Greg Popović: Šala dobrodošlice za Shaqa

Screenshot / Youtube

Preneseno sa: sportskasecanja.om

U prvoj utakmici regularne sezone 2008/2009, Finiks Sansi su u derbiju Zapadne konferencije kao gosti savladali San Antonio Sparse sa 103:98. U veoma neizvesnom meču pitanje pobednike rešeno je tek u finišu duela, a domaćini nisu uspeli da izbegnu poraz i pored 30+ poena Tonija Parkera i Tima Dankana. Kod gostiju su se najviše istakli Amari Stoudemajer i Šekil O’Nil, ali i pored viđene odlične košarke i nekoliko zapaženih individualnih partija, sa tog meča najviše se pamti šala koju je priredio Greg Popović odmah na početku meča.
Odmah pošto je u podbacivanju za loptu Šekil O’Nil obezbedio prvi napad u sezoni za Sanse, igrač domaćih Majkl Finli prišao je centru gostiju i obgrlio ga, želevši namerno da napravi faul. Naravno sudije nisu imale izbora i već posle 5 sekundi zaustavile su igru i dosudile faul Finliju. Mnogi su bili zbunjeni, može se reći da je Šekil O’Nil bio i u čudu, a onda je usledila reakcija trenera domaćih Grega Popovića, koja je razjasnila celu situaciju.

Legendarni trener pogledao je O’Nila podigavši istovremeno oba palca ka gore i smejući se, sugerisavši na taj način da je sve bila dobro osmišljena šala, a Šek je bez ljutnje prihvatio šalu i počeo da se smeje. Naime, tih godina u NBA ligi je bilo popularno “Hack a Shaq” nepisano pravilo, po kojem su protivnički treneri vrlo često kada njihova ekipa ispuni bonus naređivali svojim igračima da namerno fauliraju O’Nila, ne bi li ga tako slali na liniju za slobodna bacanja, što mu je bila slaba tačka tokom gotovo cele karijere. O tom “pravilu” važila su oprečna mišljenja i dok su neki smatrali da je nesportsko i da treba zaštiti Šeka od “maltretiranja” protivnika, drugi su smatrali da O’Nil treba da popravi uspešnost sa slobodnih bacanja i da ga onda niko neće namerno faulirati. Jedan od trenera koji su tokom karijere najviše “maltretirali” O’Nila “Hack a Shaq”-om bio je Greg Popović, koji je tu činjenicu istoristio u toj situaciji i odlučio da na startu sezone 2008/2009 malo našali sa Šekom.
“Mislim da je to bilo zabavno, uneli smo malo humora u početak meča.” – izjavio je posle susreta Tim Dankan o situaciji koja je mnoge nasmejala. Kako je izgledao zabavan početak NBA sezone 2008/2009 za navijače Sparsa i Sansa i šala “iznenađenja” koju je Greg Popović pripremio za Šekila O’Nila možete se podsetite na snimku koji je pred vama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*