‘Warriors blew 3-1 lead’

Screenshot/Youtube

Naslov teksta nam zapravo sve govori o prošlogodišnjem finalu. Desilo se nešto što se jako retko događa – Warriorsi su nakon odličnog starta, kada su vodili 2-0 i 3-1 poklekli od Cavsa i tako propustili priliku da uzmu i drugi naslov zaredom. I propustili priliku da upotpune rekordnu sezonu. No danas ne analiziramo što se dogodilo u finalu (iako se toga dotičemo u drugom tekstu na našem sajtu) već kako igraju obe ekipe ove sezone. Zasad obe ekipe dobro guraju, prve su u svojim konferencijama i čak se može reći da i štede snagu i ne forsiraju se previše. To je naravno povezano i s dubinom rostera, koji je kod obe ekipe jedan od dubljih u ligi, te svake večeri (osim standardnih pojedinaca) uvek neko drugi iskoči. Bilo to Thomspon ili Clark kod Warriorsa, ili Smith ili Shumpert kod Cavsa. Warriorsi su trenutno najefikasniji tim, u poređenju sa Cavsima nešto više skaču, i znatno više asistiraju. U seriji su od 7 uzastopnih pobeda. Cavse karakteriše nešto bolja odbrana, i u zadnjih 10 mečeva dobili su 9. Evo kako trenutno izgleda timska statistika za obe ekipe:

Golden State Warriorsi

Malo su izmenili ekipu, došao je Zaza Pachulia umesto Boguta, otišao je Barnes a došao neverovatni Durant. To je uticalo na ekipu, a zasad nam se čini dosta dobro. Nemaju više silu u reketu kao prošle godine, Zaza je dosta slabiji u obrani od Boguta, no napad im i dalje odlično funkcionira i tu nisu puno patili. Što se tiče Duranta većina gleda samo njegovu igru u napadu, a on je zapravo i odličan obrambeni igrač. Dužinom u obrani čini veliku razliku. Na draftu su jako dobro birali. Mccaw se pokazao kao vrlo dobar igrač. Već je na Summer ligi pokazao hladnokrvnost i rešio jednu utakmicu, a zasad se i u sezoni pokazao kao vrlo zahvalan igrač. Igoudala sila s klupe, odlčan u obrani, prava zakrpa. Clark je također iskočio, te zapravo vidimo dubinu Warriorsa, čak i McGee ima svoju rolu i solidne dionice. Kerr je to odlično posložio zasad i sve to fino izgleda.

Napad

Napad Warriorsa je definitivno najjači u ligi. Oborili su rekord po broju asistiranih koševa, te su na pravu pravog Showtimea Lakersa što se tiče asista i asistiranih koševa u sezoni. Pravo postignuće, no kada imaš ovakvu postavu to je zapravo i realnost. Kada je u napadu „postava smrti“ bez centra bukvalno svaki igrač na terenu može potegnuti odakle hoće i pogađati s velikim postotcima. O dvojcu Curry i Durant su već ispisane bajke o njihovom šutu, no Thompson je nakon loše ulaska u sezonu jednostavno eksplodirao protiv Pacersa sa 60 poena u pola sata. Napad se većinom zasniva na konstantnim kretanjima bez lopte, svi igrači su šuteri i to je vrlo teško popratiti. Dosta se koristi pick igra, njihovo najjače oružje iz prošle sezone. Visoki pick Curry-Green gde ukoliko bude udvajanja Green dobija loptu na vrhu trice i kreće prema košu. Ili sam završava ili se netko od šutera već otvara u ćošku te ide pas i lagan šut. Ove sezone su dodali još i Duranta u picku, gde Durant i Zaza ili Green vrte pick, a naravno Duranta se ne smije ostaviti samog, te je zapravo ishod vrlo sličan. Thompson rjeđe koristi pickove više se otvara na spot up šut iz bloka, te je u tome među najboljima u ligi. Unapredio je svoju igru te sada vrlo često pogađa i s poludistance gde mu često ostaje prostora (između trojke i reketa), jer jednostavna je računica. Ukoliko izađeš ispratiti trojku svim silnim šuterima izvana, a opet ostaviš centra da čuva reket, nebranjena ostaje poludistanca, te Klay to jako dobro koristi. Najviše su dobili zapravo s njim, jer Curry i Durant će uvek biti na svojih 20-25 poena, dok je Klay dosta loše ušao u sezonu i sada se zapravo vidi da im je on i dalje jako bitan igrač, jer ovakav ispušni ventil ima malo koja ekipa u ligi. Druga postava s veteranima Westom i Igoudalom više nema Barbosinu energiju, no i dalje je tu Livingston gde dominira visinom protiv playeva i u low postu vrlo lako rešava situacije i to je im je zapravo i neka osnovica dok glavni sede na klupi. No Kerr se trudi uvek da ima bar jednoga u igri (Klay, Curry, Durant) kako bi i dalje mogao vrtiti pick i tako osigurati dobar protok lopte  u napadu. No na tranziciju su Warriorsi zapravo najjača ekipa u ligi. Jednostavno je nemoguće čuvati toliko šutera u tranziciji, a znamo svi kako su i Curry i Klay i Durant laki na obaraču, pogotovo iz natrčavanja, što ih čini nemogućim za čuvati, te kada ih ide šut, Warriorse je jako jako teško pobediti.

Karakterističan napad Warriorsa

Situacija 1:

Karakteristični napad Warriosa. Curry na sredini vodi loptu, te na strani Klay prvo radi fake prema unutra, kao da će Durant izaći na šut. No Durant se otvara prema košu (što je jedna opcija pasa) a Klay preko Greenovog bloka ide na šut. Iz ovoga se rađaju još 2 rešenja. Ili Klay na šut ili Greenu na pas na ulaz, gde onda Durant čisti reket i odlazi na drugu stranu i čeka pas, a Green čita: ili pas van Durantu ili sam završava kroz prazan reket.

U ovoj situaciji Klay ostaje sam na šutu i to je vrlo verovatni pogodak za Warriose:

Situacija 2:

Ovaj napad je opet fake screen za Klaya, no ovaj put mu se otvara sredina. Curry prvi kreće u blok na Klaya, a onda uzastopno to radi i Zaza, te posle 2 bloka Klayu ostaje potpuno otvorena sredina i on to lagano zavšrava mid range šutom.

Situacija 3:

Pick Duranta sa Zazom. Prvo kreće u blok s jedne strane, no Carrol to čita i ide iznad bloka. Odmah nakon Zaza menja blok i s druge strane staje, te Durant lagano prolazi. Jonas je predaleko i to je lagan koš za Duranta. Ukoliko bi Jonas izašao malo više i sprečio šut, Durant se odlučuje na prolaz ili ako krene pomaganje sa slabije strane, Green i Klay su već izmenili blokove te Klay ostaje sam na šutu za 3.

Obrana

Mnogi su mislili da će se odlaskom Boguta obrana Warriors raspasti, no to nikako nije slučaj. Istina Zaza i Mcgee nisu ni do koljena što se tiče zaštite obruča Bogutu, no niska postava s Durantom i Greenom čini razliku. Svi preuzimaju svakoga i trče, te to jako jako teško probiti. Kada je Zaza u igri većinom se ide ispod bloka, to ostavlja šut, no Zaza solidno odrađuje svoj posao i retko ko će se naigrati pored njega. West i Igoudala veteranski drže obranu s klupe, a čak i Clark i Mccaw su vrlo dobri obrambeni igrači, te tempo ne pada čak ni kada su glavne zvezde na klupi. Posebno impresivno izgleda ta niska postava s Durantom na 4. Igoudalom na 3. gde svi preuzimaju i presing koji vrše je možda i najbolji u ligi, te većinu utakmica rešava na ovaj način. Zadnji su to osetili Blazersi kada su izgubili sa čak 45 razlike. Ekipa koja ima Lillarda i McColuma i koja je igrala playoff prošle sezone, to si jednostavno ne smije dopustiti.

Cleveland Cavaliers

Cavsi su zadržali manje-više istu ekipu kao prošle godine. Glavni igrači su i dalje tu, a s klupe je samo Liggins igrač koji dobija nešto više minuta. Felder je momak koji bi uskoro mogao zameniti Dellya, na Summer ligi je pokazao odlične stvari. Većina stvari se i dalje vrti oko Kinga Jamesa. Lue je sada prošao čitave pripreme s ekipom i to dosta dobro izgleda zasad. Imaju veteransku pomoć u Frye u Jeffersonu, Tristan je i dalje najbolji skakač lige u napadu, jedino su izgubili Dellya, no nekako se nalaze.

Napad

Cavsi su po ofenzivnom ratingu 4. ekipa lige. Dosta im se napada zasniva na izolaciji, no to je razumljivo kada u ekipi imaš pojedince kao što su James i Irving. Love je nažalost slabo iskorišten i služi samo kao šuter i čovek koji širi reket, no pamtimo ga iz Wolvesa kada je bio puno više od toga. Tu zapravo leži najveći neiskorišteni potencijal ove ekipe Cavsa. Lebron dobija svoju kvotu lopti svaku večer, što kroz izolacije što kroz vrtenje picka s Tristanom, Irving isto, no Love je tu čini mi se nepravedno zapostavljen. Okej, odlično šutira i imao je neverovatnu predstavu kada je strpao 8 trojki za četvrtinu, no Love može puno puno više. Što se tiče napada, protiv slabijih ekipa, tipa Sixersi, Lebron to rešava u 3. brzini. Izolacija na jednoj strani, u slučaju udvajanja pas na slabiju stranu i tamo čekaju već spremni, Frye Love i ostali šuteri. JR Smith i dalje ima „svoje“ večeri nekad kada ispali ogroman broj lopti, no Cavsi su već može se reći navikli na njega. Irving je pravi magičar s loptom i provlači ju na sve moguće načine, u picku s Tristanom odlično surađuje. No naravno okosnica napada je Lebron, njegova 1 na 1 igra otvara sva vrata Cavsima, Love je prečesto sam na šutu, Jefferson je pouzdan šuter, a Irving i Smith jedva čekaju da opale koju loptu. Lue je dobro to iskordnirao i Cavsi su postali jedna od najopasniih šuterskih ekipa lige.

Karakterističan napad Cavsa

Situacija 1:

Pick Lebrona s visokim, Tristanom Thompsonom. Ostatak ekipe širi izvan trojke, Love Smith i Irving čekaju na šut, Tristan se odmotava prema košu, a Lebron napada direktno na obruč. Dovoljno je jak da to izvede bez problema, isto tako daje pas van ukoliko neko krene u zatvaranje. U ovom slučaju je promašio zicer, no Tristan se odmotao prema košu i popravio Lebronov promašaj.

Situacija 2:

Slična stvar samo s Kyrieom kao ballhandlerom ovog puta. Tristan se opet odmotava prema košu, a Kyrie je dovoljno spretan da ukoliko centar (Lopez) brani preširoko digne se na šut, ukoliko priđe bliže lagano ide na obruč. Dosta smo puta ove sezone videli kako Kyrie radi crossover nakon picka na centru i u tome je jedan od najboljih u ligi. No ovaj napad je završio pasom prema Tristanu, ukoliko njegov igrač (Rondo) ostane preblizu, a Lopez ostavlja previše prostora, Kyrie daje pas Tristanu za lagan put prema košu i u ovom slučaju faul-koš.

Obrana

Nemaju klasičnog centra (naučili su svoju lekciju pre 2 godine u finalu kada je Mozgov igrao) te sada koriste Tristana na poziciji petice. Vrlo je pokretna obrana i Lebron je tu kao neki presretač, zatvara sve rupe u obrani, čuva najboljeg igrača i uvek je prvi u kontri. Irving je i dalje najslabija karika ove obrane, no kada mu se hoće može itekako odigrati dobru obranu, što je pokazao i u finalu prošle sezone. Igraju s dosta udvajanja i preuzimanja, pogotovo ova početna niska petorka. Ove godine istina fali ima Dellyeva energija i presing na loptu, kada je bio u paru sa Shumpertom njihov presing je bila neverovatna stvar. Shump je i dalje tu i dalje je najbolji obrambeni na perimetru Cavsa, dok Smith i Irving više ovise o osobnoj inspiraciji za igranje obrane. Ali ekipa koji ima Lebrona odmah skače na jednu veću razinu. Imaju bolju obranu od Warriorsa, 102,4 naspram 105 primljenih poena, no to je i dalje tek 12. obrana lige, što je jako jako loše. Naslovi se osvajaju obranom, no čini se da će ovaj duel biti dvoboj napada, a za tu obranu ćemo izgleda morati čekati playoff.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. - Ostatak Sveta
  2. Mogu li Warriorsi do kraja ?? - Ostatak Sveta
  3. Let the games begin! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*