Charlotte Hornets 2021 – 2022: Mali iskorak i dvadesetogodišnji All Star

Charlotte Hornetsi imali su sasvim pristojnu sezonu 2021.-22., završivši sa scorom 43-39 i tako se drugi put zaredom plasiravši u doigravanje. Bio je to tek treći put da su Hornetsi završili iznad 50 posto uspešnosti u poslednjih 12 sezona. Nije loše za ekipu čiji je jedini All-Star bio 20-godišnji LaMelo Ball i koja je dobila još jednu zvezdu u uspešnom, ali i pomalo problematičnom, Milesu Bridgesu.

S iskusnima Terryjem Rozierom i Gordonom Haywardom koji još uvek mogu da odigraju vrhunske mečeve, doduše ne u kontinuitetu, Charlotte se činila kao ekipa koji ide u pravom smjru – gradeći tim oko mladih talenata kojima veteranu pomažu u profilisanju.


Pregled proteklih sezona:


Uz pronalak lidera, što je definitivno LaMelo Ball pokazao još u svojoj rookie sezoni i u godinama koje dolaze, za Hornetse je veliki izazov da imaju još jednog zdravog vrhunskog igrača. Uz Roziera i zdravog Haywarda to je ekipa koja je sigurni učesnik play offa. Rozier je pokazao klasu, Ball je pokazao potencijal, a Hayward ponovo nije bio miljenik sreće i sezonu je završio povređen. Ponovo.


Hornets 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 33 – Ish Smith; 32 – Isaiah Thomas

Najmlađi igrači: 19 – JT Thor; 20 – Lamelo Ball, Vernon Casey Jr.

Najviše nastupa:  80 – Mils Bridges; 76 – Kelly Oubre Jr; 75 – Lamelo Ball

Najviše minuta po meču: 35.5 – Miles Bridges; 33.7 – Terry Rozier; 32.3 – Lamelo Ball

Strelci: 20.2 – Miles Bridges; 20.1 – Lamelo Ball; 19.3 – Terry Rozier

Asistencije: 7.6 – Lamelo Ball; 4.5 – Terry Rozier

Skokovi: 7.7 – Mason Plumlee; 7.0 – Miles Bridges; 6.7 – Lamelo Ball

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 64.5 % – Montrezl Harrell; 49.1 % – Miles Bridges


Lamelo All star

Lamelo je proglašen All Starom već u svojoj drugoj NBA sezoni, i to sa samo 20 godina. Samo tri igrača uspela su da nastupe na All Staru u tim godinama, a sva trojica se nalaze među najboljim igračima svih vremena — LeBron James, Kobe Bryant i Magic Johnson. Ball mlađi je završio svoju drugu sezonu sa prosekom od 20,1 poena, 7,6 asistencija, 6,7 skokova i 1,6 ukradenih lopti po utakmici. Dodao je još pet triple doublova a sa svojih 20 godina odigrao je 126 utakmica u NBA ligi.

Ball se u svim segmentima popravio ou odnosu na svoju rookie sezonu. Njegovi poeni, skokovi, asistencije i postotak za tri poena porasli su dok su njegovi brojevi ukradenih lopti i blokada ostali stabilni. No, osim statistike, mogao se osetiti i napredak u vođenju i pregledu igre, a kako je sezona odmicala i trener i saigrači imali su sve više poverenja u njega. Hornetsi su mu davali loptu u ruke u više situacija, a on je to jako dobro koristio.

Rozi i Gordon – dva lica iskustva

Terry Rozier je vođstvo u timu prepostio Ballu, ali je sa njim u paru činio jedan sasvim solidan bekovski part. Ušao je nešto slabije u sezonu, ali kako je ona odmicala njegove brojke su se popravljale. Sa početkom kalendarske 2022. njegove su brojke bile sasvim solidne – 20,3 poena i 5,1 asistencija. Imao je i svoj prvi triple double kao Hornet, u pobedi nad Pistonsima:

Igrao je i sjajne mečeve u kojima je vodio Hornetse do pobeda, kao što je decembarska pobeda nad Pacersima u kojoj je zabio rekordnih 35 poena u sezoni i dao polovinu koševa svog tima u četvrtoj četvrtini. Rozzier je dugoročno gledajući dobar i stabilan igrač vezan je ugovorom do 2026. Pruža kontinuirano dobre igre i unosi puno energije u igru. I igač je sposoban davati 20+ poena i 5+ asistencija po meču u godinama koje slede.

Sa Haywardom je priča drugačija. Igrač kojeg se godinama čeka, nakon nezgodne povrede, da se vrati na svoj stari nivo. No, Celti su izgubili živce, i pitanje koliko u Charlotteu imaju živaca.

Hayward je nastupio u samo 49 utakmica ove sezone. U proseku je postizao 15,9 poena, 4,6 skokova i 3,6 asistencija dok je šutirao 45,9% iz igre i 39,1% za tri poena. Sa njegovih 31,9 minuta po utakmici tek je četvrti na listi igrača i stoga su gore navede brojke sasvim solidne. No, njegova reputacija i plata govore nešto drugo – Hayward je doveden i plažen da bude zvezda tima.

Žalosno je što će se svaki budući razgovor oko Haywarda vrteti oko novca, ali teško je ne spomenuti kada ovaj igrač zarađuje blizu 30 milijuna dolara po sezoni. Haywardov ugovor postaje još teža pilula za progutati ako se uzme u obzir da je on jedan od samo tri igrača koji su dobili višestruke ugovore od 30+ milijuna dolara. Druga dva su LeBron James i Kevin Durant.

Rookie koji je razočarao

Na draftu su prošle godine Hornetsi birali James Bouknighta iz Connecticuta kao 11. picka na draftu, koji je upravo ono što je Hornetsima šuterski bilo potrebno. Njegovih 18.7 poena, 5.7 skokova i 1.8 asistencija nešto je što nagoveštavalo i dobru rookie sezonu u NBA. No, čini se da su očekivanja zaista bila visoka. Neki su čak smatrali da će Bouknight biti u konkurenciji za rookie igrača sezone. Umesto toga, grejao je klupu većinu sezonu a igrao je samo u krajnoj nuždi.

Bouknight nije bio nešto posebno učinkovit. Šutirao je samo 34,8% iz igre i 34,7% za tri u 304 minute kao rookie. Ekipa je imala lošiji obrambeni učinak od 8,2 poena na 100 poseda s njim na parketu nego bez njega tokom važnih minuta. Uz nekonstantnost na terenu, ovaj igrač je imao i nesuglasice sa trenerom i saigračima što generalno nije ostavilo dobar utisak.

Dalji koraci – podmlađivanje?

Bridges, od kojeg se očekivalo da će dobiti maksimalnu ponudu ili blizu toga kao ograničeno slobodan agent ovoga leta, uhapšen je zbog porodičnog nasilja ovoga leta. To je značajo poljujalo njegovu reputaciju i status u NBA. Još jedan igrač, Montrezl Harrell, uhapšen je pod potužbama za krijumčarenje droge. Uz rovitog Haywarda i potihog Plumleeja, Hornetsi bi svaako trebalo da razmišljaju o tome da ove igrače razmene i da mesto oslobode za svoje mlade igrače.

Charlotte je pristojno prošao na draftu. Imali su pravo na 13, 15 i 45. pick. Zamenili su izbor za 13. picka za hrpu budućih izbora, uzeli talentiranog centra Dukea, Marka Williamsa, te nisko krilo iz Memphisa, Josha Minnota.

Sa toliko mnogo timova koji napreduju u Istočnoj konferenciji, Hornetsi bi naredne sezone mogli biti u problemima. Možda bi im trejdanje igrača kao što su Hayward, Rozier, Kelly Oubre Jr. i Mason Plumlee moglo olakšati buduću kapitalizaciju kroz pickove dok ujedno oslobađaju minute za mlađe igrače. Ili mogu ostati na trenutnom nivou i boriti se za tesni ulazak u doigravanje.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*