, Durant je unapređivao i popravljao ovaj segment njegove igre, ali je išao i u „rikverc“. U njegovoj prvoj sezoni u Golden Stejtu imao je prosek 2,7 asistencija, a pre toga je u sedam sezona imao prosek 4,8. Najviše – 5,3 u prvenstvu 2013-14. Međutim, Durant ima „treće oko“ kojim vidi saigrače i dodaje im loptu u pravom trenutku, tako da se većina njegovih asistencija pretvaraju u koševe.

Prednost: Durant

SKOKOVI

Doktor Džej je bio visok 201 centimetar, a Durant ima 206. Logično bi bilo da je Durant bolji u uhvaćenim loptama, što govore i brojke: Irvin je u karijeri imao prosek 6,9 skokova po utakmici, Durant 7,1. Međutim… kad bi se danas pojavio na parketu, siguran sam da bi Doktor Džej imao dvocifren broj skokova po meču. On je imao federe u nogama, a većinu skokova (za razliku od Duranta) imao je ispod samog koša.

Prednost: Doktor Džej

ODBRANA

Obojicu je u odbrani odlikovalo pre svega  – strpljenje. Element koji nedostaje mnogim igračima. Ipak, ima tu i relevantnih brojki: Doktor Džej je u celoj karijeri imao prosek 1,8 ukradenih lopti i 1,5 blokada, što ga svrstava u Top 50 NBA lige u obe kategorije. Durantovi proseci (trenutno) su 1,2 ukradene lopte i 1,1 blokada. To je priličlno skromno kad se uporedi sa Irvingom, jer Durant ima mnogo veću visinu i masu. Ipak, u njegovu korist ide što je mnogo brži u odbrani nego što je bio Dok, pa može da čuva i najbrža protivnička krila.

Prema jednoj od statističkih kategorija koje važe samo u NBA ligi, Durant ima 221,77 „spašenih odbrambenih poena“ (DPS), a Doktor je u 11 najboljih godina karijere imao – 1.054,31!

Prednost: Doktor Džej

TIMSKI USPESI

Pre dolaska u Golden Stejt, Kevin Durant je predvodio Oklahomu do jednog velikog NBA finala (2012). Bio je to sjajan tandem Durant-Rasel Vestbruk. U Voriorsima je Kevin osvojio dva NBA prstena, pritom je bio MVP oba finala.

Doktor Džej je vodio Filadelfiju do tri NBA finala, jednom (1983) su slavili pobedivši Lejkerse (sa Medžikom Džonsonom) sa 4-0. Međutim, MVP funala je bio – Mozis Meloun.

Dakle, oba igrača su predvodili svoje timove do tri velika finala, s tim što je Durant dvaput slavio (i bio najbolji igrač). Međutim, njegovi saigrači u Voriorsima su takvog kalibra da se taj tim smatra verovatno najjačim u istoriji NBA lige. Zato je doprinos Doktora Džeja ipak malo veći.

Prednost: Doktor Džej

PRIZNANJA

U ovoj kategoriji nisu uzeta u obzir tri MVP trofeja koje je Doktor Džej osvojio u ABA ligi.

DURANT:

deset puta ol-star

MVP ol-star meča 2012

četiri puta najbolji strelac lige

šest puta biran u najbolji tim NBA

tri puta biran u B tim NBA

Dvaput MVP finala

MVP lige u sezoni 2014-14

Ruki godine u sezoni 2007-08

DOKTOR DŽEJ:

11 puta ol-star

dvaput MVP ol-star utakmica

pet puta biran u idealan tim NBA

dvaput biran u B tim NBA

MVP lige u sezoni 1980-81

Član Kuće slavnih

Doktor bi sigurno imao mnogo bolje brojke da nije prvih pet godina svoje profesionalne karijere proveo u ABA ligi. Na drugoj strani, Kevin Durant pred sobom ima još dosta godina da unapredi svoje rezultate.

Prednost: Durant

ZAKLJUČAK

Teško je upoređivati dve zvezde koje će vrlo skoro biti komšije u Kući slavnih. Durant je bolji strelac jer je viši, pa može da šutira preko nižih krila koja ga čuvaju, ima mogućnost da dribla u trku pored najbržih protivničkih odbrambenih igrača, i napada koš sa mnogo samopouzdanja. Doktor Džej je bio razbijač, pravi monstrum u tranziciji. Takođe, bio je distributer lopti (mada mu takvo priznanje nikad nije dodeljeno), a iako je niži od Duranta činjenica je da je bolji skakač. I u odbrambenim zadacima bio je neuporedivo konzistentniji.

Dok ima relativno veći timski uspeh od Duranta jer je osvojio titulu sa Filadelfijom, u kojoj je godinama igrao, dok je Kevin promenio tim i došao u sredinu koja je već imala šampionski pedigre.

Ipak, tu su negde, bar što se cifara tiče. Zato treba pogledati utisak koji su ostavljali.

Džulijus Irving je bio jedan od najuzbudljivijih igrača koji se pamte u celokupnoj košarkaškoj istoriji. Njegova high-flying zakucavanja, blokade u odbrani kada dođe niotkuda, neverovatna polaganja pod svim mogućim uglovima… Bio je preteča modernih niskih krila, jedina „mana“ mu je bila što je bio igrač bar četvrt veka ispred svog vremena. Svojim performansima on je širom otvorio vrata igračima kakvi su kasnije bili Majkl Džordan, Lebron Džejms, i, naravno – Kevin Durant. Uticaj koji je imao na razvoj košarke je nemerljiv.

A Kevin Durant je naoko kompletniji igrač, nije toliko spektakularan ali je činjenica da je košarkaški talentovaniji čak i od Džulijusa Irvinga. Ipak, nije se još približio Irvingovoj karizmi, pa zato:

Doktor Džej je bolji!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*