Atlanta Hawks 2019 – 2020: Glupostima uništena (još jedna) sezona

Vizija je posustala. GM Hawksa, Travis Schlenk počeo je graditi nove Warriorse Istoka. Od najtalentiranijeg trojca, jedan je opravdao očekivanja, jedan je bio jedva zdrav, dok je treći glupošću uništio sezonu Hawksa. Još je rano, ali ipak smo očekivali neki veći iskorak Hawksa. Rebuilding je krenuo, uspjeli su okupiti nekoliko odličnih igrača i sjajnih potencijala koji su trebali eksplodirati ove sezone. Kao što smo naveli, samo je jedan opravdao uloženo. Hawksi su tako još jednu sezonu na samom dnu Istoka. Lošiji su samo Cavsi. Uspjeli su uzeti samo 20 pobjeda, unatoč solidnom početku sezone. Startali su sa dvije pobjede, a 3 poraza su došla do Sixersa i dva puta Heata. Očekivano.

Onda je John Collins, dotada druga violina Hawksa, odlučio baciti sezonu u vjetar. Kao i Aytonu, pronađene su mu nedopuštene supstance i suspendiran je na 25 utakmica.


Hawks 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 41 – Vince Carter

Najmlađi igrači: 20 – Cam Reddish; 21 – Trae Young, Kevin Huerter

Najviše nastupa: 63 – D’Andre Huerter; 60 – Trae Young, Vince Carter

Najviše minuta po meču: 35.3 – Trae Young; 33.2 – John Collins

Strelci: 29.6 – Trae Young; 21.6 – John Collins

Asistencije: 9.3 – Trae Young; 4 – Jeff Teague

Skokovi: 10.1 – John Collins; 8.2 – Dewayne Dedmond

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 58.3 % – Collins; 54.6 % – Len


Jastreb leti ispod radara

Ako zanemarimo nedopuštene supstance, Collins igra najbolju sezonu karijere. Nastavio je napredovati iz sezone u sezonu, a ove je prešao magičnih 20+10 u prosjeku. Prošle je bio jako blizu sa 19,5 poena i 9,8 skokova. Čisto za usporedbu samo četvorica igrača trenutno imaju 20+10 prosjek u Ligi. KAT, Embiid, Giannis i Jokić. Elitni igrači u Ligi, franšizni igrači, s tim da Collins ima najbolji postotak šuta od sve četvorice. Istina, njegovi šutevi su “lakši” i igra se ne vrti toliko oko njega koliko oko ostale četvorice. Bez obzira na sve, Collins je u elitnom društvu te uz Younga čini jedan od najboljih dua Lige.

Prošle sezone je uspostavljena “veza” između ove dvojice. Bili su najbolji pn’r par Lige, a ove sezone nastavljaju u istom ritmu. Collins je osim picka s Youngom nadogradio svoju igru u napadu. Sve mu je ugodnije šutirati trojke, iako mu je to još uvijek najslabiji dio igre. Napredak je svakako vidljiv. Posebno u posljednjih mjesec dana. U sezoni je na solidnih 37%, ali od sredine siječnja Collins trojke šutira sa 41,5%, najbolje u ekipi. Pod obručima je i dalje zvijer, po utakmici ima 1,6 putbackova, dok pogađa čak 63,6% tih pokušaja. Kretnje su mu fluidnije, bolje čita igra, Pierce može biti prezadovoljan s njim.

Prokletstvo franšize

Trae Young je osjetio onu “drugu stranu” trash talka. Kobna je bila utakmica protiv žilavog Miami Heata. Young je asistirao Lenu koji je odveo Hawkse na +6 minutu prije kraja utakmice. Vikao je “It’s over” i probudio Butlera i ekipu Heata. 6-0 serija do kraja utakmice, dovoljno za produžetak u kojem je postojala samo jedna ekipa. Na kraju sve, Hawksi su od dobijene utakmice, izgubili 14 razlike. Odtada Hawksi se nisu sastavili s pobjedom. Negativni niz traje već 7 uzastopnih utakmica. Bili su preuzeli dno Lige od kriminalnih Knicksa.

Nanizali su 10 poraza zaredom, sve dok nisu uspjeli dobiti Magic. Prekinuli su “prokletstvo”, no ono ih je dovelo do još jedne bačene sezone. Playoff je bio miljama daleko, nije bilo nikakve šanse da ga dohvate i ponovno su se mogli okrenuti draftu i planiranju za budućnost.

Schlenk je već tada počeo mozgati, a na trade deadlineu smo dobili novog člana Hawksa.

Stigao Capela

Novi partner Collinsu pod košem, Clint Capela imao je lošu sezonu u Rocketsima. Koncem prošle sezone potpisao je novi ugovor, ali povrede su ga spriječile da ga opravda. Propustio je hrpu utakmica, a i kada nije bio povređen, igrao je jako loše. Povrede su mu previše utjecale na formu i pokretljivost, Morey je uvidio da mogu bez njega i poslao ga u Hawkse. Schlenk ga je dočekao širom otvorenih ruku, Capela je još uvijek mlad igrač, a kako je sezona praktički bila gotovo za Hawksa, imao je vremena da se potpuno oporavi od povrede.

NBA

Dolazak Capele ne bi trebao poremetiti odnose u ekipi. Pierce jest testirao Collinsa na petici, što nije loše prolazilo, no njegova primarna pozicija je četvorka. Sigurno će i Collins dobiti svoje minute na centru, a postupnim razvijanjem šuta izvana Hawksi bi mogli imati ubojitu kombinaciju pod obručima.

Everybody loves Trae

GM Hawksa je dosta riskirao izabirom Younga. Prvenstveno propustio je Dončića, a drugo Young jest napadački beskrajno talentiran, no ima i određene fizičke limite. To do izražaja dolazi prvenstveno u obrani, a prognoziralo se da će imati problema i u napadu. To sve je donekle držalo vodu, a Young se kako je sezona odmicala igrao sve bolje i bolje. Prave stvari smo vidjeli tek nakon Allstara, kada je Young ozbiljno ugrozio do tada nedodirljivog Luku u trci na ROY-a.

Statsi prije Allstara
Statsi nakon Allstara

Samim pogledom na statistike vidi se očit napreda. Najveći pomak Luka je napravio u samom čitanju igre. On se prilagodio ekipi, a ekipa se počela prilagođavati i njemu. Young ima sjajan osjećaj za dodavanje, a kao i većina mladih playmakera u Ligi u početku je mučio muku s izgubljenim loptama. NBA se igra na jednoj drugačijoj razini, puno je brži tempo, a ne moramo ni spomenuti da se igraju puno jače obrane. Što na lopti, što bez lopte. Popravio je čitanje igre, samim time pao je prosjek izgubljenih lopti, poveća se broj asista, a uzročno-posljedičnom vezom Young je počeo pogađati iz svih pozicija. Baš kao što je to radio i prije NBA Lige. Otvorilo mu se puno više prostora kada su ta njegova dodavanja počela prolaziti, a on je to sjajno iskoristio.

Posebno dobra je bila suradnja s Collinsom. U prošloj sezoni Young je imao prosječno 0,8 poena u prosjeku kao primarni ball handler u pn’r, što ga svrstava u gornju polovicu Lige. Također Collins je bio među najbolji rolerima u Ligi, sa 1,26 poena u prosjeku. Young ima odličnu viziju, te dobro čita igru. Ukoliko obrana pogriješi i ostavi prazan reket, Collins sigurno dobija loptu za lagano zakucavanje. Njihova kemija je sjajna, te bi mogli predstavljati ogroman problem u nadolazećim sezonama.

Baš taj pick n’ roll je ove sezone odveo na jednu novu razinu. Ove sezone Young je treći strijelac Lige i drugi asistent. Podigao je igru na novu razinu, a ispisao je povijest izborom na Allstar. Postao je jedini igrač koji je izabran u startnu Allstar petorku iz ekipe koja je posljednje plasirana na tablici. Hawksi su loši, ali Young je bio sjajan.

Ubacuje iz svih pozicija na parketu a posebno je opasan iz picka. Kada igra protiv centra kao što je Embiid koji zonira u reketu, Young ima previše prostora. “Zaključa” svog obrambenog igrača na leđima koji ide iznad picka kako ne bi mogao šutirati, te dođe do reketa. Pokazao je zavidan repertoar floatera i polaganja na obruču, a kada mu to ne uspije, ne libi se potegnuti sa 8 metara. Kada to sve ulazi onda dođemo do toga da je Young već sad jedan od najboljih strijelaca Lige, a Hawksi igraju poletnu, atraktivnu i efikasnu košarku. Zasada zbog povreda nisu ostvarili pobjeda koliko su mogli, no budućnost je njihova.

Odlazak legende

Ovo je ujedno bila i poslednja sezona za NBA legendu, Vinca Cartera.

Legendu NBA, Vince Cartera, gledali smo rekordnu 22. sezonu, na NBA parketima. Ovaj 42-godišnjak je tako na večnoj listi pretakao Roberta Parisha, Kevina Willisa, Kevina Garnetta i Dirka Nowitzkog, koji su u najjačoj ligi sveta igrali po 21 sezonu. U regularnom delu NBA, tokom 22 sezone, Carter je odigrao 1.541 meč, sa prosecima od preko 16 poena, 4 skoka, i 3 asistencije: Ako tome dodamo i 88 utakmica u play offu, stižemo i da neverovatne cifre od 1.629 utakmica u profesionalnoj NBA karijeri. Carter je, pored rekorda, za odigravanje još jedne sezone u Hawksima imao i čisto sportske motive. Nije se želeo pridružiti contenderu samo radi prstena, već je želeo ozbiljnu ulogu u ekipi. Iako već u 42. godini, Carter je u neviđenoj fizičkoj spremi i sigurno može dati 10- ak dobrih minuta po večeri, što je i nekoliko puta demonstrirao u dresu Atlante. Hawksi loše guraju, usprkos Trae Youngu, ali mora se uzeti u obzir količina povreda koja ih je snašla. Carter je bio primoran čak i dosta igrati, pa je u toku njegove poslednje sezone igrao gotovo 15 minuta u proseku, a neretko se desilo da je odigrao i preko 20 na utakmici. Upravo je mladi Young asistirao Carteru za njegov poslednji pogodak u karijeri, trojku koju je postigao 11 marta 2020, u porazu protiv Knicksa:

1 Trackback / Pingback

  1. Trae, igrač zbog kojeg košarka izgleda magično i - jednostavno! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*