Hrvatski Lamar Odom

Dragan Bender rođen je 1997. godine u Čapljini. Sa 12 godina dolazi u Splitu Akademiju Nikole Vujčića i tamo pravi svoje prve košarkaške korake. Počeo je na mjestu playmakera, a dok je završio s akademijom mogao je igrati sve poziciji. Baš mu je to najviše koristilo od svega, te danas sa 2,16cm ima odličnu kontolu lopte i sjajan osećaj za asistenciju. Baš kao njegov uzor Toni Kukoč. Nikola Vujčić, proslavljeni hrvatski centar koji je većinu karijere proveo u Izraelu postao je Draganov menadžer. Sa 15 godina je debitirao za KK Split, a iduće godine je odigrao sezonu u hrvatskoj A2 ligi za Kaštele.

Odličnim igrama pomogao je Kaštelama da se domognu prve lige, te je u zadnjoj utakmici protiv Gorice donio pobjedu i osigurao ulazak u prvu ligu. 2014. godine Vujčić ga odvlači u najslavniji izraelski klub Maccabi Tel Aviv. Ubrzo je opet poslan na kaljenje u 2.izrelsku ligu u Ironi Ramat Gan, gde je proveo ostatak sezone. Imao je odlične brojke te u 28 utakmica bilježio 9,7poena, 7,4 skoka i 2,6 asista. Iduće sezone je debitirao za seniorsku ekipu Maccabia, dok je igrao redovno za juniore i tamo ostvario nestvarne brojke.

Na Nike juniorskom turniru protiv ekipe Bologne ubilježio je čak 43 poena, 21 skok, 6 asista i 5 ukradenih lopti. Za seniore je imao solidnu minutažu te najbolja utakmica je bila protiv Hapoel Holona kada je zabio 16 poena. Izabran je i u All star ekipu stranaca i Izralskoj All star utakmici.

Na NBA draftu 2016.godine izabran je 4. pickom prve runde u ekipu Phoenix Sunsa koji imaju velika očekivanja od njega.Tamo su ga prozvali novim Lamar Odomom što dovoljno govori koliko ga cijene u Phoenixu. Prvu je odigrao malo ispod očekivanja. Dosta dugo se tražio, a najveći problem mu je bila konstanta. Nažalost uhvatila ga je i povreda zbog koje je morao propustiti drugi dio sezone. U svojoj rookie godini bilježio je 3,4 poena uz 2,4 skoka, a odigrao je samo 43 utakmica.

Druga sezona je već malo bolje krenula. Skupivši iskustva na Eurobasketu Dragan je solidno ušao u sezonu. Prvih utakmica se tražio, no tako je i većina igrača Sunsa. Promjenom trenera Sunsi su proigrali, a tako i Bender. Vrlo je bitan član rotacije, ulazi s klupe ali ima svojih 20 sigurnih minuta u igri. Podigao je gotovo sve brojke, no od njega se još uvijek puno očekuje, a u ovakvoj mladoj ekipi Sunsa može samo napredovati.

Za Hrvatsku reprezentaciju nastupao je 2012. , 2013. godine u kadetskom uzrastu. Dok je prve godine imao zanemarive brojke, 2013. je već bio standardni kotačić i ekipi te je ostvarivao 9,8 poena, 10,4 skoka i 4,9 asista. Iduće 2014. na Europskom U-18 turniru u Turskoj još je bolji sa 14,4 poena, 10,4 skoka i 4,9 asista. No 2015. nepotrebni problemi. Bender je pozvan na U19 okupljanje prije prvenstva u Grčkoj, te je trebao biti ne samo hrvatska zvijezda, već zvijezda turnira i bio je u pričama za MVP-a no birokraciju se uplela. Kako Hrvatska reprezentacija ima potpisan ugovor sa Jordan brandom, a Dragan sa Adidasom, te dvije strane se nisu mogle usuglasiti te na Benderovu štetu on je morao presjediti to prvenstvo. Težak udarac je to bio za Hrvatsku koja se ipak oporavila i osvojila srebo, izgubivši od Amerikanaca u finalu. No teško se oteti dojmu da bi Bender itekako pomogao ovoj reprezentaciji i ne možemo se kladiti da ishod na kraju ne bi bio malo drugačiji da je Dragan igrao to prvenstvo. Za seniorsku reprezentaciju je na nedavnom Eurobasketu ubilježio prvi nastup. Nije se proslavio, kao ni čitava reprezentacije, no pokazao je da se na njega ozbiljno može računati u budućnosti.

1 Trackback / Pingback

  1. Naši u NBA: Srba i Hrvata za 9 petorki! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*