Godine kada se rađalo ‘martovsko ludilo’…

Prije nego su razvili jedno od najvećih rivalstava u istoriji NBA lige, Magic Johnson i Larry Bird su započeli tu priču na sveučilištu. Možemo slobodno reći da je bio bio praktički početak March Maddnesa i prvi veliki duel koji je dovodio ljude na gledaju sveučilišnu košarku. Naravno postojala je liga i prije toga, no ovo je bila prekretnica.

Duel Michigan Statea i Indiana Statea je bila kao borba za titulu u teškoj katergoriji. Tu utakmicu je uživo pogledalo oko 40 miliona ljudi, a to je bilo čak 20% više nego godinu prije. Svi su hteli svedočiti početku ovog velikog rivalstva.

Indiana State je neporažena ušla u ovo finale. Imali su savršenih 33-0 score iako su prije početka sezone zamenili trenera. Dotadašnji Bob King je doživio srčani udar prije sezone, te je zbog zdravstvenih problema morao odstupiti. Njega je zamenio Bill Hodges i napravio je odličan posao s Indianom. Bili su prvorangirana ekipa u državi, a Bird je bio izabran u All-American petorku. Izborili su Final Four i tamo su u napetoj utakmici protiv DePaula izborili finale. Bird je naravno dominirao i šutirao sjajnih 16/19, te pokupio 16 skokova uz 9 asista.

Michigan State nije imao tako dobru sezonu kao njihovi protivnici. Imali su čak 6 poraza u sezoni, a ušli su u Turnir kao treće rangirana ekipa. Magic je naravno bio najbolji igrač i sjajno je predvodio napad Spartansa, a na Final Fouru Magic je dominirao. Protiv Penna ubilježio je triple double učinak, 29 poena, 10 asista i 10 skokova i tako su izborili finale protiv Birda.

Flashy Magic protiv ozbiljnog Birda, Smetlar protiv mađioničara, belac protiv crnca, Magic je imao bolju ekipu, Bird je bio razvikaniji. Sve je bilo spremno za početak. Kao i očekivano utakmica je bila napeta i puna tenzija. Igralo se koš za koš, sve dok Michigan nije napravio 9-0 seriju. Uspeli su delimično limitirati Birda dobrom obranom, no napunili su se faulovima. Taman što se Indiana primaknula Magic uzima stvari u svoje ruke. Rade ponovo 8-0 seriju, Magic ima 4point play (zakucao je, a Heaton je išao ispod njega- u to vreme to se kažnjavalo s 2 bacanja) i slavlje je moglo početi. Magic je proglašen za MVP-a turnira, postigao je na FF ukupno 53 poena uz sjajan 17/25 šut u dvije utakmice.

Ova utakmica nam je dala sve što košarka može ponuditi. Dva velika igrača u sportskoj borbi do kraja. Njih dvojica su iako bili rivali uvek bili puni poštovanja jedan prema drugom. Čak su pred kraj karijere postali i dobri prijatelji. No ova utakmica je pokrenula mnoge stvari. Ovo rivalstvo je praktički spasilno NBA ligu koja je žudila za novim licima. Osim toga podigli su i sveučilišnu košarku na ovaj nivo na kojem je sada. Tako da slobodno možemo reći da jako puno dugujemo ovoj dvojici, možda i više nego što mislimo…

1 Comment

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Najbolji playevi u NBA: Showtime nikada ne staje - Ostatak Sveta
  2. Dan kada je 'magija' prestala da živi u NBA - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*