Izabrali ste najboljeg beka: Mocart za koplje iznad svih!

screenshot / Youtube

U iščekivanju nastavka takmičenja na svim frontovima, sa fokusom na NBA ligu, ekipa Ostatka sveta odlučila je da vas aktivira i uključi u izbor najbolje petorke sa ovih naših prostora.

Danas smo završili izbor za najboljeg beka. U nimalo naivnoj konkurenciji, koju su činili Kićanović, Delibašić, Bogdanović, košarkaški genije i najbolji evropski scorer Dražen Petrović pokazao je da na ovoj poziciji nema kokurenciju.


SALE NAJBOLJI PLAY

Protekle nedelje završili smo sa izborom  najbolje ‘jedinice’ sa ovih prostora, a izbor nije bio težak – to je Aleksandar Saša Đorđević koji je u finalu dobio više glasova od Gorana Dragića, slovenačkog playa i iskusnog NBA igrača koji trenutno nastupa za Miami Heat.  Sale je na kraju dobio 20 % od svih vaših glasova.


U konkurenciji 32 igrača, Dražen je lako došao do finala gde je opet dvotrećinskom većinom glasova ‘pobedio’ Predraga Sašu Danilovića, još jednog sjajnog beka i rođenog pobednika.

Košarkaški Mocart

“Ima u Šibeniku jedan klinac koji će biti bolji od Kiće i mene… Veliki je talenat a voli da radi, vrlo je ambiciozan. Zove se Dražen Petrović, zapamtite to ime”.

To je rekao Zoran Moka Slavnić, 1979. godine, o tada još uvek 15-godišnjaku. Iskusno oko i njuh Zvezdinog virtuoza odmah su prepoznali kvalitet.

Karijera ovog košarkaškog genija potrajala je kratko, samo 14 godina. Posle Šibenke igrao je u Ciboni, pa Realu, bio je među Evropljanima-pionirima u NBA, prvo u Portlandu, potom u Netsima. U svom drugom klubu je sa prosekom od 22,3 poena i 45% za tri poena (75/167) bio pred potpisivanjem novog ugovora u NBA. U opciji su bili Netsi, Rocketsi i Knicksi, a Panatinaikos mu je nudio pravo bogatstvo da se vrati u Evropu.



Počeo je trenirati košarku sa 13 godina u rodnom Šibeniku. Bio je izuzetno talentiran, ali je imao i nevjerovatnu radnu etiku već od malih nogu. Prvi je dolazio na trening, a zadnji odlazio. Dizao se u 6 sati pre škole da bi odradio trening. Nebrojeno puta je bio sam u dvorani i šutirao i driblao stolice. To mu je omogućilo ulazak u prvu ekipu već sa 15 godina. Brzo se prometnuo u pravu zvezdu ekipe te je vodio KK Šibenik do 2 finala Kupa Radivoja Koraća (1982, 1983). Oba su nažalost izgubili od istog protivnika francuskog Limogesa. 1983. godine Šibenka je došla do finala playoffa Jugoslavenske lige i igrali su, u sad već kultnoj utakmici, s KK Bosna iz Sarajeva.

Dražen je bio još golobradi 18-godišnjak, ali to ga nije sprečilo da u maniri velikog strelca zabije oba slobodna za pobedu. No, to nažalost nije dugo trajalo, već idući dan oduzet im je naslov za zelenim stolom, i donesena je odluka da se utakmica ponovi.

Iduće sezone teška srca napušta voljeni Šibenik i odlazi u Zagreb, u KK Cibona. Tamo je već bio njegov stariji brat Aleksandar Petrović. U Ciboni je igrao fenomenalno, srušio je mnoge rekorde koji stoje i dan danas. U prvoj sezoni uzima Prvenstvo i Kup Jugoslavije, te Eurokup protiv Real Madrida, kojem je zabio 36 koševa. U finalu prvenstva pala je Crvena Zvezda (2-1 u seriji), dok su u kupu dobili Jugoplastiku. Iduće godine Dražen je opet u pohodu sa svojom Cibonom, osvaja Euroligu, ovaj put protiv Žalgirisa i Sabonisa, dok u finalu Kupa pada Bosna. Ligu gube od vječnog rivala iz „grada košarke“ KK Zadar.

Te sezone je Dražen postavio jedan neverovatan rekord. U 1. kolu Jugo Lige, Cibona je dočekivala slovensku Olimpiju. Zbog administrativne greške, u kojoj su zakasnili sa prijavom igrala, Olimpija je bila primorana igrati s junorima i kadetima. Interni dogovor u Ciboni je bio da Dražen proba srušiti rekord Radivoja Koraća koji je 1964. godine zagrebačkoj Mladosti zabio 74 poena. Mozart je kao i uvijek ozbiljno shvatio svoje protivnike i nije im popuštao ni mrvicu. Do poluvremena je bio na 67 poena, a završio na neverovatnih 112.

Dražen se 1988. priključuje Real Madridu. U Španiji je proveo samo jednu sezonu, ali dovoljnu da ostavi odličan utisak. Prvenstvo Španije mu je izmaklo,u finali ih je dobila Barca, dok je im je Real uzvratio u finalu kupa. Uzeli su i Euroligu protiv Snaidera, a Dražen im je sasuo koš sa čak 62 poena. Postavio je još rekorda u ACB ligi, najviše trojki na utakmici finala (8) i najviše poena (42).

Samo godinu dana kasnije odlučuje se na odlazak u SAD, u Portland. U početku ga je dočekala velika konkurencija, Terry Porter i veliki Clyde Drexler. Dražen je bio fizički dosta slabiji od američkih igrača, te je to puno uticalo na njegovu minutažu. Samo 12 minuta u proseku i 7,4 poena i sporedna uloga u napadu, nikako nije zadovoljilo Dražena. On je bio igrač koji je navikao imati loptu u rukama i kreirati koševe, čovek koji je postavio toliko rekorda u Ciboni i Realu sada je sveden na spot up šuter. Napokon, nakon što su 1991. godine Blazersi su doveli još jednog beka Danny Aingea, Dražen je nakon 38 utakmica zatražio trade. Odlazi u Netse gde dobija pravu šansu. Minutaža mu se odmah povećava na čak 20,4 minute u proseku. No iduća sezona je bila prekretnica za Petroa (Petro kako su mu tepali Amerikanci). Postao je vođa ekipe i uveo ih u playoff, te su zabeležili čak 14 pobeda više u odnosu na prošlu sezonu. Zabijao je 20,6 poena uz neverovatne postotke. Čak 51% šuta iz igre što ga je svrstalo među najbolje bekove lige i još je predvodio Netse u postotku slobodnih bacanja. Iduća sezona je bila najbolja u Mozartovoj NBA karijeri. 3. NBA petorka, 11. po proseku poena (22,3) i drugu sezonu zaredom čak 45% šuta za tri poena.

Osvojio je 10 reprezentativnih medalja – od toga 9 sa Jugoslavijom (2 zlata) i srebro sa Hrvatskom na OI u Barseloni 1992. Poslednju utakmicu odigrao je za Hrvatsku 6. juna 1993. u Vroclavu na kvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo. Slovenija je pobedila Hrvatsku, a Dražen je dao svojih poslednjih 30 poena. Narednog dana, sa kartom do Zagreba, izašao je iz aviona i seo u kola u kojima će završiti svoj mladi život.

Za koga ste sve glasali

U izboru se nismo ograničili samo na NBA igrače, jer dosta naših velikih igrača se nikada nije okušala u NBA Ligi a kvalitetom, inteligencijom i postignućima su to zaslužili. Svoje predstavnike će imati i stara škola, a i nova škola, na vama je da izaberemo najbolje.

Za svaku od pozicija selektirali smo po 32 igrača, dakle ukupno 160 majstora košarkaške igre. Parovi su izvučeni “iz šešira”, potpuno nasumično.

Kao i svaki izbor i ovaj će biti subjektivan, u skladu sa znanjem, interesovanjima i simpatijama koji svako od vas gaji prema određenim igračima, i košarkaškom stilu i epohi. Ovo možda neće biti 5 najboljih, ili 10 ako ćemo da biramo ceo jedan košarkaški tim, već 5 ili 10 po meri posetilaca sajta Ostatka sveta koji su do sada pokazivali veliko poznavanje i zanimanje za magičnu igru.

Evo kako je izgledao kostur za izbor najboljeg beka. Tu su od old school košarkaška Kićanović, Vilfan, Delibašić, Mutapdžić, Mišović, Duci Simonović, od veličina je tu Dražen, pa Danilović, tu su i nezaboravni Duško Ivanović, Neno Marković, Arjan Komazec, Slaven, Rimac, Vlada Šćepanović, Haris Brkić… a od aktuelnih igrača imamo Bogdanovića, Musu…

Dražen, Kića, Saša najpopulrniji

Tokom glasanja za najboljeg beka – šutera, stiglo nam je rekordih 13.500 glasova (za 50 % više nego u glasanju za playa), što pokazuje veliko interesesovanje i angažman naših pratilaca.

U dosadašnjem toku glasanja za najboljeg beka (četvrtfinala su još uvek u toku) imali smo preko 11.000 glasova, a sledeći su igrači za sada najpopularniji:

  • Dražen Petrović 18.4 %
  • Predrag Danilović 11.6 %
  • Dragan Kićanović 11.3 %
  • Mirza Delibašić 8.6 %
  • Bogdanović Bogdan 7.7 %

Zanimljivo je i da su među dvojkama kod vas vrlo popularni i Gordan Giriček, Nikola Plećaš, Velimir Perasović, Haris Brkić, Igor Rakočević…

Crno beli rat za 1/4 finala

Najveću borbu za plasman u naredni krug videli smo između dve crno-bele legende, u 1/4 finala. Jedne istinske, Dragana Kićanovića, i druge koja to još uvek treba da postane (prvo još uvek je aktuelni igrač, a drugo vreme treba da pokaže svoje) – Bogdana Bogdanovića.

Nakon tesne borbe, Kićanović i njegov old school odneli su pobedu:

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Ko je najbolje krilo? Nezapamćena dominacija trofejnog dvojca! - Ostatak Sveta
  2. Biramo najboljeg krilnog centra, ovo je konkurencija... - Ostatak Sveta
  3. Izabrali ste najboljeg centra: Rekli ste da je za vas Jokić - kralj! - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*