“On može da blokira Sunce”

Piše: Nemanja Stevanović, NBA Balkan Magazine

U moru sjanih potencijala koji će ove godine izaći na draft,Mo Bamba definitivno privlači najviše pažnje. Momak čija se popularnost u zadnjih par meseci znatno povećala kao i njegov rejting,već na prvi pogled svojim izgledom privlači ogromnu paznju.

Da li smo spremni za najjači draft od 2003?

Visok je 211,a njegov raspon ruku je neverovatnih 239cm! Bez nekih većih problema može dodirnuti vrh table. Na Texas koledžu ove sezone prosečno je beležio 3,7 bloka po utakmici. Zbog svojih dobrih partija i ogromnog potencijala očekuje se da će biti u top 5 pikova ove sezone. Može da pogodi sa polu distance,kao i za tri međutim defanziva je njegova najjača strana i uz dosta truda i rada mnogi ga vide kao top defanzivnog centra lige. Jednako je dobar bloker sa obe ruke,veoma retko upada u nevolje sa faulovima zbog svog savršenog osećaja za blok i dugih ruku što mu omogućava da bukvalno vlada u reketu. Dobar je i na perimetru,dosta pokušaja za tri je ove sezone izblokirao,tako da je vrlo tesko naći pravo rešenje u napadu,njegovi protivnici se obično odlučuju za flouter ili probaju da mu pobegnu polaganjem na drugi obruč.

Trener Kansasa Bill Self je nakon utakmice protiv Texasa na kojoj je Bamba zabeležio 8 blokada rekao “On može da blokira Sunce.”

Nakon te utakmice Bamba je imao još jednu sjajnu partiju protiv Texas Tech-a na kojoj je imao 5 blokova,a njihov trener se nadovezao na konstatsciju svog kolege iz Kansasa i rekao “On može da blokira i Sunce i Mesec”.

Da stvar bude još gora po njegove protivnike,Bamba je sjajan i u preuzimanju na perimetru,odlično brani pick n roll veoma je teško za bilo koga da poentira ukoliko se dobro postavi u odbrani. Ono na šta bi mogao da poradi je njegova snaga, sa svojih 102kg i slabašnim nogama mogao bi da ima problema protiv dominantnih centara u ligi, treba da radi na branjenju posta i nije toliko dobar u građenju igrača u reketu u borbi za skok. Iako ako pogledamo njegovu statististiku videcemo da hvata dosta skokova,to je prvenstveno zbog njegove vanserijske dužine udova koji mu daju visinsku prednost nad protivnikom uz dodatak dobrog građenja bilo bi ekstremno teško uzeti skok pored njega.

Napad je druga priča,mnogi stručnjaci ga zovu “Gobert sa šutom za tri”, što je tačno donekle. Bambin šut za tri je 28,5% dakle zna da pogodi ali ne treba se oslanjati na to,ali dobra strana je ta što liga svojim stilom igre bukvalno tera centre da bacaju trojke, a Mo je od momka koji u srednjoj školi nije uopšte bacao trojke vrlo brzo došao da ovog današnjeg nivoa i sigurno ima još prostora za napredak.

Za svoju poziciju sasvim je solidan ball handler i ima dobar šut sa polu distance. Ukupno gledano njegov šut je na sjajnih 54%,pogotovo ako uzmemo u obzir da to nisu samo polaganja i laka zakucavanja. Slobodnjaci su mu na solidnih 68%, sasvim dovoljno za njegovu pozociju i ulogu na terenu ako gledamo NBA ligu.

Onim što je oduševio nedavno NBA svet je sprintom,kada je četvrtinu terena prešao za nešto više od 3 sekunde,brže od plejmejkera kao što su John Wall,Rusell Westbrook i Kemba Walker. Mnogi timovi oduševljeni su ovim momkom i daće sve od sebe da kroz draft dodju do njega. Ono što je evidentno je da je Bamba ogroman potencijal,možda i po svemu vidjenom najveći na ovom draftu. Ukoliko nastavi da radi na sebi verujem da ćemo imati jednog strasno dominantnog centra u narednoj deceniji koji bi mogao da vodi svoj tim do velikih dostignuća,jer sa ove tačke gledišta nebo je granica ovom momku.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Vučeviću odbrojani dani u Orlandu? - Ostatak Sveta
  2. Šta povezuje Mo Bambu i Kawhi Leonarda - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*