Najutjecajniji tradeovi u posljednjih 10 godina

Prijelazni rok u NBA je lutrija. Pogotovo razmjene. Pravi sud o tome tko je pobjednik vidimo u nekim slučajevima tek kroz koju godinu. Ponekada imamo očite win win situacije, kao npr trade Pelicansa i Lakersa prošlog ljeta. Iako Davis se može odlučiti kako neće produžiti s Lakersima, no to je malo vjerovatno. U proteklih 10 godina posljednje ljeto je bilo najuzbudljivije. Osim Davisa imali smo i ogroman trade Westbrooka za Paula, te dolazak PG-a i Leonarda u Clipperse. Za ocjenjivanje tih razmjena ima vremena, a portal Bleacher Report izdvojio je najveće tradeove u posljedjih 10 godina. Red je da ih ocjenimo.

Melo u Knickse

Knicks: Carmelo Anthony, Chauncey Billups, Corey Brewer, Renaldo Balkman, Anthony Carter, Shelden Williams i pick prve runde 2016.

Nuggets: Danilo Gallinari, Wilson Chandler, Raymond Felton, Timofey Mozgov, Kosta Koufos, pickovi druge runde 2012, druge runde 2013, prve runde 2014, prve runde 2016 i prava na zamjenu picka (s Knicksima)

Timberwolves: Eddy Curry, Anthony Randolph, pick druge runde 2015

Knicksi u Nuggetsi su dugo tražili moguća rješenja za trade Mela. Napokon su ga pronašli, a Melo je dočekan kao spasitelj franšize. Kao i mnogi prije i poslije njega. Do njegovog dolaska propustili su playoff u 6 uzastopnih sezona, a naslov nije osvojen od junaštva Willisa Reeda u 70-im godinama. Stoudiemire je već bio u Knicksima, a uz Mela stigao je i šampion Chauncey Billups. Iako u poznijim godinama, siguran i iskusan playmaker, defitivno dovoljno dobar za playoff ekipu. Stvorili su vlastitu veliku trojku, no kako to obično biva u Knicksima u posljednjim godinama, rezultat nije stigao. Melove brojke su bile sjajne u svih 6 i pol sezona provedenih u Knicksima. Timski uspjeh je već nešto drugo. Samo 3 nastupa u playoffu, a najdalje su došli do drugog kruga 2013. godine.

Melo je pred kraj svoje karijere u Knicksima otvoreno tražio trade. Nije želio više biti u Knicksima, gdje su ga gotovo svi krivili za poražavajuć uspjeh ekipe. Što nikako nije bio slučaj. Publika u Madisonu je nemilosrdna.

Nuggetsi su se također dobro “opremili” u ovom tradeu. Trojac Chandler, Gallinari i Mozgov su postali standardni članovi rotacije dugi niz godina, a draftirali su i Murraya koji je sada uz Jokića glavna zvijezda ekipe. Wolvesi su ovdje bili samo kako bi popunili praznine i njih se ovo zapravo nije previše ticalo, osim što su uspjeli uštedjeti nešto novaca.

Ocjena: Knicks 3/5, Nuggets 4/5, Wolves n/a

Lob City

Clippers: Chris Paul, pick druge runde 2015. i $350,000

Hornets: Eric Gordon, Chris Kaman, Al-Farouq Aminu, pick prve runde 2012.

Zasada najuspješnija era Clippersa je bila pod vodstvom Chrisa Paula. Popularni Lob City kojim je upravljao general Paul bio je godinama u samom vrhu Zapada. Problem je u tome što su uvijek bili u vrhu, no nikada NA vrhu. Neuspjesi u playoffu su se samo redali, iako su iz godine u godinu klupu popunjavali iskusnim i kvalitetnim veteranima. Povrede su najviše kumovale raspadu ove ekipe. Počele su svađe unutar ekipe, jednostavno više nije išlo i Paul je mijenjan u Rocketse, a vrlo brzo i Griffin u Pistonse. Za Paula su dobili Harella, Beverlya i Lou Willa, okosnicu današnje ekipa koja je i prošle godine bez Leonarda i PG-a dobrano namučila Warriorse u prvom krugu playoffa.

Hornetsi su bili u pat poziciji i nisu imali previše izbora. Prvotno su prihvatili ponudu Lakersa, no Liga je stavila veto na taj trade. Paul je na kraju ipak došao u LA, dok su Hornetsi dobili trojicu solidnih rotacijskih igrača. Izuzev Gordona koji je bio ponajbolji igrač ekipe, no imao je dosta problema s povredama i nikada nije uspio ispuniti svoj potencijal u Hornetsima.

Ocjena: Clippersi 5/5, Hornets 3/5

Harden u Rocketse

Rockets: James Harden, Cole Aldrich, Daequan Cook i Lazar Haywood

Thunder: Jeremy Lamb, Kevin Martin,pick prve runde 2013. , pick druge runde 2013.,  pick prve runde 2014.

Prije nekoliko dana Kendick Perkins optužio je Hardena kako on kriv zašto ekipa Thundera nije ostala na okupu. Thunderi nisu imali izbora, sva trojica Westbrook, Durant i Harden su tražili max ugovore, što nikako nije bilo moguće izvesti. Harden je tako odbio produljenje, a Presti je morao reagirati. U takvoj situaciji nije baš mogao izvući previše za Bradu, a ponuda Rocketsa je bila valjda najbolja od svega što je imao na stolu. A ponuda je bila izuzetno skromna. To se već tada znalo, dok se još nismo nadali i očekivali da će Harden postati najbolji napadač Lige. Zauzvrat su stigli Kevin Martin, inače solidan bek jako čudno izbačaja. Njegove najbolje partije su bile u dresu Kingsa, a u Thunderima se zadržao samo pola sezone. Jeremy Lamb je progirao tek dolaskom u Hornetse, dok u Thunderima nije ispunio očekivanja. Jedina pozitivna stvar je bio draft pick, i to samo jedan. Uzeli su Stevena Adamsa, centra koji će u narednim godinama postati stup ekipe.

Ocjene: Rockets 5/5, Thunder 2/5

Garnett i Pierce u Brooklyn

Netsi: Kevin Garnett, Paul Pierce, Jason Terry, D.J. White, pick prve runde 2017. , pick druge runde 2017.

Celtics: Gerald Wallace, Keith Bogans, MarShon Brooks, Kris Humphries, Kris Joseph,pickovi prve runde 2014., prve runde 2016. , prve runde 2018. i zamjena pickova 2017. godine

Trade poznatiji kao “Aingeva krađa stoljeća”. Zbog ovoga Netsi su patili godinama. Dali su za Garnetta i Piercea čak 5 igrača i još podebljali sa 4 picka prve runde drafta, naravno nezaštićene. Aingie je napravio posao desetljeća. Netsi su htjeli win now ekipu i još uvek se oporavljaju od posledica. U to vreme su imali najskuplju petorku u istoriji lige i to im je donelo back to back nastupe u playoffu. Najdalje što su došli je bila 2.runda…Garnett se zadržao sezonu i pol, dok je Pierce nakon samo godinu dana potpisao za Wizardse kao slobodni igrač. U trenutku kada se odrađivala razmjena nitko nije ovo mogao pretpostaviti. Netsi su već imali Derona Williamsa, Brooka Lopeza i Joe Johnsona u rosteru, te dodatak ovakva dva veterana značio je da praktički odmah mogu računati na uspjeh u playoffu. Realnost je nešto drugačija. Deron je konstatno bio povređen, Garnett i Pierce su bili samo sjene od igrača u Keltima i projekt Netsa neslavno je propao.

Boston je pak odradio možda i najbolji posao u svojoj povijesti. Čisto izveden rebuilding. Dali su dva igrača koja su im donijela naslov, no Ainge je sjajno procijenio da su debelo u zalasku karijere. S tim silnim pickovima sagradili su trenutnu ekipu. Uzeli su Browna, Tatuma, a iskoristili su i jedan pick kako bi doveli Irvinga.

Ocjena: Netsi 0/5, Boston 5/5

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*