Oklahoma City Thunder 2021-2022: Putujuća atrakcija mladosti i potencijala

U još jednoj sezoni bez rezultatskog imperativa, u kojoj je fokus bio na podršci talentovanoj bazi igrača Thundera, tim iz Oklahome priredio nam je pravi roller coster. Sezonu punu uzbuđenja, uspona i padova, sa značajnim napretkom koji su određeni igrači sa njihovog rostera uspeli ostvariti.

Ne pamtimo kada je jedan tim imao toliko potencijala na papiru, i dodatnog potencijala u pickovima na draftovima koji slede. Imati 10 potencijalnih prvotimaca na rosteru koji su mlađi od 23 godine veliki je izazov, a ekipa Marka Daigneaulta bila je označena kao najneiskusniji tim u ligi, kao i tim koji nema klasičnu peticu. No, konstantno dobre igre njihovog lidera, 24-godišnjeg playa, Shai Gilgeous-Alexandera koji je zablistao nakon oporavka, te bljesak prošlogodišnjeg 6. picka na draftu Josha Giddey vratio je veru u ovaj tim i njegov potencijal.

Tim je u svojoj drugoj godini rebuildinga uspeo nadmašiti svoj prošlogodišnji score za dve pobede, završili su kao 14. na Zapadu sa 24 pobede i 58 poraza. I dalje daleko od play offa i nekon značajnijeg takmičarskog rezultata.


Podsetnik na prethodne sezone:


Možda će kao tamna mrlja ove sezone ostati poraz od Memphisa koji ih je savladao sa 152-79, što najveća pobeda u istoriji NBA sa neverovatnih 73 poena razlike. Već na poluvremenu bilo je +36 za Grizzlije, a do kraja su samo ponizili mladi tim iz Oklahome.

Shai – general mlade armije

Ovo je bila 4. godina za playa OKC-a u NBA, i on je zaista samo potvrdio svoju lidersku poziciju u ovoj franšizi. Da nije bilo povrede članka sigurno sezona vredna All Star nastupa. Napredovao je u gotovo svim osnovnim statističkim kategorijama. Jedini pad za Gilgeous-Alexandera ove sezone bio je njegov postotak od 3 poena. Ove je godine gađao 30 posto sa distance, što je značajan pad u odnosu na njegovih 41,8% prošle sezone. Ali sve u svemu, sjajna sezona od Shaija.

Bez njega su Thunderi bili izgubljeni, nepovezani i neprepoznatljivi. Kada se Shai vratio OKC se polako stabilizovao, iako su ostvarili tek dve pobede u 12 utakmica. Ipak, pokazao je koliko je poseban kao zaštitno lice franšize. U ovih 12 utakmica beležio je 30,3 poena, 7,2 asistencije i 6,2 skoka.


Oklahoma 2021-22: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 30 – Derrick Favors; Mike Muscala

Najmlađi igrači: 19 – Josh Giddey; 20 – Aleksej Pokuševski, Theo Maledon, Tre Mann

Najviše nastupa: 69 – Darius Bazley; 61 – Aleksej Pokuševski

Najviše minuta po meču: 34.7 – Shai Gilgeous-Alexander; 32.6 – Luguentz Dort

Strelci: 24.5 – Shai Gilgeous-Alexander; 17.2 – Luguentz Dort

Asistencije: 6.4 – Josh Giddey; 5.9 – Shai Gilgeous-Alexander

Skokovi: 7.8 – Josh Giddey; 6.3 Darius Bazley

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 51.4 % – Isaiah Roby; 46.3 % – Aaron Wiggins; 46.1 % – Kennich Williams


Luguenz Dort bio je još jedan igrač koji je u toku protekle sezone napredovao, posebno kada su odbrambeni zadaci u pitanju. Iako ga je povreda omela da završi sezonu kako treba, Luguentz je dospeo na širi spisak igrača koji su konkurisali za najbolje odbrambene igrače u sezoni. Zbog svog karakterističnog stila dobio je i nadimak “Dorture Chamber”. Napredovao je u gotovo svim statističkim kategorijama, a to se osetilo i na njegovoj ofanzivnoj igri.

Giddey – zvezda u usponu

Nakon što je izabran kao 6. pick na NBA draftu 2021., Giddey je dokazao kritičarima da nisu bili u pravu i imao je vrlo produktivnu sezonu. Pokazao je svu šarolikost svoje igre i neverovatan talenat. Giddey je u beležio u svojoj rookie sezoni 12.5 poena, 7.8 skoova i 6.4 asistencije. Zaista neverovatne brojke.

Josh je postao najmlađi igrač u NBA istoriji koji je zebeležio triple-double. U utakmici protiv Dallas Mavericksa, postigao je 17 poena, uz 13 skokova i 14 asistencija.

Iako je bio u konkurenciji za Rookie igrača godine, povrede kuka ga je odvojila od terena kao i od ove titule.

Pokuševski – od sjaja do očaja, i nazad

Srpski centar ima važnu ulogu i timu Thundera, i nakon sezone koja i nije bila kao debitantska – Poku je prosečno beležio 7,6 poena, 5,2 skoka i 2,1 asistenciju po utakmici – tim je stavio naglasak na njegov individualni razvoj. To je jedan od razloga i što ga nema sa ‘Orlovima’ na okupljanju pred Evropsko prvenstvo.

Imao je Poku dosta bljeskova prošle sezone, ali nikako da oni postanu pravilo, i kontinuitet. Pozitivno za njega je što se njegovo samopouzdanje popravilo. Iako visok, njegova prirodna pozicija razigravača i igrača koji igra dalje od koša je dolazila do izražaja. Čak je protiv Sunsa stigao i do triple doubla u aprilu:

Neka nova lica

Thunder je na draft imao četiri izbora i birali su mudro i zanimljivo:

  • Runda 1, No. 2: Chet Holmgren, Gonzaga
  • Runda 1, No. 11: Ousmane Dieng, NZ Breakers (kroz trejda sa Knicksima)
  • Runda 1, No. 12: Jalen Williams, Santa Clara
  • Runda 2, No. 34: Jaylin Williams, Arkansas

Da se Chat Holmgren nije bizarno povredio na revijalnom meču, svedočili bi tokom naredne sezone sigurno vrlo zanimljivom igraču i njegovim izvedbama. Ovako će ovaj 19-godišnjak koji je u Gonzagi imaoprosek od 14,1 poena, 9,9 skokova i 3,6 blokada po utakmici – morati čekati punu godinu da se oporavi i stasa za NBA parkete. A svi koji smo gledali Letnju ligu videli smo zaista jedno čudo u nastajanju. Holmgren je ostvario debi za pamćenje i porušio nekoliko rekorda. U pobedi na Utahom 98:77 postigao je 23 koša uz sedam skokova, četiri asistencije i šest blokada, i pogodio četiri trojke iz šest pokušaja.

Postao je prvi igrač u istoriji Letnje lige koji je na istoj utakmici postigao barem pet blokada i tri trojke, čime je pokazao svoju neobičnu raznovrsnost zbog koje se tako dobro kotirao. Šest blokada takođe je rekord Letnje lige.

Thunder je također dobio izbor broj 11 od Knicksa. Birali su Ousmanea Dienga visokog 6 stopa i 10 iz australskog NBL-a. 19-godišnjak je bio prvi evropski igrač koji se pridružio NBL-ovom programu Next Star koji je zaslužan što u NBA gledamo i Josha Giddea. U svojoj sezoni s NBL-ovim New Zealand Breakersima, Dieng je beležio 8,9 poena po utakmici, 3,2 skoka dok je iz igre šutirao 51 posto.

Sa pozicije broj 12, Thunder je izabrao Jalena Williamsa iz Santa Clare. 21-godišnjak je prosečno davao 18 poena po utakmici, imao je četiri skoka i četiri asistencije i šutirao je 51 posto iz igre. Williams koga su birali kao 34 picka, u Arkansasu je beležio 10,9 poena, 9,8 skokova i 2,6 asistencija po utakmici.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*