Cleveland Cavs 2022 – 2023: Korak po korak, ka vrhu!

David Liam Kyle/NBAE via Getty Images

Veoma dobra sezona Cavsa, posebno kada je regularni deo u pitanju, i neočekivani pad i kapitulaciju u play offu pred zahuktalim Knicksima, koji su ih pobedili u pet mečeva (sa 4-1 u seriji). Utisak je da je ovaj tim mogao više. Sa Garlandom i Donovanom kao novim tandemom, Mobleyem, te Okorom, Allenom, ova mlada jezgra delovala je sjajno. Imali su odlične pobedničke nizove, kao onaj na početku (8 vezanih pobeda za početnih 8-1), te pet vezanih pobeda u decembru ili sedam u februaru (kada su stigli do 38-22 učinka). Bili su jedan od šest timova koji je imao 50 i više pobeda, i protiv Knicksa bili su favoriti.


Pregledi proteklih sezona na jednom mestu:


Posle Kralja – Donovan!

Nisu dugo čekali u Clevelandu da im stigne igrač koji će odmah postati lider. Dobili su to u Donovanu Mitchellu, jednom od najboljih strelaca lige i momku koju garantuje kvalitet u narednih šest do osam godina, ako ne i duže. Zavisi od kakvog je materijala satkan, i koliko je voljan ostati u the Landu (jer za njega interesovanje pokazuju Knicksi, franšiza iz njegovog rodnog grada). On je u prošloj godini bio najbolji strelac tima sa 28.3 poena (rekord karijere), uz 4.3 skoka i 4.4 asistencije. Pogađao je iz igre 48.4 % uz rekordnih 38.6 % za tri poena (uz preko 9 pokušaja na meču i 3.6 pogođenih trica). Pri tome, imao je 1.5 ukradenu loptu, gde je isto bio na rekordu karijere.

Mitchell ušao je u NBA istoriju protekle sezone kao tek sedmi igrač koji je na utakmici postigao barem 70 poena. U pobedi Cleveland Cavaliersa nad Chicagom 145 – 134 nakon produžetka dao je 71 poen uz odličan šut 22/34, trojke 7/15 i slobodna bacanja 20/25, a tome je dodao i 11 asistencija te osam skokova.

U 77 godina NBA lige ovo je tek 12. utakmica u kojoj je je jedan igrač dao barem 70 poena, a čak na pola njih u glavnoj ulozi bio je Wilt Chamberlain igrajući za Philadelphia/San Francisco Warriorse, između 1961. i 1963. godine, uključujući i neponovljivu stotku protiv New Yorka 2. marta 1962. Prvi je to učinio Elgin Baylor postigavši takođe 71 poen za LA Lakerse 1960., a poslednji prije Mitchella bio je Devin Booker iz Phoenixa 2017. Booker je tada imao samo 20 godina i uverljivo je najmlađi koji je dostigao ne samo 70, nego i 60 poena na NBA utakmici. Mitchell je postavio rekord kao najniži igrač kojem je to pošlo za rukom. Mitchell je visok samo 185 centimetara, osam manje od dosadašnjeg rekordera Davida Thompsona, koji je 1978. za Denver zabio 73 poena.

Evo kako ta lista izgleda:

216 cm – Wilt Chamberlain, David Robinson
198 cm – Kobe Bryant
196 cm – Elgin Baylor, Devin Booker
193 cm – David Thompson
185 cm – Donovan Mitchell


Cavs 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 35 – Danny Green; 34 – Kevin Love, Robin Lopez

Najmlađi igrači: 21 – Evan Mobley; 22 – Isaac Okoro

Najviše nastupa: 79 –Evan Mobley; 77 – Cedi Osman; 76 – Isaac Okoro

Najviše minuta po meču: 35.8 – Donovan Mitchell; 35.5 – Darius Garland, 34.4 – Evan Mobley

Strelci: 28.3 – Donovan Mitchell; 21.6 – Darius Garland, 16.2 – Evan Mobley

Asistencije: 7.8 – Darius Garland; 4.4 – Donovan Mitchell

Skokovi: 9.8 – Jarrett Allen; 9.0 – Evan Mobley

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 64.4 % – Jarrett Allen; 55.4 % – Evan Mobley; 48.4 % – Donovan Mitchell


Već sada jedan od najboljih bekova lige

Garland je neko ko je iz sezone u sezonu napredovao i već sada je jedan od najboljih bekova u NBA ligi, a njegova igra je ključna za tim. U svojoj sezoni 2022-23, on je u prosjeku postizao 21.6 poena uz 7.8 asistencija, dok je imao rekordnih 41 % u šutu za tri poena, uz 6 pokušaja po utakmici.

Garland je bio kandidat za najboljeg igrača u sezoni 2021-22, gdje je imao i svoj prvi All-Star nastup i završio treći u glasanju za Igrača koji je najviše napredovao. Bio je najbolji igrač Clevelanda te godine (21.7 poena, 8.6 asistencija i 3.3 skoka).

Prošle sezone Garland je definitivno bio kandidat za All Star nastup, no nije bio izabran, no njegov saigrač Donovan Mitchell jeste. Garland ima samo 23 godine i još puno prostora za napredak. Posebno u defanzivi.

Mobley, zalog za budućnost

Jedan od najperspektivnijih igrača ove generacije Cavsa, Evan Mobley, pokazao je znake napretka u svojoj sophmore sezoni u Clevelandu. Krilni centar je završio sezonu sa 16.2 poena, 9 skokova i 2.8 asistencija odigravši 79 utakmica kao starter. Bio je treći strelac tima, nakon Garlanda i Mitchella.

No, Mobleyeve kvalitete su na drugoj strani terena, u odbrani, gde ovaj momak daje čvrstinu i kontinuitet svome timu. Imao je i jedan top performans, kada je ofanziva u pitanju, kada je 21 januara Bucksima isporučio čak 38 poena uz 70 % šuta. Napomenimo samo da je u odsustvu Giannisa na drugoj strani imao kao rivala lidera NBA po broju blokada i jednog od najboljih defanzivnih centara lige, Brooka Lopeza. Igrači su znali proslaviti ovaj performans, i tako dali do znanja da timski duh stanuje u Clevelandu:

Mobley još uvek fali iskustva, što su pokazali i dueli sa Knicksima u play offu. No, kako vreme odmiče a on je okružen sa zahvalnim saigračima u svom timu, njegov napredak će biti neizostavan.

Šta dalje?

Mladi i neiskusni tim iz Clevelanda doživeo je fijasko u svom prvom play off nastupu nakon LeBrona, iako su regularni deo sezone završili impresivno. No, iz ovoga poraza – kao i svaka druga mlada ekipa – oni mogu samo da nauče i da napreduju. Naravno, ukoliko donesu dobre odluke i mudro grade svoj tim koji je i dalje vrlo mlad.

Na draftu su imali samo jedan pick, i izabrali su Emonija Batesa, koji je ogroman talent i mogao bi biti zanimljiv igrač koji će se dobro uklopiti u visoki tim Casa. Bates igre na pozicijama jedan ili dva, ali je visok 2.03 m. Nije dobar razigravač, nedostaje mu atleticizma i racionalnosti na terenu. Stigao je Max Struss iz Miamija u razmeni tri tima – Heat je dobio pickove, a Spursi su dobili Cedi Osmana i Lamara Stevensa). Produžetak ugovora potpisali su Caris Levert, kao i Isaiah Mobley.

Budućnost Mitchella u Cavsima još uvek nije sigurna, postoji mogućnost da ga franšiza iz Clevelanda trejda u Knicke, tim koji Donovana želi još od prošloga leta. Mitchell postaje slobodni agent 2025., i trebalo bi da Cavsi, ukoliko žele da ga zadrže na duže staze, razmišljaju u novom ugovoru. Ili o trejdu već sada koji bi im doneo neke dobre prospekte. New York može da im ponudi Barretta, Harta, kao i nekoliko budućih pickova.

Gro tima je i dalje na okupu, nedostaje im samo dobar back up centar nakon što je Robin Lopez potpisao za Buckse kao free agent. Neke od ocpija su Plumlee, Hayes, Len, Drummond i Muscala.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*