NBA draft vodič 2020.: Nit smrdi, nit miriše…

FB / screenshot

Balon je uspio, prošlogodišnja sezona je spašena a vrlo brzo je došlo vrijeme da se okrenemo novoj sezoni.  Ostalo je samo nekoliko dana od prvog velikog događaja, NBA drafta. Ekipe jesu imale više vremena da procijene ovogodišnju klasu ali to su odrađivali u dosta nepovoljnijim uvjetima, zbog virusa. Prvenstveno nisu mogli vidjeti igrače na djelu, March Maddness se nije odigrao, a svi intervjui su bili organizirani putem Skypea, Zooma ili neke druge online platforme.

Ovogodišnja klasa nema “sigurne pickove” kao prošlih godina. Nema izraženog najboljeg igrača u klasi, svaki od glavnih pretendenata donosi nešto drugačije ekipi koja ga bira. Kao Top 3 potencijala zasada su se isprofilirali James Wiseman, Lamelo Ball i Anthony Edwards. Donosimo Vam kratki pregled ovogodišnje draft klase, a što su o tome imali reći kolege s BusanBasketa poslušajte na LINKU.

Top 3

Svaki od trojca Wiseman-Ball-Edwards ima potencijal postati Allstar igrač. Isto tako imaju velike šanse postati i “bustovi”. Wiseman je ljevoruki centar fantastičnih fizikalija. Već sada ima u potpunosti spremno NBA tijelo i snagu, moć i skočnost da se bori s NBA centrima. Problem je u tom što je strašno nekonstantan. U jednom napadu oduševi potezom, a u drugom napadu je spreman prodati loptu bez ikakvog smisla. Obrambeno također ima puno prostora za napredak. Uz sve to Wiseman je odigrao samo tri utakmice ove sezone. Suspendiran je pod optužbom da je primio nešto više od 11,000$ za selidbu njegove obitelji u Memphis.

Čudan košarkaški put je prošao Lamelo Ball. Najmlađi i najtalentiraniji od trojice braće Ball. Lamelo je od malih nogu na meti NBA skauta. Istina, u početku najviše zbog oca Lavara. Uz njega je tako otišao iz srednje škole u Litvu, da bi prošle sezone igrao u Australiji. Kao i brat Lonzo, Lamelo je sjajan playmaker. Sa visinom od 201cm ima sjajan pregled igre i mismatch je za većinu playmakera u Ligi. U familiji Ball je nažalost jedan zajednički problem, a to je šut. Lamelo kao i brat Lonzo ima katastrofalnu tehniku šuta i još lošiju selekciju istog.

One man offense. Najbolji opis Anthony Edwardsa. Snažan bek odličnog ulaza i meke ruke. Dwyane Wade je “prepoznao” Edwardsa kao svog nasljednika, a to dovoljno govori o njegovom potencijalu. Ipak ima dosta mana u igri. Često je “zaljubljen” u svoj šut, pa ne vidi suigrače. Iako se to može pripisati tome da na sveučilištu baš i nije imao previše opcija u napadu. Edwards se može jako dobro razviti, posebno u pravom okruženju. Ima dosta poraditi i na selekciji šuta, kao i igri u obrani, ali nekako najsigurniji od sve trojice je upravo Edwards.

Top 15

Klasa možda nema izraženog prvog picka, no to ne znači da nema kvalitetnih igrača. Posebno na bekovskim pozicijama. Možda i trenutno bolji, a definitivno konstatntniji i sigurniji, playmaker od Lamela Balla je Tyrese Haliburton. Visok i snažan bek fantastičnog pregleda igre. Sjajno čita igru i bez problema može pokretati napade i na NBA nivou. Francuz Killian Hayes je odmah iza Haliburtona. Atletičan bek izuzetnog pregleda igre i fantastičnog lijevog ulaza. Ipak ima dosta “felera” u njegovoj igri. Rijetko koristi desnu ruku, a šuterski je debelo ispod NBA nivoa. Treći, jako sličan prvom dvojcu, je RJ Hampton. On je nakon srednje škole otišao u profesionalne vode i potpisao je ugovor u Australiji. Odigrao je nešto više utakmica od Lamela i nije razočarao. Ponekada igrom i konstitucijom podjseća na Penny Hardawaya, s kojim je i radio kada se pripremao za NBA draft.

Na krilnom centru od ostalih iskaču dva imena. Obi Toppin i Onyeka Okongwu. Obi Toppin je možda i najkompletniji igrač na draftu. Izuzetno visoke košarkaške inteligenije, vrlo dobrog šuta i sjajne post igre. U napadu je racionalan, traži najbolje rješenje, a nije mu strano ni napadati licem prema košu. Na početku će definitivno imati problema u obrani, a morao bi poraditi i na igri bez lopte. Okongowu je igrač sa izuzetno mekanom rukom u reketu. Sjajno završava oko obruča, a odluke u napadu su mu racionalne i pravovremene. Kao i Toppin problema bi mogao imati u obrani, posebno u čitanju slabije strane.

S druge strane na poziciji krila ne manjka obrambeni igrača. Isaac Okoro je vjerovatno najbolji obrambeni igrač u državi. Već sada bez problema može igrati obranu na NBA razini. U napadu zato pruža puno manje, no raduje dramatičan napredak u šutu za tri poena, što daje naznake da potencijal postoji i da bi Okoro vrlo brzo mogao postati elitni 3-D igrač u Ligi.

Kao i Okoro, najveća vrlina Patu Williamsu je igra u obrani. Sjajne lateralne kretnje mu omogućavaju da čuva bekove, a već sada je dovoljno snažan da se gura u postu s centrima. Ako se stvari poklope, definitivino All-defensive kandidat.

Europljani

Na ovom draftu nekoliko europskih igrača sjajno kotira. Posebno Deni Avdija kojemu su “dionice” skočile u nebo nakon sjajne sezone u Maccabiu. Deni je izuzetno zanimljivo krilo, odličnog šuta i sjajnih fizikalija. Pokazao je kako može nositi napadu, no i napadati iz drugog plana ako je to potrebno. Iznenađujuće je dobar u obrani, posebno u blokadama, a iako ima visinu četvorke u NBA bez problema može igrati i trojku.

Aleksandar Pokuševski je jedan od rijetkih naših igrača koji je odlučio ostati na draftu. Trenutno u Olympiakosu, Pokuševski je strašan potencijal. Ima visinu centra, tehniku u šut beka, a jedino ga slaba građa sprečava da pokaže više u seniorskom timu Olya. Za koju godinu Aleks bi se mogao profilirati u jednog od naših najboljih igrača.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*