Prvi Jordanov mentor i posljednji veliki gest

24/7Sports

Put Michael Jordana do NBA lige svima je poznat. Prvo, na početku srednje škole nije upao u ekipu, da bi se kasnije otimala gotovo sva sveučilišta za njega. Za Jordana je izbor bio jasan, North Carolina – najviše zbog trenera Deana Smitha. Dean je jedan od najboljih i najutjecajnijih trenera u američkoj koledž košarci. Bio je čak 36 godina na klupi North Caroline.

Smith je bio i više od trenera, bio je mentor i prijatelj svim njegovim igračima. Osvojio je dva naslova NCAA prvaka s Carolinom, no ono što je bitnije je to da preko 90% njegovih studenata-igrača sa sveučilišta izađe s diplomom. Kada uzmemo u obzir da svake godine samo 60 igrača dospije do NBA lige preko drafta, a koledž igrača je puno puno više – ova statistika postaje releventna. Osim toga, Smith je bio jedan od prvih trenera koji je “regrutirao” afroameričkog igrača u tim i borio se protiv rasizma čitav život.

Prvi naslov prvaka mu je donio baš Jordan u finalu 1982. godine, dok je drugi naslov stigao 1993. u generaciji u kojoj je najpoznatiji igrač bio Eric Montross. Smith se povukao sa mjesta trenera 1997. godine, no ostao je dugi niz godina kao savjetnik. Nažalost umro je prije pet godina, a ESPN je tek sada objavio njegovu posljednju želju i veliku gestu “za kraj”.

Odlučio je svakom igraču kojega je trenirao poslati po 200$ kako bi se počastili večerom na njegov račun. Ovaj gest je posebno dirnuo Jordana, koji je također bio među igračima koji su dobili 200$. Posljednji veliki gest velikog trenera i čovjeka!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*