OKC 2022 – 2023: Eksplozija SGA i blagi timski iskorak

Uoči NBA sezone 2022-23, očekivanja od Oklahoma Cityja i njihovog mladog tima nisu bila velika, bar ne u rezultatskom smislu. Stigla je plejada novih mladih pickova, predvo]ena Chatom Holmgrenom. No, njegova povreda tokom Letnje lige bacila je pomalo senu na početak sezone, a on je zbog povrede stopala propustio celu godinu. Thunder je, međutim, pokazao da će biti težak rival, a uz razvoj mladih igrača pokazali su konstatnu borbenost i želju za nadigravanjem i rezultatom.

Počelo je sa 0-3, ali krenulo je nakon toga ovom mladom timu. Na kraju ipak sjajnih 40 pobeda, i 42 poraza, za tim koji će samo biti bolji. Individualna eksplozija Shai Gilgeous-Alexandera uz konsolidaciju ostatka tima nešto je na šta je menadžment tima polagao mnogo očekivanja. Sa debelim razlozima… Stigli su Thunderi i do play inna, savladali Pelicanse sa 123-118, a nakon toga ubedljivo izgubili od Minnesote za kraj jedne ipak uspešne sezone.

“Ponekad ćeš biti ispred ritma, a ponekad ćeš biti iza ritma, a ključno je da na kraju samo želiš da budeš bolji nego što si bio”, rekao je menadžer Sam Presti na zatvaranju sezone njegovu obzervaciju sezone.


Pregled prethodnih sezona:


Pozitivne stvari

OKC je ove godine krenuo dosta slabo u sezonu. Rezultati nisu bili ohrabrujući – bar ne do nove godine kada su pobedili u 12, a izgubili 21 meč. No, kako se ušlo u kalendarsku 2023. bio je to neki drugi tim.

Kulminacija dobrih igara u 2023. stigli su početkom februara kada su pobeđeni Lakersi, u istoj onoj utakmici u kojoj je Lebron postao najbolji strelac u NBA svih vremena. Predvođeni sa 30 poena Shai Gilgeous-Alexandera, Thunderi su uspeli da mu ukradi show, i pobede.

U tom je periodu mladi tim iz Oklahome bio među vodećima u ligi po brojnim statističkim pokazateljima:

OKC je jedan od najmlađih timova u ligi, i na rosteru su imali tek jednog igrača starijeg od 30 godina (Mike Muscala sa 31 godinom) koji je imao ograničenu minutažu. Tim u kojem je i Dario Šarić sa 28 godina bio veteran (20 utakmica sa klupe, 7.4 poena, 3.3 skoka), sigurno možemo nazvati mladim i neiskusnim. Čak 14 igtača, uključujući i njihovog lidera Shai Gilgous-Alexandera (24 god) ima manje od 25 godina.

Sve je to trener OKC-a, Mark Daigneault uklapao u jedan skladan i takmičarski nastrojen tim. Tako je i nagrađen drugim mestom u izboru za trenera godine u ligi.


OKC 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 31 – Mike Muscala; 28 – Dario Šarić, Kenrich Williams

Najmlađi igrači: 19 – Ousmane Dieng; 20 – Jaylin Williams, Josh Giddey

Najviše nastupa: 76 – Josh Giddey; 75 – Jalen Williams; 74 – Luguentz Dort

Najviše minuta po meču: 35.5 – Shai Gigleous-Alexander; 31.1 – Josh Giddey; 30.7 – Luguentz Dort

Strelci: 31.4 – Shai Gigleous-Alexander; 16.6 – Josh Giddey; 14.7 – Jalen Williams; 13.7 – Luguentz Dort

Asistencije: 6.2 – Josh Giddey; 5.5 – Shai Gigleous-Alexander

Skokovi: 7.9 – Josh Giddey; 4.9 – Kenrich Williams, Jalen Williams

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 52.1 % – Jalen Williams; 51.7 % – Kenrich Williams


Sa 24 je već među najboljima u Ligi

Gilgeous-Alexander se ne smatra elitnim igračem poput Ja Morranta ili Luke Dončića, kada su niske pozicije u pitanju, ali je u pojedinim segmentima čak i bolji od njih.

SGA igra sjajno jedan na jedan, ima odličan rad nogu gde podseća na DeRozana i često ga je nemoguće čuvati. Njegov fadeaway, clutch potencijal te precizan šut veliki su mu aduti u igri. Dok njegovi vršnjaci imaju timove izgrađene za njih, okružene 3-i-D šuterima, Shai u ovom trenutku to nema. Činjenica da Shai ima i dobar pregled igre i da bi sigurno u segmentu dodavanja bio znatno bolji da igra u timu koji ima bolje šutere od Oklahoma. Nažalost, ovaj mladi tim je sezonu sa sezonom među najgorima kada je šut za tri poena u pitanju. U sezoni 2022-2023 gori su samo Lakersi.

Nedostatak talenta oko SGA također je natjerao timove da se fokusiraju na njega. Prema NBA Court Optixu, on je sedmi igrač kada se radi u protivničkoj odbrani. Thunder i dalje ima impresivnih 1,18 poena po pojedu lopte u tim trenucima. Kao referentni okvir, Mavericksi imaju najbolji napad u ligi s 1.175 poena po posedu.

U svojih prvih pet sezona u NBA, posebno od dolaska u OKC, SGA je značajno napredovao u svim segmentima svoje igre:

Gilgeous-Alexander imao je spektakularnu individualnu sezonu 2022-2023. Samo je napredovano i pokazao svoje liderske sposobnosti. Nastupio je na 68 mečeva i predvodio Thundere sa 31.4 poena po meču, 5.5 asistencija, 4.8 skokova i 1.65 ukradenih lopti igrajući 35.5 minuta po meču. Šutirao je 51 % iz igre. Bio je četvrti strelac i četvrti kradljivac lige.

Nastavio je napredak koji je vidan iz sezone u sezonu, i to u nekoliko segmenata.

Kada je izbor šuta u pitanju, Gilgeous-Alexander je smanjio broj pokušajq za 3 poena – samo 12,2% njegovih šuteva bilo je iz dubine. U prve tri OKC sezone Gilgeous-Alexandera, 27,3% njegovih šuteva bile su pokušaji za tri poena. SGA je ove sezone više šutirao sa perimetra, sa 28,3% šuteva, u odnosu na 22% pre godinu dana. Na taj način je podigao i svoj procenat šuta na više od 50 % što je izvanredno za beka.

Konzistentnost i upornost ovoga igrača bili su na visokom nivou. Ove sezone bio je na 15. mestu u ligi po poenima iz poseda. I bio je dosledan u tome. U 41 od 68 odigranih utakmica pogodio je najmanje 50 % šuteva, samo devet puta imao je šut ispod 40 %. Uporedimo ga samo sa Donovanom Mitchelom koji je u Cavsima imao sjajnu sezonu – isto je odigrao 68 utakmica, u 34 je šutirao iznad 50 %, ali je 17 puta bio ispod 40 %. SGA je imao čudovišne predstave – 13-od-16 šuteva pogodio je u Portlandu, 13-od-17 protiv Denvera i 16-od-23 šuta u Sacramentu. Sa druge strane padovi su se dešavali retko.

U segmentu odbrane, takođe je napredovao. Iako se uglavnom govori o njegovoj ofanzivnoj igri, on je prošle sezone imao 65 blokada, bio je posle Derricka White drugi u ligi, imao je 1.6 ukradenih lopti što mu je rekord karijere. Procenat protivničkih igrača kada ih direktno čuva SGA pao je za skoro 20 procentnih poena, na 0.46 %.

Pokuševski, povreda pa povratak

Nije imao sreće Aleksej Pokuševski u svojoj trećoj NBA sezoni. Prvo je, krajem 2022., polomio nogu, što ga je odvojilo od parketa, a potom je tokom sezone prekomandovan u Razvojnu ligu gde je nastupao za Oklahoma Blue.

Pre nego što se povredio 27. decembra protiv Spursa, Aleksej Pokuševski je prosečno beležio osam poena, pet skokova, dve asistencije po utakmici. Međutim, najupečatljiviji deo njegove igre bili su procenti šuta – 44 % iz igre i 37 % sa distance. Prema nekim portalima igra Pokuševskog u odbrani ocenjena je kao veoma dobra, uključujući njegove odbrambene role na perimetru i u pick n rollu.

No, povreda ga je znatno omela i izbacila iz takta, mada je generalna ocena kako se Poku odlično snašao kao važan igrač u rotaciji. On ulazi u poslednju godinu svog ugovora i videćemo kakva je njegova budućnost u ovoj franšizi.

Šta dalje?

OKC je na dobrom putu, pokazala je to i prošla sezona. Mladi igrači polako sazreavaju, a SGA je već elitni igrač i konstanti All Star učesnik. Dodajmo tome i Jalena Williamsa koji je bio 2. najbolji rookie lige, izgledajući na momente i bolje i zrelije od prvog izbora Paola Banchera, te Giddeya i Holgrema (čiji debi očekujemo), biće to zaista sjajan tim.

Ovoga leta su se još više osnažili. Stigao je najbolji play Evrope, naš Vasilije Micić, koji je potpisao na tri godine ugovor vredan 23,5 miliona dolara. Micić je izabran kao 52. pick na NBA draftu od strane Filadelfije još 2014. godine, koja je njegova prava šest godina kasnije prenela na Oklahomu. Što se tiče ovogodišnjeg izbora na draftu, najznačajniji dolazak bio je Cason Wallace, još jedan bek koji se dobro snalazi i u odbrani i u napadu, o čini se da će se kao dobar šuter sjajno uklopiti uz Shaia i Giddeya.

Tu je mnoštvo dobrih igrača koji se sjajno snalaze u odbrani. Uz Dorta i Holgrema čiji se povratak željno očekuje, tu su i Kenrich i Jaylin Williams, dva svestrana visoka igrača koja su se odlično snalazila u igri prošle sezone. Tre Mann je još jedan šuter na bekovskim pozicijama koji često znao ulaziti u seriji prošle sezone. Tanji su na visokim pozicijama, Pokuševski ostaje deo rostera, Šarić je otišao u GSW, imaju i nešto prostora u capu da potpišu nekog veterana.

I pored toga što već sada imaju dobar tim, spreman da se potuče za play off, i napravi iznenađenje, Thunderi i dalje imamju sjajnu budućnost, a to pokazuje i pregled izbora na budućim draftovima:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*