Ispod radara: Floor general is back!

screenshot

Igrač koji je tijekom svoje NBA karijere najviše puta bio “zapostavljan” i prolazio je “ispod radara” je bio Rajon Rondo. U stvaranju velikih Kelta sve oči su bile uprte u Veliku trojku Pierce – Allen – Garnett, no mađioničar Ainge je znao što mu fali da dođe do naslova prvaka. Rajon Rondo je bio jedini nedodirljvi igrač (osim Piercea) kada su dogovarali trade Garnetta s Wolvesima. Nikome nije bilo jasno što Ainge vidi u ovom playu s Kentuckya da ga ne želi dati za velikog Kevina Garnetta. No ubrzo je postalo jasno.

Tako je Rondo bio kamen temeljac šampionskih Kelta. Nije postizao puno poena, nije imao šuta, no bio je fantastičan playmaker. Upošljavao je svoje Allstar suigrače, dijelio asistencije kao na pladnju i bio je jedan od ključnih igrača. Uz to odličan je bio i u obrani, te sa svojim dugim rukama stvarao konstatnu opasnost za napadače. Proveo je u Keltima 8 i pol sezona prije nego se razišao s upravom i 2014. godine je tradean u Mavse.

Nakon Kelta uslijedilo je teško razdoblje za Ronda. Bio je konstantan problem u svlačionici, te se nije snalazio na terenu. Rezultat toga je bila promjena čak 4 kluba u 4 iduće sezone. Sa Dirkom i Mavsima se zadržao samo pola 2014/15 sezone, a nakon toga je otišao u Kingse. Tamo smo ponovo vidjeli Ronda iz Kelta. Razvio je sjajnu kemiju s Cousinsom, te je te sezone bilježio carrer high 11,7 asista u prosjeku. Propustio je samo 10 utakmica zbog povrede, no i nakon te sezone je morao potražiti novi klub.

Idući su bili Bullsi. Tijekom čitave sezone je imao problema sa suigračima i trenerom, no čitava ta ekipa Bullsa je bila jako disfunkcionalna. No uticaj Ronda na igru Bullsa se najbolje vidio u playoffu. S njim u vrhunskoj formi su uzeli prve dvije utakmice prvoplasiranim Keltima, Rondo je igrao nevjerovatno no ozlijedio je zglob i morao je propustiti ostatak serije. Kelti se vraćaju i s ukupnih 4-2 prolaze dalje.

Rondo efekt!

Raspad te generacije je značio samo jedno, a to je 5. klub za Ronda u 5 sezone. Ovaj puta je pao izbor na Pelicanse, te reunion sa starim prijateljem Cousinsom. Potpisao je za minimalac i možemo reći da je Rondo te sezone bio najveća krađa NBA lige! U Pelicansima je igrao izuzetno dobro, pogotovo u ovoj ekipi kojoj je kronično fali bekova. Rondo je preuzeo konce ekipe i na trenutke podsjećao na onog igrača kojega Ainge nije htio tradeati.

Početak sezone je propustio zbog povrede, no vratio se nakon 15-ak utakmice i odmah preuzeo konce igre Pelikana u svoje ruke. Jedno je vrijeme bio prvi asistent Lige, no imao je premalo utakmice kako bi se kvalificirao za listu. Praktički je bio jedini pravi playmaker u ekipi i prema izjavama njegovih suigrača Rondo je omiljen u svlačionici.

Najdraži protivnci ove sezone su mu Netsi. U prvoj utakmici protiv njih Rondo je bio najbolji igrač na parketu iako je postigao samo 2 poena. No ubilježio je fantastičnih 25 asistencija, te vodio svoju ekipu do pobjede. Odličnu dodavačku večer je imao i protiv Sixersa, svojim suigračima je isporučio 18 dodavanja, dok je protiv Pistonsa imao 15.

Idući meč protiv Netsa je bio još bolji za Ronda. Ovaj puta nije bilo Cousinsa, a najveću pomoć Davisu u pobjedi nakon 2 produžetak je pružio upravo Rondo. Ubilježio je triple double učinak sa 25 poena, 12 dodavanja i 10 skokova. Naravno Pelicansi su ubilježili pobjedu, kao i u svim ostalim utakmicama kada je Rondo briljirao.

Playoff Rondo je bio posebna priča. Pelicansi su na krilima Holidaya i Ronda “isprašili” Blazerse. Lakoća kojom su igrali su seriju je zapanjujuća. Totalno su “ugušili” i nadigrali McColluma i Lillarda koji su bili nevidljivi u većini utakmica.

Košarkaški genije i X faktor Pelicansa

U dosta klubova neshvaćen, no u pravom okružju Rondo je fanatičan igrač. To je već dokazao mnogo puta, počevši od Kelta, pa izvsne sezone u Kingsima, te playoff serijima u dresovima Bullsa i Pelicansa. Iako su ga često optuživali kako je destabilizirajući faktor u svlačionici, zadnje dvije ekipe u kojima je igrao to demantiraju. Mirotić je izjavio kako je Rondo najbolji suigrač s kojim je ikada igrao, a u Pelicansima su ga obožavali. Rondo prenosi iskustvo mlađima igračima, a baš zbog toga su ga htjeli u Lakersima.

Potpisao je jednogodišnji ugovor, pridružio se Lebronu, te počeo biti mentor Ballu i ostalim mladim igračima. Iako je dobar dio sezone bio povređen, pružio je solidne igre. Čak je uspio srušiti i Boston u Gardenu.


 

Prema riječima trenerskog osoblja Rondo ima fantastične predispozicije da postane vrhunski trener u budućnosti. Za nekog tko ima košarku u malom prstu nećemo očekivati ništa manje…

 

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Wild Wild West - Ostatak Sveta
  2. 60 poena, 30 skokova, 25 asistencija! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*