LA Lakers 2018 – 2019: Jedna povreda koja je okrenula franšizu naopačke

Dolazak Lebrona Jamesa u LA bio je prvi korak u konsolidaciji slavnih Lakersa i povratka slavne franšize na staze stare slave. Svi su očekivali da će Lebron okružen iskusnim i prgavim novajlijama poput Stephensona, McGeeja, Beasleya i Ronda, biti sjajan mentor mladoj jezgri jezerdžija – Lonzu Ballu, Kyle Kuzmi, Brandonu Ingramu i Joshu Hartu. U najmanju ruku očekivao se play off.

Sa mnogo su rizika Lakersi ušli u ovu sezonu. Rešili su se mnoštva kvalitetnih igrača koji im se nisu uklapali u viziju dugoročnog stvaranja tima za sam vrh NBA. Otišli su Isaiah Thomas (još uvek je povređen u Nuggetsima), Brook Lopez (preporodio se u Bucksima), Julius Randle (kandidat je za najboljeg šestog igrača u Pelicansima), Frye (vratio se u Cavse), no stigao je ovoga leta – Lebron James! Sačuvana je jezgra mladih i talentovanih igrača – Kyle Kuzme, Brandona Ingrama, Loza Balla i Josha Harta. Stigli su i ‘ludaci’, momci čije su želje za pobedom velike, ali čija se lucidnost i genijalnost često graniči sa ludilom…

Luda družina losanđeleska!

Sezona koja je počela loše (0 -3), a koju su Lebron i ekipa vrlo brzo konsolidovali doguravši među top 4 ekipe Zapada na Božić, počela je da se raspada onog trenutka kada je Lebron James sa bolnom grimasom napustio teren, upravo u duelu protiv najvećih rivala Warriorsa koji su i bez njega Lakersi dobili. No, sam gubitak Lebrona prvo do All Stara a potom i do kraja sezone bio je nenadoknadiv.

Gradski rivali, Clippersi, imali su čak 11 pobeda više. Toliko su Lakersi ostali ‘kratki’ za play off:

Podsetimo se i kako su Lakersi igrali u protekle dve sezone, pre Lebronovog dolaska:



Ocena sezone

Vladavina Magic Johnsona naprasno je prekinuta. Netom nakon završene sezone, rezultatski neuspešne, Magic je iznenada objavio kako se povlači s mesta Predsednika košarkaških operacija u Lakersima. Razočaravajuća sezona je uzela maha, a Lakersi usprkos Lebronu nisu uspeli niti ući u playoff. Trener je također platio – Luke Walton je završio svoju odiseju na klupi slavnog kluba.

Ne možemo baš reći da su Lakersi napredovali pod Magicom, a donosio je neke čudne odluke. Imao je i poneku dobru ideju, a portal Fadeaway World doneo je analizu onog najboljeg i najgoreg tokom Magicove vladavine:

Dobre i loše strane Magicove vladavine

KCP od čelika, buđenje McGeea

 Kentavious Caldwell-Pope je nastupao na sva 82 meča (23 puta je bio starter), centar Javale McGee nastupao je na 75 (na 62 kao starter), Kuzma na 70 (68), Lance Stephenson 68 (3) i Josh Hart 67 (22).

Najbolji strelci bili su Lebron James (27.4), Kyle Kuzma (18.7), Brandon Ingram (18.3) te Javale McGee (12), skakači Lebron (8.5), McGee (7.5) i Chandler (5.6), dok su najbolji razigravači bili Lebron James (8.3 asistencija po meču), Rajon Rondo (8) i Lonzo Ball (5.4).

Od mlade jezgre, Kyle Kuzma je odigrao standardno dobru sezonu i bio je jedan od najboljih igrača tima (18.7 poena i 5.5 skokova), Brandon Ingram se probudio nakon All Stara (18.3 poena, 5.1 skok, 3 asistencije, 49.7 % šuta iz igre) ali je sezonu završio ranije zbog povrede, dok je mladi play Lonzo Ball, do svoje povrede, savršeno obavljao defanzivne zadatke što pokazuje i njegova statistika (najbolji kradljivac sa 1.5 izgubljenih lopti po meču), dok je u ofanzivi bio prosečan (9.9 poena, 5.4 asistencija, 5.3 skokova i svega 41.7 % sa linije slobodnih bacanja).

Josh Hart je potpuno razočarao (7.8 poena po meču), Mykhailiuk nije iskorišten kako treba iako je sjajan šuter (3.3 poena, 39 mečeva kao rezerva, 31.8 % šuta za tri poena), kao ni Ivica Zubac kojeg su se Lakersi olako rešili.

Lebron James: Statistički brilijantan

Dolazak Lebrona u Lakerse velika je priča ovoga leta. Nakon osam uzastopnih finala, i tri prstena sa Heatom i Cavsima, James je stigao na Zapadnu obalu kako bi pomogao posrnulom velikanu da se digne iz pepela.

No, nije svima taj dolazak bio po volji:

Kome smeta Lebron?

No Lebron kao Lebron, odigrao je još jednu sezonu na vrhunskom nivou sa statistikom na kojoj bi mu pozavideli i mnogo mlađi NBA starovi u svom primeu. I već na početku sezone, dok ga je služilo zdravlje vodio je Lakerse do sjajne serije od 10 poeda u 13 mečeva, srušivši pri tome nekoliko mitova o sebi.

U 55 odigranih utakmica beležio je 27.4 poena, 8.5 skokova i 8.3 asistencija, uz 51 % šuta iz igre. U poređenju sa najboljim igračem protekle sezone (ako gledamo i play off), Kawhi Leonardom, Lebronova statistika deluje zaista astronomska:

Nažalost, došlo je do ozbiljne povrede u duelu sa Warriorsima na Božić, a nakon toga Lakersi više nisu bili isti. Play off mode, koji je Lebron najavio nakon All Stara, nikako nije funkcionisao. Lakersi su tonuli sve niže a u jednom momentu se čak pominjala i priča o Lebronovom trejdu.

Ivica Zubac, lako ‘prodana roba’

Hemiju u ekipi svakako je usred sezone poremetio pokušaj Magica da dovede Anthony Davisa a za njega da polovinu tima, uključujući i mlade igrače poput Balla, Ingrama, Kuzme, Harta… To je definitivno poremetilo odnose jer mladoj jezrgi je pokazalo kako se na njih ne računa ozbiljno i kako su smenjivi. Zapravo, da je to pitanje dana. No, kada to usred sezone nije pošlo za rukom, Magic je napravio jedan jako čudan trade.

Pričalo se kako se žele rešiti našeg Ivice Zupca, iako je on kada god je dobio priliku i minute odigrao sjajnu utakmicu. No, Magicu nije odgovarao i tražio je potencijalnog kupca za Ivicu. Srećom, nije morao ići daleko, Zubac je ostao u istom gradu, te je poslan u Clipperse. Za uzvrat su Lakersi dobili Mikea Muscalu. Zubac, koji je igrao u fantastičnoj formi kada je dobio priliku u Lakersima, u Clippersima je odmah dobio mesto u prvoj petorci.

Svi su ludi za Ivicom Zupcem

Prisetimo se samo Ivicine role u pobedi nad Warriorsima na Božić 2018. Zooblocka je odigrao jedan od boljih mečeva karijere, a završio je sa 18 poena i 11 skokova. Ne krije da mu je znatno veća minutaža dala elan, pa je u tri decembarske utakmice – protiv Pelicansa, Grizzliesa i Warriorsa – beležio 17.7 poena, 8.7 skokova i 2.7 blokada.

Hrvatski centar je od prelaska u drugi LA klub počeo da igra kao starter, i dobijao je sve više prilike i minuta od trenera Doca Riversa. Do sada je odigrao 26 mečeva utakmica za Clipperse u regularnom delu, u proseku preko 20 minuta (više nego ikada u Lakersima), a davao je 9.4 poena uz 7.7 skokova i 54 % šuta iz igre (nešto slabije nego u Lakersima, ali u proseku uzima više šuteva po utakmici – preko 7, naspram manje od 6 iz vremena u Lakersima).

Prošloga leta Zooblocka je debitovao i za reprezentaciju Hrvatske, gde je odigrao odlično, no na žalost ljubitelja košarke, Hrvatska se nije uspela plasirati na SP u Kini koje se igra krajem ovoga leta.

Vogel – Kidd, novi tandem sa klupe

U novu sezonu, punu očekivanja Los Angeles Lakerse će povesti Frank Vogel s mesta trenera. Nakon odbijenice Ty Luea koji je tražio i duži ugovor i više novaca, Lakersi su se odlučili na bivšeg trenera Pacersa i Magica. Od Indiane je napravio odličnu ekipu, u Magicu nije baš imao toliko resursa za raditi, no možemo ga proglasiti vrlo dobrim trenerom. Koliko je on dobra opcija za klupu Lakersa, to je već nešto drugo.

Osim Vogela stigao je i Jason Kidd. Kidd je dugo bio najavljivan kao kandidata za glavnog trenera, no sada će se naći u ulozi pomoćnog trenera. Kidd već ima iskustva kao glavni trener (igračko iskustvo nećemo ni spominjati…) no možemo reći da se u najbolju ruku solidno snašao na tom mestu. Možda bi mu klupa Lakersa bila prevelik pritisak, a ovo je idealan način da prenese svoje znanje na mlade igrače Lakersa, a da ipak “ne izgori”. 

Dolazak Obrve i free agency setva

No najveći posao uradili su Lakersi dovođenjem Anthony Davisa, možda i najdominantnijeg visokog igrača današnjice (pod uslovom da je zdrav). Priča se zakotrljala još krajem 2018, Lebronu je trebao u tom trenutko trebao pravi saigrač. Iako su za Davisa dali Balla, Ingrama, Harta, i još gomilu pickova, čini se da je dolazak 25-godišnjaka možda i najbolji poklon za Lebrona u jurišu na novu titulu. No, neki smatraju da su Lakersi dali previše:

Prevelika cijena za Davisa?

Od Kawhija Leonarda, treće udarne igle Lakersa (kako se najavljivalo) na kraju nije bilo ništa. Kawhi je odlučio doći u LA, ali se opredelio za Clipperse gde je stigao u paketu sa Paulom Georgeom. U tom trenutku cela NBA se okrenula naglavačke a od Clippersa načinila najveće favorite za prsten.

Nisu Lakersi dugo sedeli skrštenih ruku. Redom su potpisivali Danny Greena, Rajona Ronda, Avery Bradleya, Javale McGeeja, Kostasa Antetokoumpa, a na kraju je stigao i DeMarcus Cousins. Dugo je čekao i vagao ponude, te na nagovor Ronda, Davisa i Lebrona odlučio se za La-La Land. Biti će sigurno startni centar, a nadamo se da je napokon prošao kalvariju s povredama koja ga je pratila protekle dve sezone. Na pripreme je stigao sa 10 kila manje, a oni koji ga znaju tvrde da je 100 % spreman i da je ovo njegova sezona.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*