Wild Wild West

Dolaskom Duranta u Warriorse činilo se isprva kako će Liga biti riješena svake neizvjestnosti. Ratnici jednostavno imaju preširok roster i previše kvalitetnih igrača, te se činilo kako će i ove godine aktualna biti borba za drugo mjesto. No, već u regularnoj sezoni smo se grdno prevarili. Warriorsi ne samo da nisu najbolja ekipe Lige, već  nisu prvi ni u svojoj konferenciji. Fantastični Rocketsi su preuzeli primat, predvođeni nevjerovatnim Hardenom i Paulom koji je sjajno povezao redove.Ratnici su sada izranjavanji, ozlijeđeni su im najbitniji igrači, te bi Rakete trebale zadržati svoje prvo mjesto do kraja Lige. No, iako su prva dva mjesta rezervirana, ispod njih je pravi kaos.

Dugo nismo gledali ovako izjednačen Zapad, gdje se čak 8 ekipa smjestilo u samo 6 utamkmica razlike i svih 8 ima legitimnu šansu za izboriti doigravanje. Čak tri ekipe (Wolvesi, Pelicansi i Jazz) imaju isti broj pobjeda, dok Spursi imaju samo jednu više. Svaka utakmica je playoff utakmica za ovih osam ekipa i svaki kiks se posebno broji. Odlučili smo preći sve ekipe koje se bore za doigravanje i što im treba da osiguraju igranje i poslije kraja regularne sezone.

Portland TrailBlazers (44-26)

Krećemo od vrha i trenutno ekipe koja je u najboljoj formi u Ligi. Čak 13 utakmica ne znaju za poraz, ušli su u sjajnu formu u najbolje vrijeme. Glavni igrač Lillard igra fantastično, postiže preko 30 poena u ovom periodu i sjajno vodi ekipu. Obrambeno su jedna od najboljih ekipa Lige, Nurkić je učvrstio reket, a krila siju paniku na vanjskim pozicijama. Igraju sjajno i vidi se veliki napredak naspram prošle sezone.

“Sada sam u savršenoj poziciji”

No sada tek slijede pravi izazovi za njih.

Prvo dočekuju najbolju ekipu Lige Rocketse, a nakon toga im dolaze ponajbolji s Istoka- Kelti. Da bi stvar bila gora po njih, nakon Kelta im slijedi jako bitan duel s Thunderima koji im prate u stopu i samo su 1 pobjedu iza njih. Stvari nakon toga ne postaju lakše, gostuju u New Orleansu također, te igraju s Pelicansima koji se također grčevito bore za playoff. Iako su Blazersi trenutno treći na Zapadu, raspored im je sve osim lagan, te bi vrlo lako mogli i pasti za koje mjesto. Playoff ne bi trebao biti upitan, no  Nurk i ekipe će dobro morati zagristi do kraja sezone ukoliko žele prednost domaćeg terena u doigravanju.

Oklahoma City Thunder (43-29)

Turbulenta sezona je iza momaka iz Oklahome. Preko ljeta su stvorili svoj “mini Supertim” sa Georgeom i Melom uz starosjedioca Westbrooka. Počeli su jako dobro, pa su onda dosta pali i počeli gubiti. Posložili su redove i obranu, George i Robertson su igrali fantastično na krilnim pozicijama, no nakon povrede Andrea ponovo su pali. Priviknuli su se još jednom i krenuli su s pobjedama i sada drže odlično 4. mjesto Zapada. Iako svi dobro znamo Westa i njegove mogućnost usudio bih se reći da on ovu sezonu igra “ispod radara”.

Westbrooku ne smetaju porazi

I dalje niže triple doublove kao na traci, te je vrlo blizu da ponovi fantastičnu prošlu sezonu kada je imao TD prosjek. Najveći problem im je Melo, koji nakon All-star ima mizerne brojke. Ubacuje malo više od 13 poena u prosjeku uz poražavajuće postotke šuta. Melo se mora podhitno produditi ukoliko Thunderi žele nešto u doigravanju.

“Igra je ponovno zabavna”

Raspored za njih također nije lagan. Štoviše, do kraja sezone igraju samo s Grizzliesima koji nisu u borbi za playoff. Ostali su im još i Warriorsi i Rocketsi koji će biti pravi test za njih, a imaju i duele s direktnim konkurentima Blazersima, Pelicansima i Nuggetsima. Imaju dvije pobjede zalihe na Spursima, odnosno 3 nad Pelikanima, Jazzom i Wolvesima. Ukoliko ih opet uhvati kriza, Thunderi bi vrlo lako mogli pasti u donji dio ždrijeba za doigravanje.

San Antonio Spurs (41-30)

Ogromni problemi s povredama napravili su od Spursa ekipe koja se grčevito bori za playoff. Nešto na što nismo navikli od Popa i njegovih trupa. Leonarda nema gotovo čitavu sezonu, još uvijek nije sigurno kada će natrag na parkete, iako se već trebao vratiti i to još prošli tjedan. Srećom Aldridge je nazad i Spursi su na njegovim krilima počeli ponovo pobjeđivati. Donedavno su bili izvan playoff, no samo samo 4 vezane pobjede stigli su do 5. mjesta. To dovoljno govori koliko je Zapad izjednačen ove godine.

Do kraja sezone igraju samo dvije “lakše” utakmice. Kingsi i Lakersi, no treba uzeti u obzir da su ih Lakersi nedavno dobili i da je ova mlada ekipa izuzetno neugodna i da nitko protiv njih ne smije unaprijed upisati pobjedu. Imaju dva duela s Wizardsima, a najteže će im biti kada u 3 vezane utakmice igraju s konkurentima. Tj. jedni su Rocketsi, koja je utakmica između Oklahome i Clippersa koji još uvijek nisu za otpis. Vjerujemo da će uskoro i Leonard natrag na parket i da Spursi ovo imaju pod kontrolom, no pod velikim znakom pitanja je prednost domaćeg terena.

Utah Jazz (40-30)

Dolazimo do još jednog ugodnog iznenađenja. Otišao im je Hayward, a kada se i Gobert ozlijedio početkom sezone svi su im predviđali tankiranje. No jedan rookie po imenu Donovan Mitchell je imao druge planove. Fantastičnim igrama vodio je Jazz i održavao ih iznad vode sve dok se Francuz nije vratio na parkete. Donovan je praktički jedini ozbiljan konkurent Simmonsu za rookie godine, a to dovoljno govori kakvu je sezonu imao. U potpunosti je nadomijestio učinak Haywarda, pa čak ga i premašio, a Snyder je još jednom dokazao zašto ga smatramo ponajboljeg trenera Lige. Pod njegovim vodstvom Rubio igra sezonu života, ima čak i vrlo dobre postotke šuta, a Ingels je jedan od boljih tricaša Lige. Odličan obrana i organiziran napad su glavni aduti ove ekipe, koji će sigurno biti najveće iznenađenje ukoliko izbore playoff.

Jazzeri su u fantastičnoj formi, trenutno su na 9 pobjeda zaredom, a gledajući njihov raspored to bi se vrlo lako moglo protegnuti  i na 11 zaredom. Slijede im davljenici Hawksi i Mavsi. Iako obje ekipe igraju smisleno (za razliku od nekih drugih ekipe s dna Lige) Jazz je puno jači, a i pobjeda im puno više znači. Nakon toga 3 teške utakmice protiv Spursa, Warriorsa i Kelta, no ukupno gledajući Jazz ima vrlo povoljan raspored. Do posljednje dvije utakmice sa Warriorsima i Blazersima već mogu potvrditi svoj status, te ući bez pritiska u te utakmice.

Spursi na tankom ledu

New Orleans Pelicans (40-30)

Kada je najjači frontcourt Lige spao na jedno slovo povredom Cousinsa svi su otpisali Pelicanse. Izuzev Holidaya, Davisa i Boogie ostatak rostera je dosta limitiran i kada se jedan od trojca povredio činilo se da je sve gotovo i da Pelikani opet propuštaju playoff.

Završena sezona za Boogiea, Davis u suzama

No nismo računali na nevjerovatnog Davisa. Obrva je imao nestvaran mjesec, drži Pelikane na svojim leđima i pruža partija dostojne MVP nagrade. Nakon Boogieve povrede imali su niz od 10 pobjeda, koje im je Davis praktički sam donio. No i ostatak ekipe se probudio. Rondo igra vrlo dobro, Moore stavlja otvorene šuteve, Holiday je na standardno dobroj razini, a dolazak Mirotića ih je spasio i proširio rotaciju.

Ispod radara: Floor general is back!

Nije sve gotovo za Pelikane, imaju još uvijek vrlo velike šanse za playoff, no Davis mora ostati na ovoj razini da bi to mogli i ostvariti.

Trenutno najbolji igrač Lige?

Sreća za Pelikane je što imaju možda i najlakši raspored od svih konkurenata. Igraju s Mavsima, Memphisom i Sunsima, te bi u te tri utakmice trebali imati 3 sigurne pobjede (iako ni to nije sigurno, pitajte samo Nuggetse…). Što se tiče direktnih konkurenata igraju s Blazersima, Thunderima i onda regularnu sezonu zatvaraju sa Spursima. Trebali bi riješiti sve dvojbe prije kraja sezone, jer ukoliko budu ovisili o zadnjoj utakmici Spursi bi mogli biti prevelika prepreka za njih u ovom trenutku.

Minnesota Timberwolves (40-31)

Totalno ih je poremetila povreda najboljeg igrača Butlera. Jimmy je predvodio Wolvese u gotovo svim statističkim kategorijama do povrede i klasičnim hero ballom ih održavao na životu, te su čak imali i prednost domaćeg terena dok se on nije povredio. U petorci ga je zamijenio Bjelica koji je proigrao otada, te je sam donio neke pobjede, a protiv Kelta je eksplodirao sa 30 poena. Najveći problem ove sezone im je igra Wigginsa. Nikako se ne snalazi u ulozi trećeg čovjeka iza KAT-a i Jimmya i dosada nije pokazao nikakve znakove napretka. Posljednjih nekoliko tjedana su u dosta promjenjivoj formi, dobiju po 2,3 utakmice, a onda isto toliko i izgube te su se sada doveli u situaciju da moraju spašavati stvar. Dobra vijest je to što se Butler želi što prije vratiti, te je čak moguće i da zaigra do konca sezone.

Butler spreman do playoffa

 

Osim Butlerovog povratak dobra vijest je to što Wolvesi imaju uvjerljivo najlakši raspored do kraja Lige. Praktički najjače ekipe s kojiima igraju je trojac Nuggetsi-Jazz-Clippersi, dok su ostalo sve ekipe koje su već izgubile šanse za doigravanje (izuzev Sixersa). Knicksi, Hawksi, Mavsi, te čak dva puta s najgorom ekipom lige Grizzliesima. Ovo je sada idealna prilika Thibsu da pokuša izboriti gornji dom i domaći teren, te da napokon krene s rasporedom minuta u ekipi kako bi što svježiji dočekali borbe u doigravanju.

Zašto je ova sezona posebna za ‘vukove’?

Los Angeles Clippers (37-32)

Momci iz grada “Anđela” su prva ekipa ispod crte. Promijenili su gotovo pola rostera, na polovci sezonu su se riješili i Griffina i krenuli u nekakvu vrstu rebuildinga. Odlične partije Harrisa i Sweet Loua su im donijele borbu za doigravanje. Sweet Lou je gotovo sigurni dobitnik nagrade za najboljeg 6. igrača Lige, fantastična je ove sezone, te je ponekada nezaustavljiv kada se zagrije. Harris je nastavio s odličnim igrama koje je pružao u Pistonsima, te je potpuno sanirao gubitak Griffina i povredu Galinaria. Naš dvojac Teo-Bobi se zasada solidno snalazi. Teo bi mogao puno bolje, no još uvijek se privikava na Ligu i Riversove rotacije. Bobi je u prvoj pravoj utakmici donio pobjedu Clippsima, no Rivers ga i dalje sporadično koristi. Bobi bi mogao puno više, što i pokazuje kada dobije minute, no zasada Jordan i Harell imaju veliku prednost naš našim reprezentativcem.

Nakon Griffina, Clippersi se rešavaju još dva bitna igrača

Nemaju protivnika iz samog vrha Lige (izuzev Raptorsa) no i dalje imaju dosta težak raspored. Puno je dvoboja s ekipama iz sredine Lige, što je zapravo i najgore u ovoj situaciji. Svim tim ekipama su potrebne pobjede kao i Clippersima te će se morati pošteno oznojiti kako bi se primakli Wolvesima. Najgori period će im biti pred sam kraj Lige. Četiri utakmice zaredom i sve četiri s najvećim konkurentima sa Zapada. Redom igraju sa Spursima, Jazzom, Nuggetsima i Pelicansima, te bi u tim duelima morali ostvariti pozitivan score ukoliko se žele ičemu nadati.

Clippersi na srpski pogon

Denver Nuggets (38-33)

Sigurno znate onu priču o kravi koja je dala 50l mlijeka. I onda se krava ritne i prosipa to mlijeko i sav trud joj bude uzalud. E nešto slično rade i Nuggetsi. Jokić je ponovo proigrao, Malone mu je pronašao ulogu, Millsap se vratio i počeo hvatati formu, te su Nuggetsi dobili sjajan zamah pred sam finiš Lige. I onda dođe najgora ekipa u Ligi, ekipa koja nije pobijedila 19 utakmica zaredom i pobijedi Nuggetse… Ovim porazom Nuggetsi su ponovo na 2 utakmice zaostaka za Wolvesima i sami su si upropastili posao koji su radili u drugom mjesecu. Malone je očito loš izbor za ovu ekipu, Jokić mu pokazuje da igra fantastično kada ima ključeve ekipe u svojim rukama, a Malone ga uporo guši s dodatnim centrom u igri. Kao da nije naučio s Nurkićem prošle godine… No Nuggetsi još uvijek imaju šanse, samo moraju ponovo pronaći dobitnu formulu i nadati se da će se Harris što prije vratiti.

Igrač mjeseca: Nikola Jokić, Denver Nuggets

Što se tiče rasporeda ne može se reći da im ide na ruku. Odmah u startu im slijedi roadtrip, 5 utakmica (7 ukoliko računamo protiv Heata i Memphisa) zaredom u gostima. Nanizali su sada dva poraza, a iduću protiv Bullsa moraju tražiti pobjedu pod svaku cijenu kako bi se vratili na pobjedničke staze. Nuggetsi zapravo nemaju laganog protivnika do kraja (osim Bullsa), a igraju sa gotovo svim konkurentima sa Zapada. Malone pod hitno mora pronaći formu Millsapu i ostalima jer lako je moguće da Nuggetsi i drugi godinu zaredom ostanu na rubu playoffa.

 

1 Trackback / Pingback

  1. Klupko se raspetljava - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*