Philadelphia 76ers 2022-2023: MVP kojeg su čekali i – ništa više

Posle dve uzastopne eliminacije u polufinalu Istoka, Doc Rivers nije uspeo sa Philadelphiom ni iz trećeg pokušaja. Ove godine, Riversu, Embiidu, Hardenu i 76ersima nije pomoglo ni to što je Kamerunac konačno dočekao trofej koji je prethodne dve sezone bio u posedu Nikole Jokića – MVP regularnog dela lige. Nije pomoglo ni što je Harden bio najbolji asistent lige, ni što je mladi Maxey procvetao i etablirao se kao važan šraf u timu iz Philadephie.

Kao i 2021, kada ih je srušila Atlanta na putu ka svom prvom finalu konferencije nakon 10 godina, franšiza iz Pensilvanije pala je nakon sedam utakmica sa Bostonom, što je šampiona iz 2008. koštalo posla. Rivers je bivši. Doc Rivers je predvodio 76erse do odličnih rezultata i upisao je 154 pobede u regularnom delu (uz 84 poraza), ali se to nije odrazilo u play offu. Na 3-2 protiv Bostona, kada se činilo da će Phila dovršiti posao i zaigrati u finalu istočne konferencije posle 22 godine, Boston predvođen Tatumom servirao je dva teška poraza koja su naterala upravu iz “grada bratske ljubavi” da ozbiljnije reaguju uoči nove sezone.

Tako je Rivers u tri sezone stao na tri polufinala Istoka uz 20 pobeda i 15 poraza u play offu.


Pregled prethodnih sezona:


Embiid za istoriju

No, bilo je razloga za zadovoljstvo u redovima 76ersa. Makar na individualnom nivou.

U jednoj od najuzbudljivih trka za MVP u istoriji NBA, košarkaš Phile osvojio je najprestižnije individualno priznanje, ispred našeg Nikole Jokića i Giannisa Antedokoumpa.  Ovaj put je Jokić bio drugi po broju glasova NBA stručnjaka. U svakom slučaju, petu uzastopnu sezonu MVP priznanje osvajaju neamerikanci, posle po dve za Grka i Srbina, stigla je i prva za Kamerunca.

Do All-Star pauze je sve vodilo ka tome da bi Nikola Jokić mogao da bude izglasan za najkorisnijeg igrača treći put zaredom—u proseku je beležio tripl-dabl, vodio je Denver do prve pozicije na Zapadu. Ipak, tripl-dabl učinak nije uspeo da održi do kraja sezone, usput je doživeo i povredu zbog koje je odsustvovao par utakmica, a nakon što su osigurali učešće u doigravanju, Nuggetsi su usporili tempo i počeli da beleže nešto slabije partije.

S druge strane, Philadelphia je nastavila sa dobrom igrom, pa je sezonu završila kao trećeplasirana ekipa Istočne konferencije sa skorom od 54 pobede i 28 poraza. Kao najefikasniji igrač svoje ekipe, Embiid je beležio u proseku 33.1 poen, 10.2 skokova i 4.2 asistencije, što je bilo i više nego dovoljno da drugi put zaredom bude proglašen najboljim strelcem lige.

Kamerunac je tako postao prvi centar koji je uspeo da odbrani ovo priznanje od Boba McAddoa, kojem je to pošlo za rukom pre skoro 50 godina— 1974. i 1975. godine.

Najznačajniju utakmicu ove sezone Embiid je odigrao protiv Utaha u novembru, kada je bio blizu quadruplle double sa učinkom od 59 poena, 11 skokova, 8 asistencija i čak 7 blokada. Tada je oborio i svoj lični rekord po broju postignutih poena na jednom meču.

Mediji su dugo najavljivali okršaj Denvera i 76ersa kao „ključni faktor“ u MVP trci, pa se silno očekivao derbiova dva tima. Embiid je na domaćem terenu odigrao jednu od boljih utakmica u sezoni, kada je u pobedi svog tima upisao 47 poena, 19 skokova, 5 asistencija, 3 ukradene lopte i 2 blokade. Srpski centar nije imao rešenje kako da zaustavi svog protivnika, a taj meč je završio sa 24 poena, 9 asistencija, 8 skokova i 2 blokade.

No, koliko je dominirao u regularnom delu lige, toliko Embiid želi da zaboravi play off i svoje nastupe. Nakon 33.1 poena u proseku u regularnom delu sezone, Embiid je u play offu prosečno beležio 23.7 poena što je minus od 9.4 poena po utakmici i to je negativni rekord NBA lige za jednog MVP igrača.

Takođe, Embiid je jedini MVP koji u svojoj karijeri nikada nije igrao makar finale konferencije, a takođe u svojoj karijeri nikada nije pobedio u utakmici broj sedam u plej-ofu. Odigrao je tri takve utakmice i izgubio sve tri…


Philadelphia 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 37 – PJ Tucker; 33 – James Harden, Dewayne Dedmon

Najmlađi igrači: 20 – Michael Foster Jr., Jaden Springer; 21 – Julian Champagnie

Najviše nastupa: 78 – George Niang; 77 – DeAntony Melton; 76 – Shake Milton

Najviše minuta po meču: 36.8 – James Harden; 34.6 – Joel Embiid; 33.6 – Tyrese Maxey

Strelci: 33.1 – Joel Embiid; 21.0 – James Harden; 20.3 – Tyrese Maxey

Asistencije: 10.7 – James Harden; 4.2 – Joel Embiid

Skokovi: 10.2 – Joel Embiid; 6.1 – James Harden; 5.7 – Tobias Harris

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 54.8% – Joel Embiid; 50.1% – Tobias Harris; 48.8% – Jalen McDaniels


Hardenovo pitanje

Poslednji put kada su dva saigrača odneli titulu najboljeg strelca i asistenta lige desilo se 1982. godine. To je ove sezone pošlo Fili za rukom, pa je uz najboljeg strelca, u ekipi imala i najboljeg asistenta lige.

Sjajnu sezonu imao je i play tima, James Harden. Harden je po utakmici postizao 21 poen uz 6.1 skok, čak 10.7 asistencija i 1.2 ukradenu loptu po susretu. Popularni „Brada“ je tako postao prvi igrač u istoriji koji je bio proglašen tri puta najboljim strelcem, i dva puta najboljim asistentom lige.

No, Harden je nakon odlične individualne sezone odlučio da se ne zadrži u timu, a kao glavnog krivca označio je GM-a i nesporazum sa njim…

“Daryl Morey je lažljivac i nikad neću biti dio organizacije u kojoj je on. Da ponovim: Daryl Morey je lažljivac i nikad neću biti dio organizacije u kojoj je on”, rekao je Harden na sponzorskoj priredbi u Kini o generalnom menadžeru 76ersa, koji ga je tokom zajedničkih dana u Houstonu stavio u poziciju da postane MVP.

Ovako oštre reči Harden je izrekao nakon što je objavljeno da su Sixersi povukli Hardena s tržišta te da ga očekuju na pripremama i nameravaju započeti sezonu s njim u sastavu. Harden može odbiti doći na pripreme i zaista nikad više ne zaigrati za Philadelphiju, ali time bi se mogao dovesti u poziciju da ne zaigra više nikad u karijeri.

Maxey budućnost tima

Dok se razgovori oko Sixersa nastavljaju intenzivirati—sa MVP-jem lige Joel Embiidom koji je nedavno rekao da bi želeo da osvoji titulu u Filadelfiji „ili bilo gde drugde“ i izvršnim direktorom Daryl Moreyjem koji objašnjava da će raditi na ispunjavanju zahteva Jamesa Hardena da ode negde ako on može dobiti razuman zamenski paket za njega – jedan faktor je u velikoj (i neopravdanoj) meri u pozadini priče za ovu sezonu: Tyrese Maxey.

Ovaj bek koji će u novembru napuniti tek 23 godine, već je važan šrf u igri 76ersa. Napravio je tokom svoje prve tri sezone veliki iskorak, gde je sa 17.5 poena iz pretprošle stigao na 20.3 poena po meču u ovoj sezonu.

Sa stanovišta brojeva, Sixersi su bili bolji—12.4 poena bolji od protivnika na 100 poseda, u poređenju sa 8.7 poena bolje na 100 posjeda — kada je Maxey igrao uz Embiida u poređenju sa Hardenom koji je igrao uz vladajućeg MVP-a. U 734 minuta koliko su sva trojica delili teren, Philadelphia je pobijedila sa 9.6 poena na 100 posjeda, što je izuzetan net rejting.

Ako pogledamo sve ovo, Maxey je trenutno najpotcenjeniji i najpotplaćeniji igrač 76ersa. On je u poslednjoj godini rookie ugovora i prima 4.3 miliona po sezoni. Neizbežno produženje ugovora je namerno odloženo kako bi se dobilo nešto više fleksibilnosti za front office, ali Maxey bi trebao biti u redu za zgodnu povišicu jer bi pregovori uskoro trebali početi.

S obzirom da je status Jamesa Hardena za sledeću sezonu još uvek nepoznat mnogima, Philly će morati da se uzda u Maxeyjev razvoj kako bi bio dovoljno održiv da bi se mogao pozicionirati kao druga violina uz Embiida.

Šta dalje?

Nije tajna u da predsednik košarkaških operacija Sixersa, Daryl Morey, namerava da održi fleksibilnost u svom capu. Zbog toga mu i situacija sa Hardenom ide na ruku, jer na neki način rešavanjem njegovog velikog ugovora otvara prostor za dovođenje neke druge i prijateljskije nastrojene zvezde. Za sada su Embiid i PJ Tucker jedina dva igrača sa sigurnim platama u narednoj sezoni – Embiid sa 51.4 milionom i ugovor do 2026., a Tucker sa 11.5 miliona za narednu sezonu.

76ersi su imali priliku da produže sa svojom zvezdom u usponu – Tyresea Maxeyem – od 1. jula, ali to nisu učinili, kako bi zadržali navedenu fleksibilnost. Maxey ipak ima ograničenje od oko 13 miliona dolara, i verovatno će ga potpisati idućeg leta. Saga o Jamesu Hardenu ilustruje da Sixersi nisu bili voljni da Hardenu daju maksimalni ugovor koji bi uticao na njihov prostor leta 2024. Denny Leroux iz Athletica smatra da 76ersi žele dovesti Embiidu jednu pravu zvezdu nerednog leta, a u statusu slobodnog agenta biće Kawhi Leonard, Paul George, Pascal Siakam, OG Anunoby i Jrue Holiday. Potpisivanje svakog igrača ima prednosti i nedostatke, ali Leroux sugerira da bi Anunoby bio najbolji ishod. Leroux takođe piše da bi Sixersi mogli da pređu određene limite u svom prostoru i potpišu igrače poput DeRozana i Klaya Thomsona. Caleb Martin iz Heata i Gordon Hayward iz Charlottea su dva “spavača“ za koje Leroux veruje da bi Sixersi mogli također razmotriri uskoro.

No, najznačajniji potez GM je povukao smenom trenera, priča se da je smena Riversa iznenadila i samog Embiida. Doca je na klupi zamenio Nicke Nurse, još jedan šampionski trener koji je vodio Toronto do prve titule u istoriji franšize. To pokazuje da Siksersi ostaju na istom, šampionskom kursu kako bi i u narednoj sezoni pokušali da se popnu na tron na kojem nisu bili punih 40 godina. Morey je već sarađivao sa Nursom u Houstonu i navodi da su njegova kreativnost i “šampionski pedigre na mnogim nivoima” uticali na odluku da ga angažuje.

On gleda sve detalje. Njegov odnos sa saigračima, rad sa zvezdama, taktike, neko za koga ljudi žele da igraju, mislim da je lista prilično dugačka, procenili smo da je on poseban kandidat”, izjavio je on.

Sudeći na osnovu dosadašnjih postupaka, 55-godišnji Nurse će u početku eksperimentisati sa različitim postavkama i defanzivnim strategijama, u slučaju da mu zatrebaju u play offu. Igrači će imati više slobode u napadu u cilju dobijanja jasnije slike pred najvažniji deo sezone i prioritetnog tempiranja forme. To je bila njegova poenta i kada je odmah nakon preuzimanja Reptorsa, a pre početka trening kampa, podelio igračima gumene narukvice na kojima je pisalo “AMJ”, što je značilo: “April, Maj, Jun”—podsetnik da u svakom trenutku razmišljaju o play offu.

Pored toga, Nurse je naglasio da neće nužno implementirati strategije i stil iz Toronta, već da će probati da eksploatiše ono najbolje u postojećem sastavu.

U Torontu smo pokušali da maksimizujemo ono što smo imali. Morali smo da generišemo izgubljene lopte, da izađemo i pogađamo u tranziciji, a te 2018. je bio drugačiji roster. Tada smo imali (Marka) Gasola, pa smo igrali u drugom stilu, drugačiju odbranu. Biće ono što je najbolje za ovaj tim“, pojasnio je strateg koji je deset godina proveo u britanskoj košarci pre nego što je došao u NBA.

Veliki deo potencijalne šampionske slagalice u Phili biće pokušaj Nursea da podigne Embiidovu igru na viši nivo u doigravanju. Već ima perfektan uvid u igre ovog igrača s obzirom na to koliko često su se sastajali u poslednjih pet godina, uključujući četiri godišnja duela u Atlantik diviziji, kao i onu epsku seriju i čuveni Leonardov šut u sedmom meču finala konferencije 2019. godine. Uz to, osveženje na klupi moglo bi da bude upotpunjeno ukoliko Nurse izgradi poseban identitet rezervnog sastava, kao što je to bio slučaj u Torontu gde je drugi tim ponekad imao bolje dizajniranu i bržu ofanzivu od startera uz bolji protok lopte i više trojki.

Ipak, nemoguće je predvideti kako će 76ersi igrati sa Nursom sve dok se ne razreši Hardenovo pitanje. Ukoliko bivši MVP ostane, dolazak Nicka Nursea mogao bi da bude najkonkretniji potez franšize u nadolazećoj predsezoni. S druge strane, ukoliko Harden napusti Philu, to će uzdrmati status ostalih igrača u rosteru, a Morey će imati kompleksniji zadatak kako bi uredio finalno lice ekipe uoči sezone 2023-24.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*