MVP trka: Luka ili Joker?

Ujoš uvek aktuelnoj sezoni u dresovima NBA ligaša gledali smo čak 18 igrača. Uz već etablirane Jokića i Dončića koji su svojim igrama osvojili sve – od navijača do novinara, preko Vučevića – koji je All Star kalibar – i Bojana Bogdanovića, koji igra sezonu karijere, tu su i neka nova imena koja su sakupila svoje prve minute.

Najviše igrača poreklom je iz Hrvatske (6) i Srbije (6), potom iz Slovenije (3), a nastupali su za 16 različitih klubova. Treba napomenuti da je zbog teškog loma noge i pauze od više od godinu dana celu aktuelnu sezonu propustio Jusuf Nurkić, centar Blazersa i bh. reprezentativac.

Trka za najbolje: Dončić ispred Jokera

Već četvrtu sezonu zaredom, Ostatak sveta je kontinuirano pratio nastupe naših igrača u toku regularnog dela sezone, i na svakih 2 ili 3 dana objavljivao njihov rejting u formi Top5 igrača. Analirali smo njihovu igru, uzimali u ozbir njihovu individualnu statistiku, učinak tima, doprinos timskom uspehu… Od početka sezone, oktobra 2019., do naglog završetka regularnog dela 11 marta 2020.

U konkurenciji je bilo svih 18 igrača koji su ove sezone nastupali za svoje NBA klubove, a poene smo sabirali na osnovu njihovog plasmana. Prvoplasirani u Top5 dobijao je 10 poena, drugi je dobijao 7, treći 5, četvrti 3, i peti 1 poen. Svakoga meseca na osnovu zbira sakupljenih poena, birali smo igrača meseca.

Tako Luka Dončić trenutno prvi sa 284 poena i vodi ispred Nikole Jokića, koji ima 249 poena. Sledi Bojan Bogdanović (Utah) sa 138 poena. Evo i poredak prvih pet igrača:


MVP TRKA

1. Luka DONČIĆ (Dallas)     284 poena

2. Nikola JOKIĆ (Denver)     249 poena

3. Bojan BOGDANOVIĆ (Utah)     138 poena

4. Nikola VUČEVIĆ (Orlando)     125 poena

5. Goran DRAGIĆ (Miami)     74 poena


Slede Bogdan Bogdanović (Kings) sa 64 poena, Dario Šarić (Suns) i Nemanja Bjelica sa po 51 poenom, Ivica Zubac (Clippers) 16 poena…

Ovim nastavljamo tradiciju praćenja naših igrača u NBA, i izbora najboljih:

2019 – MVP: Nikola Jokić (Denver Nuggets)

2018 – MVP: Nikola Jokić (Denver Nuggets)

2017 – MVP: Nikola Jokić (Denver Nuggets)

Luka, Joker i Babo – nezamenjivi

U trenutku kada je liga prekinuta 11 marta, najviše nastupa za svoje timove sakupili su Nikola Jokić (Denver) koji je nezamenjiv u svome time – 65 nastupa, te Ivica Zubac (Clippersi) i Nemanja Bjelica (Kingsi) – koji se preporodio dolaskom u Sacramento – obojica su zabeležili po 64 nastupa. Sledi Bojan Bogdanović (Jazz) sa 63 nastupa, potom Dario Šarić (Suns) sa 58.

Kada su minute u pitanju, to su nezamenjivi Luka Dončić iz Mavsa koji igra prosečno 33.3 minute po meču,  sledi Bojan Bogdanović (Utah) sa 33,1 minutom, potom Nikola Vučević iz Magica sa 32.6 minuta, a tu je i Nikola Jokić iz Denvera sa 32.3 minuta.

Zanimljivo, u ovoj sezoni imali smo i nekoliko debitanata, a njihovi nastupi i minutaža nalaze se na samom začelju ove liste. Na primer, Luka Šamanić mladi Hrvat iz Spursa nastupio je na samo 1 meču, kada je odigrao 12 minuta. Alen Smailagić, krilo iz Srbije iz GSW-a, nastupio je na 14 mečeva, igrao je 9.9 minuta u proseku, a za to vreme je beležio i 4.4 poena. Konačno, Marko Gudurić, bek Srbije i Memphisa, nastupio je na 42 meča, a igrao je 11.3 minute u proseku. Ovoj grupi igrača pridružio se i za godinu dana iskusniji (kada je NBA igranje u pitanju), Džanan Musa iz Brooklyna. Bh. reprezentativac igrao je 11.5 minuta u proseku na 35 mečeva gde je nastupio. Stagnaciju doživljava je centar Cavsa, Ante Žižić koji je na 22 nastupa igrao 10 minuta u proseku (prošle je sezone igrao 18.3 minuta).

Najkorisniji i najefikasniji

Ne samo statistika, već i igre koje ove sezone pokazuju su neumoljive. Luka Dončić iz Mavsa pri samom je vrhu NBA lige. Jedan je od najboljih strelaca lige (28.7 ponena), a već se dovodio i u konkurenciju za MVP igrača. Njemu uz rame je tu i Nikola Jokić iz Denvera koji je najbolji strelac svog Denvera (20.2 poena), a raznovrsna igra ga također čini jednim od najboljih igrača lige. Oni su dva igrača koji su naš region ove godine predstavljali i na All Staru.

Boban Marjanović standardno ima dobar PER, a i ove sezone je minute koristio sjajno. Ne treba zaboraviti ni Ivicu Zupca iz Clippersa koji je starter, ali ima ograničenu minutažu (18.1 minut) no daje 8 poena (60 % uta iz igre) i hvata 7.2 skokova.

Kraljevi obruča i dodavanja

Nikola Vučević, centar Orlanda, lider je franšize sa Floride. U ovoj sezoni je jedan od najboljih skakača lige a beleži double double prosek – 19.5 poena i 11.0 skokova, uz 47 % šuta iz igre. Nažalost njegove standardno dobre igre nisu i ove godine okrunjene odlaskom na All Star. Među skakačima se nalazi i Nemanja Bjelica koji se ustalio u petorci Kingsa ove sezone te je 5. na listi naših igrača sa 6.4 uhvaćene lopte po meču .

Luka Dončić je kralj asistenata među našim igračima. Uz sjajnu ofanzvnu igru i prodore, Luka ima odličan pregled igre zbog čega je za svaki tim dvostruko opasan. Društvo u vrhu mu prave Nikola Jokić i sunarodnjak iz Miamia, Goran Dragić. Dragon, čiji Heat igra sjajno ove godine, brzo se adaptirao na novu ulogu gde svojim ulascima sa klupe daje ritam timu Erica Spoelstre i svojim asistencijama hrani saigrače.

Zubac i Bobi koriste šansu, Babo i Beli rešetaju

Centri, Ivica Zubac i Boban Marjanović imaju sjajan procenat šuta iz igre. Obzirom na ograničene minutaže i mali broj upućenih šuteva ovo je sjajan procenat. Zubac to radi iz 5.3 pokušaja iz igre (pogađa 3.2) dok Bobi pokušava nešto manje (4.7 pokušaja, i 2.6 pogodaka).

Zanimljivo je da najviše pokušaja na koš protivnika iz igre ima Luka Dončić (20.6) čime samo ilustrujemo veliku slobodu u igri koju je dobio ove sezone od trenera Carsliea – pogađa u proseku 9.5 puta (što čini 46.1 % iz igre). Drugi po broju pokušaja je Vučević – 16.9 (pogađa 7.9 ili 47 %), treći Jokić – 14.9 (7.9 pogodi uz 52.8 %), a u vrhu po broju pokušaja je i Bojan Bogdanović – 14.8 (pogodi 6.6 ili 44.7 %).

Nemanja Bjelica sa 42.4 % (2 trojke iz 4.6 pokušaja po meču) i Bojan Bogdanović sa 41.4 % (3 trice iz 7.3 pokušaja) najbolji su trojkaši među našima. Preko 2 trojke po meču daju i Luka Dončić (2.9), Bogdan Bogdanović (2.6) i Goran Dragić (2.2).

Kada su slobodnjaci u pitanju, najefikasniji sa linije su Marko Gudurić iz Memphisa sa 92 %, Bojan Bogdanović sa 90.3 %, Alen Smailagić (GSW) sa 84,2 %, te Dario Šarić (Suns) sa 83.2 %.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*