Da li smo spremni za najjači draft od 2003?

ClutchPoints

Piše: Nemanja Stevanović, NBA Balkan Magazine

Prošli NBA draft nam je doneo mnogo potencijalnih zvezda,pre svega dva neverovatna rookia Jaysona Tatuma i Donovana Mitchella koji su predvodili svoje timove u play offu. Tatum do finala konferencije gde je naišao na Cavse Lebrona Jamesa, dok je Mitchell nakon pobede njegovog Jazza protiv OKC-a,bio zaustavljen u polufinalu od Rocketsa. Pored ove dvojice tu su još bili: Josh Jackson. Dearon Fox, Dennis Smith Jr, Kyle Kuzma, Lauri Markkanen, John Collins, Lonzo Ball, Markelle Fultz i ostali. Ova draft klasa ima potencijal da bude najbolja još od 2003, međutim ono što je još impresivnije je to da bi naredni NBA draft koji se održava 21. juna prema mnogim stručnjacima trebao da bude čak i bolji od prošlogodišnjeg!

Ovaj draft sadrži sve, od dominantnih big man-ova do vrhunskih bekova koji bi mogli da postanu ozbiljne zvezde u budućnosti. Prvih 10 prospekta ove godine bi vrlo lako mogli da budu ozbiljni igrači na koje bi njihova franšiza mogla da se osloni u budućnosti. Predstaviću vam svoje favorite koji bi mogli da budu u prvih 10 i timove u kojima ih vidim.

Phoenix Sunsi su dobili prvog pika na ovom draftu,nakon što su prošle godine izabrali Josha Jacksona koji je bio uvršten u drugi tim novajlija,ove sezone gotovo 100% biraju centra Arizone Deandre Aytona. Iako je velika želja nas Balkanaca da vidimo saradnju novog trenera Sunsa Igora Kokoškova i super talentovanog Slovenca Luke Dončića sa kojim je osvojio i Evropsko prvenstvo,nazalost šanse za to su minimalne. Ayton je tačno ono sto Sunsima treba,s obzirom da na centru imaju kao prvu opciju Tysona Chandlera koji sa svojih 35 godina ne može imati svoje mesto u budućnosti ove mlade franšize i Alexa Lena koji je drugi centar ovog tima,ove sezone zbog konkurencije u timu nije igrao konstantno a svojim kvalitetom i potencijalna back up uloga mu je  realni domet. Sa Aytonom,Sunsi će dobiti sigurnost reketu u predstojećoj deceniji. Fizčki gledano,njegovo telo je potpuno spremno za NBA ligu veoma jak i atletičan,takođe ima solidan šut sa polu distance,a ima prostor i za napredak u šutu za tri poena. Dobar je izvođac slobodnih bacanja,takođe ima i osećaj za ofanzivni skok. Nešto što bi mogao da popravi je odbrana,pre svega branjenje pika,gde dosta puta ne stigne da isprati svog igrača,takođe i igra u tranziciji mu nije jača strana.

Predvodnik draft klase

Drugog pika imaju Sacramento Kingsi. Lutrija je bila dobra po tim Vladeta Divca pa im je dodelila iznenađujuće 2. mesto na draftu. Sada generalni menadžer Kingsa ima tešku odluku pred sobom. Postoji par igrača koji mogu da budu na poziciji broj 2,ali verujem da najveće šanse imaju Marvin Bagley i Luka Dončić. Bagley je godinama unazad uz Portera bio top prospekt u svojoj klasi,igrao je na Duke koledžu, veoma jakoj ekipi u kojoj je bio lider. Ima solidnu brzinu i pokrete za svoju visinu,solidan šut,sjajan je atleta,dobro vodi loptu,uglavnom ofanzivno je pretalentovan. Najveći problem mu je to što je igrač koji je između krilnog centra i centra. Zna da uđe u reket,ali često i da bude izguran od strane dominantnih centara. Solidan je skakač ali pre svega zbog svojih atletskih sposobnosti. Služi se isključivo levom rukom,i nije košarkaš za pas igru.

O Luki Dončiću već svi znamo sve,šampion evrope sa Slovenijom na reprezentativnom,a sa Realom na klubskom nivou. MVP regularnog dela Eurolige i MVP ovogodišnjeg fajnal fora. Momak koji je za svojih 19 godina osvojio sve što se može osvojiti u Evropi, a to je nešto što se ne viđa često. Lider svoje ekipe već sada,iskustvo neverovatno veliko za momka koji će tek sada biti na draftu. Luka ima sve:šut,plejmerske sposobnosti,iskustvo(s obzirom na važnoću utakmica odigranij za svoje godine),dobar u odbrani. Ono što Amerikance najviše brine je njegova brzina,branjenje 1 na 1 protiv eksplozivnog protivnika i manjak atlecitizma. Bez obzira na to Luka je sa pravom predviđen kao top 3 u ovom draftu.


>>> Luka na krovu Europe

>>> Koji je najbolji fit za Dončića?


Treći pik imaju Atlanta Hawksi. Mislim da bi oni mogli da biraju u zavisnosti od izbora Kingsa,to jest šta im ostane Bagley ili Dončić. U svakom slučaju i jedan i drugi će biti pravi izbor s obzirom na sve što su do sada pokazali. Četvrti pik ide Memphis Grizzlesima,dok peti pik imaju Dallas Mavericksi. Najveće šanse za poziciju broj 4 i 5 imaju Jaren Jackson i Mo Bamba. Jackson je jedan od najboljih two-way igrača na ovom draftu,ima duge ruke dobar šuter,ne boji se kontakta,dobar je defanzivac. Dobro čuva reket,na MSU je prosečno beležio 3 bloka po utakmici,zaista ima sjajan potencijal. Ono što bi mogao da popravi kod sebe je pre svega da fizički svoje telo dovede na sledeći nivo,nije eksplozivan igrač i sklon je faulovima. Mo Bamba je prospekt o kome se najviše priča ovih dana. Momak sa zverskim rasponom ruku od 239cm koji je sprint dužine četvrtine terena odradio brže od plejmejkara kao što su Rusell Westbrook,John Wall i Kemba Walker.

Ode Brown, stiže – Bamboleo!

Njegova defanziva je sjajna,mozda u budućnosti i najbolji rim protector,veoma podseća na Goberta. Bamba ima i solidnih 68% sa slobodnjaka ako uzmemo u obzir centre sa njegovom rolom u NBA. Solidno vodi loptu i šuta sa poludistance na Texas koledžu prosečno je beležio 3,7 bloka po utakmici. Ono zašto Bamba privlači pažnju je njegov potencijal koji sa sa ove tačke gledišta izgleda kao da mu je nebo granica. Ono što bi mogao da doda su kilogrami,sa visinom od 216cm idealna težina bi bila oko 110-115kg,Bamba trenutno ima 102.

Šesti pik pripada Orlando Magicu,a sedmi Chicago Bullsima. Igrači koji bi mogli da se nadju na tim pozicijama su Trae Young i Michael Porter Jr. Young je sezonu započeo furiozno u jednom momentu se čak kotirao kao potencijalni prvi pik. Vanserijski šuter i sjajan asistent,svojom igrom definitivno podseća na Currya. Može da pogodi sa bilo koje pozicije na terenu,ekspert je za šut za tri poena. Predvodio je NCAA i u poenima i u asistencijama po meču. Ono što mu stručnjaci stavaljvaju kao nedostatak je isto ono što su i Curry-u svojevremeno a to je telo(fizikalije i atlecitizam). Visok je svega 188cm i stručnjaci se boje da defanzivno neće moći da adekvatno odgovori većim i jačim guardovima,međutim ukoliko ispuni očekivanja nekih koji ga vide kao naslednika Stepha. Michael Porter je tužna priča sa nadamo se srećnim krajem. Pre početka ove sezone kotiran je kao prvi prospekt na ovogodišnjem draftu,međutim povreda leđa ba samom početku sezone odvojila ga je od parketa skoro čitavu godinu. Zbog toga je usledio pad i na draft listi,jer mnogi GM-ovi izbegavaju igrače sa tako ozbiljnim povredama na početku njihovih karijera. Igrački gledano Porter Jr ima sve,on je poput Kevin Duranta small foward sa visinom od 211cm sa 213cm rasponom ruku,koji je sjajan šuter solidnih fizičkih predispozicija koji je dobar ball handler. Igrač kakav se vidđa jednom u generaciji i siguran sam da bi bio prvi pik da nije bilo povrede. Mora još da jača i dovede telo u bolju formu da u budućnosti ne bi ispaštao zbog povreda. Koji god tim da uzme Michael Porter Jr neće pogrešiti jer je on unikatan igrač sa ogromnim potencijalom.


>>> Novi Curry dolazi u Ligu

>>> Curry Jr. opet oduševljava


Osmi pik ide Cavsima,deveti New Yorku a deseti Philli. Postoje više igrača koji bi mogli da se nađu u ovim timovima,a moji lični favoriti su Mikal Bridges,Miles Bridges,Wendell Carter . Mikal Bridges je sjajan 3&D igrač čija je igra s godinama evoluirala pogotovo u ofanzivnom delu,jedan je od starijih igrača na draftu sa 22 godine. Možda i najbolji two-way guard na ovogodišnjem draftu. Mora još da radi na snazi,zbog koje vrlo retko kreće ka proticničkom košu. Wendell Carter je sa Bagleyem činio centarski par Duka. Snažan centar,poene uglavnom daje iz zakucavanja,dobar skakač i rim protector. Meni se sviđa i kako on vidi igru i učestvuje u njoj. Nije posebno vešt kao ostali top centri na draftu,spor je ne retko zadnji igrač u kontri. Miles Bridge je nešto poput višljeg PJ Tuckera. Odličan je defanzivac koji može da brani biše pozicija na terenu,takođe i u napadu može da doprinese svojoj ekipi. Visok je 198 i zbog toga nema konstantnu poziciju već je između sf i pf u zavisnosti šta timu tada više treba. Nije vešt sa loptom,niti je dobar organizaciji napada,prepušta to saigračima dok se on fokusira na pronalaženju otvorenog šuta.

Ovo su bili potencijalnih top 10 na ovom draftu vredi još napomenuti i Colina Sextona,Zhaire Smitha,Lonnie Walkera,Kevina Knoxa Gilgueos-Alexandera,Roberta Williamsa. Igrači koji bi takođe mogli da se nađu i top 10. U svakom slučaju predstoji nam draft prepun talenata koji preti da bude jedan od najboljih ikada. Sa zadovoljstvom ćemo pratiti razvitak ovih momaka u narednim godinama.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. "On može da blokira Sunce" - Ostatak Sveta
  2. Mock draft 2018. - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*