Mock draft 2018.

Prošlo je NBA Finale, nažalost nije nam donijelo veliko uzbuđenje, već su Ratnici lagano počistili Cavse. No, zato će nam stvari poslije regularne sezone nadoknaditi manjak napetosti i uzbuđenja. Prvo što nam slijedi je NBA draft. Izuzetno jaka draft klasa, predvođena Aytonom s jedne strane bare i Dončićem s druge. Ove godine bi mogli dobiti barem 3,4 Allstar igrača, ukoliko sve bude išlo po planu. Hype je ogroman, momci su pod velikim pritiskom, a osim prvog picka nitko još ne može biti siguran koji pickom će biti izabran. Sigurno ćemo imati i dosta tradeova za vrijeme drafta, moguće je da će čak i Leonard imati novi klub. No, krenimo redom, predstaviti ćemo naš mock draft za prvih 10. pickova, te naše igrače koji bi mogli biti izabrani.

Da li smo spremni za najjači draft od 2003?

1 Deandre Ayton

Ovdje nema dileme. Sunsi su već zakrparili Aytona kao svoj prvi izbor, te su već krenuli sa printanjem dresa sa njegovim imenom. Ayton je krilni centar fantastičnih napadačkih i fizičkih predispozicija. Dominirao je u NCAA Ligi, no nažalost nije ostvario nekakav veliki timski uspjeh sa Arizonom. No, to ne umanjuje njegov potencijal. Da nije njega, vrlo vjerovatno bi dobili prvog balkanskog picka u povijesti Lige, no Sunsima je potrebniji visoki igrač, a Ayton bi se mogao sjajno uklopiti sa Bookerom i Sunsi će imati izuzetno zanimljivu ekipu iduće sezone.

Predvodnik draft klase

2 Luka Dončić

Jednostavno Luku ne može staviti niže od drugog mjesta. MVP i osvajač Eurolige, osvajač ACB Lige sa Realom, nema toga što Luka nije uzeo u Europi. NBA Liga je logičan korak, a drugi pick ove godine imaju Kingsi našeg Bogdanovića. Divac kao GM vrlo vjerovatno neće propustiti Dončića, jer Fox se nije pokazao kao vrstan primarni playmaker. Iako je imao solidnu sezonu, Bogdan je zapravo vukao konce igre Kingsa. U tu ulogu Dončić bi se sjajno uklopio i već u prvoj sezoni bi mogao imati ozbiljne brojke.

Draft class 2018: Luka Dončić

3 Marvin Bagley III

Jedno vrijeme je bio u ozbiljnim pričama oko prvog picka, no Ayton i Dončić su ga prešišali. No, svejedno Marvin je jako zanimljiv igrač. Vrlo dobar u oba smjera, fizički je već sada spreman za NBA iako bi mogao nabaciti još koju kilu mišićne mase. Imao je vrlo dobru sezonu za Duke ove godine, bio je izabran za Najboljeg igrača konferencije, dok bi u Hawksima činio sjajan duo s Collinsom, trenutno najperspektivnijim igračem Hawksa. U ovoj ekipi bi odmah mogao pokazati što zna, vrlo vjerovatno bi imao ogromnu potrošnju već u prvoj sezoni, te bi s time postao jedan od glavnih kandidata za rookiea godine.

4 Jarren Jackson Jr.

Što se tiče ovog picka, ovdje ne možemo izabrati igrača koji bi najviše odgovara Memphisu, već igrača koji želi igrati u Memphisu. Bamba je već izjavio kako ne planira igrati tamo, a nakon njega možda i najveći potencijal na ovom draftu je Jarren Jackson. Sjajni centar, odličnih fizičkih predispozicija. Izuzetno dugačak, odličan obrambeni igrač, no za razliku od Bambe Jackson nije drvo u napadu. Može igrati i licem i leđima prema košu, a u Memphisu bi bio idealna zamjena za sada već ostarjelog Marca Gasola. Pod uvjetom da želi igrati za Međede…

5 Mo Bamba

Uz Porter Jr. čovjek koji je najviše skočio na svim mockovima. Najbolji fizički potencijal na draftu. Nevjerovatno dugačke ruke i sjajna pokretiljivost za njegovu visinu. To ga čini kopijom Goberta, a vidjeli smo koliko Gobert znači Jazzu. Mavsi već nekoliko godina muku muče s centrima, eksperiment s Noelom je propao, a s Bambom bi dobili odličnog obrambenog centra već u prvoj sezoni i sjajan potencijal i zalog za budućnost. Na njemu i Smith Jr. bi počivala budućnost Mavsa, a ako Bamba bude ispunio svoj potencijal Dirk će rado “predati štafetu” njemu i Smithu.

“On može da blokira Sunce”

6 Wendell Carter

Poznavajući Magic oni će na draftu birati ono što već imaju u ekipi, tako da smo se ovdje odlučili za Wendell Cartera. Daleko od toga da je Carter loš igrač, no njegovu poziciju pokriva Vučević, a njih dvojica bi jako teško mogli igrati zajedno. Dakle, ponoviti će prošli draft kada su uzeli Isaaca, sjajno krilo koje sada stagnira u Orlandu, najviše zbog Gordona koji je ista pozicija. Carter je undersized centar, nešto poput Ala Horforda, najbolje bi igrao u small ball sistemu na poziciji petice. U napadu je raznovrstan, može napasti i licem i leđima, te ima solidnu ruku. Najveća mana su mu fizičke predispozicije, no kada vidimo kako Horford dominira, ne moramo se bojati za Cartera.

7 Michael Porter Jr.

Prema nekima bi mogao čak ići i do drugog picka, no nekako ne vjerujemo da će netko riskirati s njim. S Porterom ćete dobiti ili Allstar igrača ili potpuni bust. Prije prošle sezone je bio glavni kandidat za prvog picka, no propustio je čitavu sezonu zbog povrede leđa. Tada se upalila lampica većini NBA ekipa, kako to obično i biva kada se igrač ozlijedi na duže vrijeme. No Porter je fantastično krilo koje praktički nema neke veće mane u igri. Ukoliko je zdrav, odmah je spreman pomoći, a ako ostane zdrav nema teorije da mu promakne Allstar status. Bullsi bi mogli riskirati s njim, a onda bi oformili već respektabilnu mladu ekipu s Porterom na čelu kolone.

“Ja sam mješavina Giannisa i KD-a”

8 Trae Young

Famozni pick Netsa je na kraju pao sve do osmog mjesta. Cavsi će birati najviše u zavisnosti od Lebrona i njegove odluke. No, ukoliko se vode logikom izabrati će beka. A Young je jedan od najboljih koje ovaj draft nudi. Najbolji šuter na draftu, oduševio nas je više puta svojom igrom u NCAA kada je rešetao koševe bez milosti. Postao je prvi igrač u NCAA povijesti koji je predvodio Ligu u koševima i asistima. Najveća mana su mu fizikalije, Young je fizički dosta slab, no to se govorilo i za Currya pa sada ima 3 šampionska prstena na ruci s glavnom ulogom u ekipi. Young će sigurno pomoći Cavsima, ostao Lebron ili ne, a na osmom mjestu vrijedi riskirati s novim Curryem.

Novi Curry dolazi u Ligu

9 Mikal Bridges

Prototip modernog 3-D NBA igrača. Odličan u obrani, sjajnih fizikalija i meke ruke. Vrlo vjerovatno najbolji two-way igrač na ovom draftu, odmah je spreman pomoći ekipi koja ga izabere. Knicksi trenutno na svom rosteru nemaju niti jednog igrača ovakvog tipa i Bridges bi im nevjerovatno dobro legao. Igrač u kojega se mogu pouzdati da će svaku utakmicu odigrati odličnu obranu, dok će u napadu staviti sve što treba. A ponekada će i zabljesnuti i zatrpati koš protivnika. Njegov najveći problem je to što fizički još nije spreman za Ligu, a u NCAA se prečesto oslanjao na šut. Takva igra ne prolazi baš u NBA osim ako nisi elitni šuter poput Korvera i Redicka. No, ako zanemarimo to Bridges je jedan od najkompletnijih igrača na draftu, a to što će možda ispasti iz Top 10 dovoljno govori koliko je jak ovaj draft.

10 Shai Gilgeous Alexander

Sixersi bi mogli iznenaditi i još jednom uzeti playmakera. No Shai je potpuno drugačiji tip igrača od Fultza. Shai je prvenstveno odličan obrambeni igrač koji ima nevjerovatno duge ruke i odličnu visinu za playmakera. Osim toga, Calipari je izjavio kako je Shai nevjerovatno lagan igrač za treniranje i da ima izvrsnu radnu etiku. On bi se vrlo dobro nadopunjavao s Fultzom i ostalim igračima Sixersa. Mogao bi prepustiti kreiranje napada Simmonsu, te onda napadati ulazom iz drugog plana, te dijeliti povratne lopte šuterima. Postoji mogućnost da Sixersi tradeaju svoj pick, kako bi pokušali doći do Portera, no ukoliko sve ostane kako je sada, Sixerima bi Shai odlično legao.

11 Colin Sexton

Sjajni dinamični bek s Alabame. Još od srednje škole je predoređen da igra u NBA. Najveća mana mu je visina, Coline je undersized bek, a najbolja usporedba bi bio Eric Bledsoe. Eric je ostvario solidnu karijeru, da nije bilo povreda sigurno bi bio bolji, a baš bi Colin mogao biti ono što Bledsoe nikada nije uspio. Hornetsi bi ga mogli uzeti, jer se čini kako kreću u rebuilding, te bi Kemba vrlo lako mogao napustiti Jordana i njegov tim. Sigurno će dati priliku Monku, prošlogodišnjem picku, koji bi se sjajno nadopunjavao s Colinom. Vjerujemo da na to Jordan cilja, da stvori novi dinamični NBA duo.

12 Lonnie Walker

Iduća dva picka pripadaju Clippersima. Vjerujemo da će ići za onim što im trenutno fali u ekipi,a prvo na redu je bek šuter. Jedan od boljih bekova na ovogodišnjem draftu je Lonnie Walker. Vrlo dobar napadački, ima sjajan ulaz i ne boji se kontakta, dok je legitimna prijetnja izvana. Nije šuter u rangu Younga, no morate obratiti pažnju kada Lonnie ima loptu na perimetru. Kako je vrlo vjerovatno da će Bradley otići iz Clippersa Lonnie bi odmah dobio dovoljno minuta da se dokaže. Najveća mana mu je obrana, iako ima dugačke ruke, ne iskorištava to na najbolji način. Najveći problem mu je voljni moment, no to je nešto što bi se moglo ispraviti.

13 Robert Williams

Williams je centar koji bi mogao uskočiti u cipele Deandre Jordana. Ukoliko Robert ispuni svoj potencijal nitko neće plakati za Jordanom ako ode iz Clippersa. Odlična kombinacija visine i atleticizma, dovoljno jak za guranje u low postu, a opet dovoljno skočan da hvata sve iznad obruča. Dominantan skakač, imao je solidne brojke u NCAA, te solidan obrambeni igrač. Trenutno se još uvijek dosta oslanja na fizičke predispozicije, posebno u napadu, no Robert je nebrušeni talent, ako dođe pod pasku pravog trenera (Doca Riversa…) mogao bi postati solidan NBA centar.

14 Kevin Knox

Nuggetsi bi mogli imati dosta sreće, pa izabrati Top 7 talenta sa ovako niskim pickom. Uz to, krilo je baš ono što im trenutno treba. Knox je nešto između trojke i četvorke, igrač tipa Tobias Harris. Već sada ima odličan napadački arsenal, odličan je šuter te ima vrlo dobru mehaniku što znači da će postati samo još bolji. Osim toga, nije mu strano ni spuštati loptu na parket te napadati iz driblinga. U napad Nuggetsa bi se uklopio instantno, a najveća boljka mu je obrana. No, u Nuggetsima nitko ne igra obranu, pa baš zato je ovo idealan klub za njega.

 

Balkan Inc.

Džanan Musa

Cedevitin pulen je donedavno bio projiciran za Top 20 picka, no njegove draft dionice su naglo pale. No, opet čini se da Spursi imaju interesa za njega, a teško da možete doći u bolji klub od Spursa na početku karijere. Musa je igrao solidno u ABA ligi, no ipak je to nije niti blizu konkurencije s kojom će se susresti u NBA. Ipak za igru u najjačoj Ligi svijeta mu treba još dosta mišićne mase, trenutno je preslab i za Ljetnju Ligu. Talenat je svakako tu, na osnovu toga sigurno ima mjesta u NBA, no veseli nas što se Musa dosta smirio ove sezone. Prošli godina je bio dosta arogantan na parketu, ulazio je u sukobe i sa suigračima i sa protivnicima. No, ove sezone Musa je miran, igra svoju igru, gleda sebe i ništa ga ne ometa. Smirio se i to mu je najveći plus ove sezone.

“Jedan sam od najboljih na draftu”

Ajdin Penava

Najbolji bloker NCAA Lige ima šanse biti izabran pred kraj druge runde. Ajdin je igrač sjajnih fizikalija i odlične obrane, što je pokazivao tijekom cijele NCAA sezone. Eksplodirao je ove godine, bio je najbolji igrač svog sveučilišta, a osim odlične obrane pokazao je i da se dobro snalazi u napadu. Penava bi mogao biti iznenađenje drafta, pokazao je da zna igrati samo treba pronaći ekipu koja mu je spremna dati priliku.

Govore da podsećam na Duranta, Porzingisa…

Dušan Ristić

Jedini Srbin na draftu je bivše Zvezdino dijete. Ristić se odlučio na malo drugačiji košarkaški put. U mlađim generacijama je dominirao u svom godištu, bio je jedan od najboljih igrača Europe. Prije nego što je dobio šansu u prvoj ekipi Zvezde Dušan se odlučio da ode u Ameriku. Izabrao je Arizonu i nije pogriješio. Sjajna sezona je iza njega, postao je rekorde Arizone, a mogao bi pomoći ekipi koja treba pravog centra. Dušan je odličan skakač, vrlo dobar u low postu, a najveća mana mu je sporost. Nije eksplozivan i možda bi ga to moglo stajati NBA karijere.

Ristić ušao u povijest Arizone

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*