Govore da podsećam na Duranta, Porzingisa…

Mlada zvijezda Cedevite Džanan Musa neće biti jedini Bosanac na ovogodišnjem NBA draftu. Priključiti će mu se još jedan odličan mladi igrač, djelomično nepoznat u našim krajevima. Član sveučilišta Marshall Ajdin Penava, tokom proleća, je objavio kako će poslati prijavu za NBA draft.

Dvadesetjednogodišnji krilni igrač visok 206 santimetara protekle tri sezone proveo je na Sveučilištu Marshall, a u posljednjoj godini studija je eksplodirao.

Penava je prosječno bilježio 15.6 poena, 8.5 skokova, 3.9 blokada, 1.9 asistencija i 0.9 ukradenih lopti po utakmici i u potpunosti je obilježio sezonu u ekipi iz Zapadne Virdžinije.

Sezona je bila super. Prošlog leta sam sebi zadao brojke koje želim da dostignem i bio sam blizu. Jedino sam u blokadama nadmašio svoja očekivanja. Sezona je bila odlična, kao ekipa uradili smo mnogo dobrih stvari, a i individualno sam uspeo da se dokažem. Zadovoljan sam,” izjavio je Penava u intervjuu za Sport klub.

Interesantno je sa kojim košarkašima Penavu porede u Americi.

Čuo sam mnoga poređenja. U mojoj igri ima detalja koje sam kopirao od drugih igrača. Pratim visoke košarkaše koji mogu sve da rade na terenu. Čuo sam, govorili su da podsećam na Durenta, Porzingisa, Galinarija… Mogu da nađem nešto slično sa svakim od pomenutih igrača,” rekao je Penava za SK.

Košarkaški put

Košarkaški put je počeo u KK Spars, rasadniku talenata bosanske košarke. Osvojio je 4 puta zaredom naslov prvaka Bosna, a uzeli su i treće mjesto u juniorskoj Euroligi. Nakon toga odlučio se za odlazak u Ameriku, umjesto da sreću traži u nekom europskom klubu. Otišao je na sveučilište Marshall, no prve sezone se nije naigrao. Na drugoj godini minutaža je počela rasti, a samim time i Ajdin je pružao bolje partije.

No tek u posljednjoj trećoj godini Ajdin je proigrao. Postao je najbolji igrač u ekipi, pružao sjajne partije. Najbolje je odigrao protiv Ohio Bobcatsa koje je počastio sa 33 poena, 15 skokova i čak 9 blokada. Penava je na kraju sezone bio vodeći bloker čitave NCAA Lige, a u prvom krugu March Madnessa na njegovim krlima su iznenadili Wichita State. Ubacio im je 16 poena uz 8 skokova i 3 blokade. Nažalost ispali su u idućem kolu, a Ajdin je odlučio kako mu je to posljednja utakmica za sveučilište i prijavio se na draft.

Krlni centar Marshalla je u posljednjoj sezoni je bilježio fantastične brojke 15.6 poena, 8.5 skokova, 1.9 asistencija i čak 3.9 blokada po meču.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Vanja odustao od NBA - Ostatak Sveta
  2. Jedan međ Delije, drugi međ Grobare - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*