Miami Heat 2020-2021: Dva koraka napred, jedan veliki nazad

Screenshot

Nakon sjajne sezone i iscrpljujućeg finala u Orlandu, gde su ih Lebronovi Lakersi savladali na snagu i svežinu, Miami je u novu sezonu ušao sa velikim ambicijama. Bilo je to prvo veliko finale nakon Lebronove i Wadeove ere, i činilo se da su su se kockice složile, a da je poznata košarkaška ‘kultura’ zrela za korak dalje. Na žalost svih sa Floride, onog usijanog dela, to se nije dogodilo.

Uz umor i povrede koje su tim izbacivale iz takmičarskog ritma, menadžment tima suočavao se i sa kadrovskim upitnikom i kombinacijama tokom cele sezone. Iznad Pita Rileya bio je uvek znak pitanja – koga dovesti, jer timu je trebao još jedan igrač All star kalibra koji donosi prevagu. Prvo je James Harden bio u izlogu, spreman za trajde, pa su se ređala imena – Bradley Beal, Kyle Lowry, Victor Oladipo koji je na kraju i stigao u zamenu za Kelly Olynyka, Avery Bradleya, i picka 2022 godine. No, iako je bilo obećavajuće Dipo je odigrao tek četiri utakmice, pre nego što se povredio.

Puno se očekivalo u toku sezone od igrača koji su bljesnuli prošle godine, posebno u ‘balonu’ Orlanda. Tyler Herro, Duncan Robinson, Kendrick Nunn koji je igrao sjajno pa je nestao, Bam Adebayo… Nažalost povrede, Herrova razočaravajuća sezone, Bamova impotentnost u napadu, Robinsonov šuterski pad, uticali su i na to da se energija Heata izgubila.

Heat je regularnu sezonu završio kao 25-tim tim u ligi prema broju postignutih poena po meču, i tek 29-ti kada su skokovi u pitanju. Nikako dobra kombinacija za tim koji pretenduje za najviše pozicije.


Učinak u prethodnim sezonama:


Jimmy je lider

Jimmy Butler je pronašao sebe u Heatu. Imao je, kada gledamo regularni deo, zaista sjajnu sezonu u kojoj je razmatran u top 10 igrača lige. Butler je imao rekorde kada su u pitanju skokovi – 6.9, asistencije – 7.1, i procenat šuta iz igre – 49.7 %, i nosio je tim tokom velikog dela sezone. Kada Butler nije bio na terenu Heat je imao svega 7 pobeda i čak 13 poraza, a kada je predvodio tim sa parketa stigli su do 33-19. I to dovoljno govori o njegovom uticaju na tim i rezultate. On je mnogo veći od statistike i činjenice da je beležio 21.5 poena po meču. Njegov način igre pomagao je i ostalim igračima, izvlačio iz njih maksimum.

Još jedan igrač koji je u preteklom sivilu Miamia uneo pokoju boju bio je centar Dewayne Dedmon koji je beležio 7.1 poena i 5.4 asistencije u proseku, ali je imao impresivan učinak kada se gledaju njegovi proseci unutar 36 minuta. Tu je bio među najučinkovitijim igračima Heata. A igrao je svega 13 minuta po meču.

Slovenački veteran, Goran Dragić, pokazao je – da bar kada je on u pitanju – godine ne znače ništa. I sa 34 godine igrao je sjajno i ubitačno, kao mladić. Nekada startni play i All Star igrač, u ovoj je sezoni imao važnu ulogu ulazeći sa klupe. Beležio je 13.4 poena, 4.4 asistencije i 3.4 skoka. Njegovo iskustvo i košarkaško znanje doprinosilo je timu i rezultatima, posebno kada su pojedini igrači tražili formu ili su propuštali mečeve zbog povreda.

Šta je bilo loše

Naravno, igra tima i rezultati daleko su od onoga što su uprava, navijači očekivali, pa i igrači obećavali uoči sezone. Svega 40 pobeda i čak 32 poraza u regularnom delu nije obećavala dobru poziciju uoči play offa. Tamo su naleteli na aktuelne šampione koji su ih počistili.

Odlazak Jae Crowdera, sjajnog 3D krilnog igrača i borca, po mnogima je bio ključan. Nenadoknadiv gubitak za ovaj tim je bio odlazak igrača koji je ginuo i ostavljao srce na parketu na svakoj utakmici. Crowder je tu energiju odneo u Sunse i oni su, zajedno sa njim, Paulom, Bookerom i Aytonom, stigli do velikog finala.

Heatovo ‘Čudo od deteta’, Tyler Herro je trebalo da bude neko ko će u ovoj sezoni da napreduje, nakon što je kao rookie oduševio, posebno u play offu kada je igrao i borio se lavovski. Iako je Herro, makar statistički, napredovao ona njegova vatra i borbenost je izostala. Delovao je nekonzistentno i odsutno u značajnom delu sezone.

Na stranu Herro, ali najveće razočarenje u ovoj sezoni mogao bi da bude Bam Adebayo. Očekivalo se da će ovaj sjajni odbrambeni i pokretljivi centar dalje da napreduje i da će uz Butlera davati najznačajniji doprinos timu i saigračima. U odbrambenom segmentu bio je sjajan, sigurno među top pet igrača u ligi. No, problem je bio napad. Štekalo je, a to je posebno bilo vidljivo kada je Bam promašivao na početku utakmica, vrlo teško je tada ulazio u ritam. I u njegovom slučaju statistika vara – 18 poena i 9 skokova i nije lose, ali od Adebaya se očekivao mnogo veći iskorak.

Loše, ružno: Povrede

Čini se da je plasman u veliko finale 2020 i iscrpljujuća serija sa Lakersima ostavila dubok trag na ovaj tim. Svega 70-ak dana imali su igrači Heata, ali i Lakersa, da se odmore. A to nije dovoljno, tako da su i jedni i drugi platili danak povredama. Zamor materijala i povrede najiskusnijih tim su izbacili iz ritma, i rano ispadanje u play offu bila je realnost. Povrede nisu zaobišle ni Bama Adebayoa, niti novopridošlo pojačanje – Victora Oladipa – koji je za Heat odigrao tek četiri utakmice pre nego što je otišao u off.

Zanimljivo da je deo protekle sezone u ovoj fanšizi proveo i Nemanja Bjelica, no neće pamtiti tu epizodu po nečemu slavnom. Nastupio je u tek 11 mečeva, beležio 5 poena i 2.5 skoka. Govorilo se kako je bio povređen, no to je on demantovao:

“Ne, nisam bio povređen. Jednostavno, nisam dobijao priliku da igram… Nekada je teško prihvatiti da je to biznis. Konačno sam u pobedničkoj organizaciji. Ne postoji bolje mesto na kom bih mogao da budem, nego ovde. Bez dileme”, izjavio je Bjelica.

Profimedija

Šta dalje?

Može se reći da Heat u novu sezonu ulazi kao jedan od glavnih favorite za osvajanje Istoka. Odmorili su se, posložili tim – stigao je šampion Lowry koji je i dalje gladan pobeda, to je i Oladipo. Uz Butlera, Adebayoa, probuđenog Herroa i Duncana Robinsona, i sjajnog stratega Spoealstru to bi mogla biti dobitna kombinacija. Tim ima dovoljna talenta da se plasira i dugo gura kroz play off. Imaju takmičarski naboj, tri superstara i pleyadu igrača koji treba da naprave bum. Otišao je Dragić, nema više Nunna, no vrelina i glad su velike. A gde ima vreline, ima i trofeja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*