Da je sreće bilo…

Tokom čitave istorije NBA lige povrede su možda bile i najveći faktor koji je krojio sudbinu nekog tima, ili igrača. Bilo da je u pitanju povreda glavnog igrača pred playoff ili možda povreda zvezde koja je trebala preuzeti kontrolu nad franšizom. To je zapravo jedini faktor na koji treneri i GM klubova ne mogu uticati. Zadnji primer je povreda prvog picka Simmonsa koji još uvek nije odigrao NBA utakmicu ili Embiida koji je tek ove sezone počeo da igra, nakon 2 godine odsustva sa terena. Na sreću na Embiidu se ne vide toliko posledice povrede, dok neki drugi nisu bili takve sreće. Ovo je popis tih „nesretnika“ koji su mogli imati puno bolje karijere da ih povrede nisu sprečile. Naravno ovde će biti igrači koji su usprkos tome imali odlične brojke, no ipak da nije bilo povreda moglo je to biti i bolje. Pa krenimo:

HONORABLE MENTION

Gilbert Arenas

20,7 PPG  5,3 AST  3,9REB  1,6 SPG 

Gilber je bio veoma interesantan momak. Izabran je tek 31. Pickom, iako su prognoze najavljivale mnogo više, i najveći motiv tokom karijere za njega bila je — osveta. Jednom prilikom kada nije upao u američki tim za Olimpijadu rekao je da će svim trenerima u stožeru zabiti 50 poena u NBA. Donekle je i uspio, ubacivši D’Anthonyu i Sunsima 54 i McMillanu i Supersonicsima 51. Predvodio je Wizardse imao neverovatne proseke od čak 29,3 poena i 6,1 asist u 2005/06 sezoni. Imao je odličan šut, bio je pravi Clutch igrač uz neverovatno brz prvi korak, no 2007. godine na utakmici s Bobcatsima Gerald Wallace mu je pao na koljeno i Arenas je potrgao MLC  (medijalni kolateralni ligamenat) i sezona je bila gotova. Iduće se vratio na samo 22 utakmice i ponovono je morao na operaciju. Nažalost više nije bio isti igrač, a da nije bilo te nesretne povrede Wizardsi i Arenas su lako mogli ući u priču za naslov prvaka.

Greg Oden

9.4 PPG 7.3 RPG APG 1.4 BPG

Još od srednje škole Greg je bio preodređen za zvezdu. Na Ohio Statu je dominirao NCAA ligom iako je imao povređen zglob šuterske ruke većinu sezone. Neverovatna obrana i nos za blokadu, te brze noge u postu činile su Odena najboljim prospektom na draftu. Toliko je bio dobar da su ga Blazersi izabrali prije Kevina Duranta koji je tada bio neverovatan u svom Texasu na koledžu. No nakon što su ga izabrali, Odenu su koljena jednostavno otkazala. Priča ide da je sjedio na kauču kada je primetio oteklinu na kolenu, pukli su ligamenti. Kasnijim analizama otkriveno je da Greg ima kosti 40-godišnjaka te da je za njega neka ozbiljnija NBA karijera završena. Nažalost bili su u pravu. Ukupno je odigrao 82 utakmice, a posle Blazersa Miami mu je pružio priliku za povratak. Nažalost povrede su bile jače i Grega stavljamo u „onu what if“ kolonu.

10 Bernard King

22.5 PPG 5.8 RPG 3.3 APG 1.0 SPG 

Okej King je imao odličnu karijeru. Bio je zvezda Knicksa u 80-ima, zabijao je po 50 poena u Gardenu i ostvarivao neverovatne brojke. Usled te dominacije u Knicksima potrgao je ligamente koljena, a kako tada medicina nije bila napredna kao danas trebalo mu je čak 5 sezona da se oporavi. Iako je i tada imao odlične brojke, da nije bilo te ogromne pauze bile bi sigurno puno veće. Uspio je posle povrede odigrati čak i nekoliko dobrih sezona za Bulletse ali izgubio je puno ekplozivnosti koja ga je krasila iz dana Knicksa. Nedavno je i primljen u Kuću slavnih, to dovoljno govori o ovom igraču

9 Brandon Roy

18.8 PPG 4.3 RPG 4.7 APG 1.0 SPG

Bek šuter koji je bio predodređen za velike stvari. 3 puta Allstar, na putu da postane jedan od najbolji bek šutera lige, imao je sve. Odličan šut, dobar ulaz s obje ruke, pregled igre, bio pravi vođa no opet povrede su učinile svoje. Imao je bolest koljena, zbog koje su ona polako slabila i došlo je do toga da u jednom trenutku nije mogao ni hodati kako treba. Vratio se bio u playoffu protiv Mavsa i junački vodio Blazerse do pobjede kada je zabio 18 poena i koš za pobedu, sve u zadnjoj četvrtini. Pokušao se nedavno vratiti za Wolvese ali koljena su izdržala samo 5 utakmica.

8 Allan Houston

17.3 PPG 2.9 RPG 2.4 APG

Bek šuter Knicksa, najpoznatiji po „The Runneru“ kojim je srušio Miami Heat u playoffu. To je bilo drugi puta u povijesti da 8.plasirana ekipa sruši prvu. Allan je bio strašan šuter, sjajan osećaj za igru. Ukoliko mu priđeš previše probije te, ukoliko mu ostaviš prostora stavi trojku. Jednom prilikom Gordan Giriček koji je imao dosta staža u NBA, je rekao da je najteži igrač kojeg je čuvao u NBA bio baš Allan Houston. Nažalost zbog povrede koljena koja nije ispravno liječio, nakon što je potpiso 100-milijunski ugovor s Knicksima, Allan se više nije naigrao. Nakon 2 sezone objavio je mirovinu, a da je ostao zdrav mogao je biti jedan od boljih igrača Knicksa u povijesti.

7 Amare Stoudamire

21.3 PPG 8.6 RPG 1.4 APG 1.4 BPG

Samo je nebo granica znali su govoriti za Amarea nakon njegove rookie sezone u Sunsima. Bio je neverovatno skočan, solidan šuter a razvio je odličnu kemiju s tada MVP-em Steveom Nashom. Imali su neverovatno dobro razumevanje na terenu i što god Nash baci Amare uzme i zakuca. Bio je iduća „velika stvar“ u ligi. No povredio je koljeno i imao mikroskopsku operaciju, mnogo je to igrača prošlo, a retki uključujući Amarea su vratili staru ekplozivnost.  Uzeći u obzir da je Amare na svojim fizikalijama sagradio karijeru, ostavši bez dobrog dela toga više nije bio toliko dobar. Razvio je i solidan šut s distance no nažalost nikada više nije bio isti. Trenutno je u Izraelu, pred kraj karijere igra vrlo dobru košarku. Istraživao je mogući povratak u NBA, no za sada ništa.

6 Tracy McGrady

19.6 PPG 5.6 RPG 4.4 APG 1.2 SPG 0.9 BPG

Svojevremeno jedan od najboljih scorera u NBA ligi. Sećamo se neverovatne utakmice protiv Spursa kada je zabio 13 poena u samo 39 sekundi i preokrenuo utakmicu. Jedno vreme je čak bila dilema ko je bolji scorer T-Mac ili Kobe. Pogotovo u vremenu kada je T-mac bio u Orlandu. Prelaskom u Rocketse počinju problemi s povredama. Njega nije dotukla samo jedna, već mnogo malih povreda. Rame, mišić, koljeno, platio je danak svojoj agresivnoj igri s početka karijere. Bio je strašan šuter, zabijao je kako god je želio, neverovatno atletičan, no takav stil igre ga je kasnije koštao zdravlja.

5 Ralph Sampson

15.4 PPG 8.8 RPG 2.3 APG 0.9 SPG 1.6 BPG

Sampson je bio čudo prirode. Visok 220cm i s neverovatnom lakoćom pokreta i agilnosti dominirao je na koledžu. Došao je u Rocketse i odmah počeo odlčno igrati. Tokom 2 sezone imao je 19 poena 10 skokova i 2 blokade u proseku. Bio je odličan šuter, što je u to vreme sa 220 bilo strašno oružje u napadu. Dolaskom Olajuwona 1985. stvoreni su prvi Twin Towersi. Sampson iako je bio višlji prešao je na četvorku, dok je Olajuwon igrao centra. U prvoj sezoni odmah ulaze u playoff i postaju pravi izazivači. Nažalost to nije dugo trajalo. Ubrzo počinju problemi sa Sampsonovim leđima, kasnije i koljenima i na kraju ništa od neverovatno karijere koju su mu predviđali. Da nije bilo povreda ko zna šta bi bilo…

4 Penny Hardaway

15.2 PPG 4.5 RPG 5.0 APG 1.6 SPG 

Slično McGradyju nije ga samo jedna povreda udaljila od bolje karijere. Penny je bio jako atraktivan igrač, koristio je svoj atleticizam što je češće moguće i opet mu je to odnelo zdravlje. Sa Shaqom je činio odličan tandem u Orlandu.  U sezoni 1997-98. povredio je koleno, pokidao ligamente i više nikada nije bio isti. Zbog problema s povredama u 14 godina dugoj karijeri samo je 2 puta uspio odigrati svih 82 utakmice, što dovoljno govori o problemu koji je Penny vukao kroz čitavu karijeru. Da nije bilo tih povreda, siguran sam da bi Magic sa Shaqom i Pennyem imao koji trofej u svojoj riznici.

3 Grant Hill

16.7 PPG 6.0 RPG 4.1 APG 1.2 SPG

Lebron prije Lebrona. Nema što ovo krilo na terenu nije moglo napraviti. Prava triple double opasnost. Neverovatno inteligentan igrač, sa sjajnim fizikaljama, a njegove igre u dresu Pistonsa su prava poezija.Lakoća kretanja, ubojit crossover i mekana ruka činile su Hilla jednim od najboljih igrača lige. No potpisavši za Magic povredio je zglob koji nije lečen na pravi način. Rana se inficirala i Hill je bio u životonoj opasnosti. U 4 sezone koliko je bio u Magicu uspio je odigrati samo 47 utakmica. Posle je prešao u Sunse, tamo je bio solidan, no da nije bilo ovih nesretnih povreda mogli smo pričati o Hillu kao o jednom od najvećih ikada.

2 Bill Walton

13.3 PPG 10.5 RPG 3.4 APG 2.2 BPG

Centar koji je bio najdominantniji u NCAA ikada. U finalnoj utakmici za svoj UCLA je zabio čak 44 poena uz šut 21-22 !! Beskrajno talentiran, visok, jak , sa neverovatnim smislom za igru došao je u nesretne Blazerse. Tamo je na početku odlično igrao, doveo ih do naslova i pri tome uzeo MVP-a regularne sezone. No kako to biva sa centrima zglobovi i stopala nisu izdržala i Walton se povukao s 27 godina iz košarke. Kasnije se sa 30 godina ponovno vratio u Celtice i tamo bio rezerva Parishu. Na kraju je ušao u Hall of fame.

1 Maurice Stokes

16.4 PPG 17.3 RPG 5.3 APG

Mnogi čitaoci možda i ne znaju za ovoga igrača, no to je jedna od najtužnijih priča NBA lige. Maurice je bio odličan igrač, dominantan skakač i strelac. Igrao je za Rochester Royalse, sadašnje Sacrametno Kingse. Da bi dobili predodžbu koliko je bio dobar, Maurice je bio visok samo 201 cm a ostvarivao je 16, 4 poena 17,3 skoka i 5,3 asista. Ali za vremene jedne utakmice Maurice je pao na glavu. Iako je taj susret nastavio, tek kasnije u avionu na povratku kući Marice je pao u komu. Dijagnoza je bila oštećenje mozga i paraliza, koja ga je strpala u kolica a 1970. godine Maurice je preminuo najviše od posledica ove povrede. Jedna od najtužnijih šta bi bilo kad bi bilo priča u povijesti NBA lige.

1 Comment

  1. koji je igrač bio sampson velik brz doveo rocketse do finala 86 i onda bum gotova karijera tad seu se ozljede liječile sporo krivo da igra danas samnpson bi bio megastar,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*