All NBA timovi – case Jokić

nikola jokić

Preneseno sa: koraci.rs

Približio se kraj i ove sezone u kojoj je Istok tradicionalno Lebronov, a Zapad tradicionalno divlji. Da bih se malko odmorio od analize kako je moje tetke sestrić meni brat od ujaka (čitaj ko će u playof a ko ne i zašto), poželeo sam da skrenem sebi misli sa ove zavrzlame i  okupiram mozak sa All NBA timovima. Posle nekoliko sati pregledanja statistike i dumanja ko je u igri a ko ne, zaključio sam da je trka među centrima posebno interesantna, te da imamo plejadu od 12 igrača koji se izdvajaju na poziciji centra i koji bi se mogli naći među onim najboljima.

Lista je sledeća: Entoni Dejvis, LaMarkus Oldridž, Džoel Embid, Karl Entoni Tauns, Nikola Jokić, Rudi Gober, Al Horford, Andre Dramond, Stiven Adams, Kevin Lav, DeAndre Džordan, Klint Kapela.

Nije zahvalno praviti komparaciju između 12 ljudi, pa se posele sledeće analize došlo do onog pravog uzorka.

Entoni Jednoobrva Dejvis će biti centar prve All NBA petorke, mada ovo nema mnogo logike jer momak em je ceo život proveo na 4 em on sam tvrdi da nije 5.  Svakako je fenomenalan igrač koji u odsustvu Bugija igra sidraša, a po mom mišljenju momak je neka vrsta anomalije u današnjoj igri i u svakom slučaju se mora nagraditi to što on radi. Da je 5 nije, ali da li je ovo sezona u kojoj je on top 5 igrač lige, jeste.

Džoel Embid je igrao 63 utakmice sa izuzetnom restrikcijom minuta. Slažem se sa generalnim stavom ljudi koji učestviju u glasanju da je to malo i da zbog toga ne može biti relevantan. Uz Dejvisa, sasvim sigurno najbolji centar lige, na koga se na žalost još uvek ne može osloniti.

Iz istog razloga bih iz konverzacije izbacio i Kevina Lava, jer on tek nije centar a i bio je dosta povređen. Više visi na trojci nego što se pozicionira pod košem. Odbrana mu ove sezone nije jaka strana sem tih 10 uhvaćenih lopti u proseku. Odigrao je manje utakmica nego ostatak grupe a i poene koje je postizao dolazili su pretežno spolja…i naravno da je ovo posledica otvaranja reketa za LeBrona da kreira a ne njegov lični afinitet.

Stiven Adams takođe otpada iz priče, sasvim nepravedno i nikako svojom krivicom. Momak igra u ekipi sa dva loptoposednika, u kojoj jedan nije čuo za pas a drugom moraš da gradiš da bi imao skokove za tripl dabl. Ako mene pitate, Adams ulazi u kandidaturu za najboljeg najpodcenjenijeg i najnekošićenijeg igrača u NBA.

Andre Dramond je misterija. Čini mi se da ima sindrom Dvajta Haurda, što znači da od dolaska u ligu nije napredovao ama baš ni malo. Lažem. Ove sezone je u svoju igru implementirao tu i tamo po nešto malo, ali za mene premalo da bi se našao u konverzaciji za All NBA.

DeAndre Džordan i Klint Kapela su u mojim očima isti tip igača. Solidni defanzivci čiju ofanzivnu igru krase nekreativnost i velika potreba da im se koš namesti. Siromašan skill set i manjak mogućnosti da kreiraju za koš ih takođe eliminiše iz ove konverzacije.

Rudi Gober je verovatno najbolji defanzivac od svih, i mislim da će sigurno dobiti mesto u najboljoj defanzivnoj petorci lige. Malo je bolji ofanzivno od Džordana i Kapele u smislu da sam može sebi da obezbedi poene, ali ograničenost da ovo radi isključivo sa niskog posta ga eliminiše iz trke.

Ostaju nam Jokić, Oldriž, KAT i Al Horford u borbi za jednu ili dve pozicije (ako se Embid bude računao).

Jokić je u pomenutoj grupi najgori defanzivac, ali isto tako i najbolji ofanzivni igrač. Možemo da argumentujemo da je KAT efikasniji, i verovatno raznovrsniji u postizanju poena, no sve ukupno gledamo Nikola produkuje mnogo više poena kroz asistencije i pasove koji vode ka asistenciji. Takođe, jako bitno je spomenuti da KAT igra pored igrača kalibra Džimija Batlera, Horford ima Kajrija dok Oldridža vodi najbolji trener na planeti. Jokić mora sve sam da uradi u svojoj ekipi i sve direktno zavisi od njega, pa tako ne iznenađuje podatak da je 30% poena ekipe se postiže na njegove asistencije i akcije. Možemo da kažemo da ni Aldridž nema igračku pomoć kao ni Nikola, međutim, LaMarkus igra mnogo više izolacija na niskom postu i poentira, i gotovo ništa ne kreira za druge igrače.

Nikoline brojke su neverovatne: 24/11/6 od početka Marta, odnosno 17/11/6 tokom cele lige, uz šut iz igre 54/48/89. Ako završi ovu godinu sa prosekom od 6 asistencija  ući će u društvo naboljih dodavača meću visokim igračima u istoriji lige. Još od Vilta Čembrlejna i sezone 1967/68 ni jedan dugajlija nije imao preko 6 asistencija (Vilt je imao 8.9).  Interesantno je da je zabeležio 9 tripl dablova ove sezone a da je samo 8 puta poentirao zakucavanjem. Sam gura ekipu u plejof konverzaciju, a treba napomenuti da je u poslednja dva meseca najklač igrač lige, što je krucijalnim tip in poentiranjem protiv Minesote i dokazao. Još par vrlo interesantnih i impresivnih statističkih parametara možete pročitati na slici iznad.

Ono što Nikoli zasigurno se može uzeti za „zlo“ je periodično nestajanje sa terena tokom prvog dela sezone, sa sve utakmicama bez i jednog poena.

Trinaesti ratnik (ili prase, pa kako ko voli), a nije spomenut u gore navedenim je Dvajt Hauard. Supermen je konačno odigrao dobru sezonu, a uzrok njegovog izostavljanja iz ove konverzacije se može opisati kao miks kvaliteta i skora njegove ekipe povezan sa predhodnim godinama bez učinka a sve začinjeno odnosu očekivanja i pruženog. Da li je ovaj igrač baš za kuću slavnih, mislim da i ne baš ali to je samo moje mišljenje. U svakom slučaju se vratio među relevantne i konačno dokazao šta sve može.

Što se tiče ličnih želja, više bih voleo da Jokara uđe u plejof nego li u All NBA tim, iako mislim da mu to mesto sasvim prirodno pripada. Slažem se da nije atraktivan kao ostatak družine, ali svakako mnogo više znači svojoj ekipi od ostalih. Svi znamo da poen čini jednog igrača srećnim, a asistencija dvojicu.

1 Trackback / Pingback

  1. Nikola Jokić: Biser u blatu - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*