Orlando Magic 2022 – 2023: Rookie čudovište i sasvim prosečan tim

Nakon poražavajuće sezone 2021-2022 kada su imali učinak od 22 pobede i čak 60 poraza, što ih je svrstalo na 15. mesto u Istočnoj konferenciji, Orlando Magic je ušao u sezonu 2022-2023 lišen rezultatskog imperativa ali sa namerom da popravi utisak i spremi se za godine koje dolaze sa mladim ali već uigranim timom.

Nije bilo baš blistavo na početku kada su u prvih 25 utakmica imali svega 5 poebda, međutom nakon toga kreću bolje partije i Magic pobeđuje na 19 od preostalih 34 utekmice, uključujući i niz od 6 pobeda pred All Star pauzu koju su dočekali sa 24 pobede (2 više nego cele prethodne sezone). Nakon All Stara, predvođeni Bancherom, Wagnerom, Wandel Carterom i konačno zdravim Fultzom, Magic je krenuo snažno. Dobili su tri od prvih pet mečeva, uključujući pobedu 101-93 protiv New Orleans Pelicansa. Iako će Orlando izgubiti pet od narednih šest utakmica od 5. do 16. marta, Magic se do samog kraja borio za play in sa Wizardsima, i na kraju ostao kratak.


Pregled prethodnih sezona:


Bili su to bljesci ovog mladog tima

Orlando je proteklu sezonu igrao u serijama. A počelo je sa pet poraza, a prvi put su dve pobede povezali 9 i 11 novembra, protiv Dallasa i Sunsa. Sledi bolna serija od 9 poraza od 19 novembra do 5 decembra, kada su dva puta gubili od Pacersa i 76ersa.

U tom periodu, Magic je znao zablistati kada se najmanje očekivalo. Kao što je bio slučaj 3 novembra, kada su pobeđeni šampioni iz Golden Statea, 130-129. Bila je to tek druga pobeda Orlanda u sezonu. Jalen Suggs pogodio je nekoliko trojki, uključujući jednu 37 sekundi do kraja, što je dovelo Orlando u prednost, ispostavilo se ključnu jer je Thomson promašio šut za pobedu. Bila je ovo peta vezana pobeda nad Warriorsima u Amway centru u Orlandu:

Tu je već i pomenuta pobeda nad Mavsima gde je blistao Franz Wagner sa 22 poena, dok je Wendell Carter Jr. upisao dabl-dabl sa 13 poena i 12 skokova. Luka Dončić odigrao je loše vee, pogodivši samo 9 od 29 pokušaja. Devet dana kasnije pali su Bullsi, i to u gostima. A Carter-Williams dao je 21 poen protiv bivšeg tima, dok je Suggs dao 20 uključujući i trojku u završnici nakon što je bivši igrač Orlanda Nikola Vučević promašio par slobodnih bacanja.

Pobedom nad Clippersima, 7. decembra, kreće i prva pobednička serija Magica. Tim iz LA pao je nakon produžetaka, 116-111. Bila je to prva od šest pobeda u nizu, odnosno prva od osam pobeda u narednih devet mečeva gde je Orlando popravio svoj učinak na 13-21. Paolo Banchero blista je u produžetku protiv Clippersa (dao je 10 od svoja 23 poena). Bol Bol i Moe Wagner postigli su po 20 poena.

Još jedna važna pobeda bila je ona protiv Celticsa 23. januara. Samo tri tima su tri puta pobedila Boston ove sezone. Jedna od njih je bila Magic, a treća od tih pobeda dogodila se u Amway centru. Banchero je postigao 23 poena, Carter je imao 21 poen i 11 skokova, a Jonathan Isaac, u svojoj prvoj NBA utakmici otkako je 2 i po godine ranije pokidao ACL u levom kolenu, postigao je 10 poena za manje od 10 minuta.

Konačno, Orlando je jedno od svojih najboljih izdanja pokazao protiv šampiona iz Denvera. 9. februara pali su Nuggetsi, a čak sedam igrača Magica postiglo je dvocifrene poene, uključujući Colea Anthonyja i Bola, koji su postigli po 17 poena u Orlandovoj pobedi nad Nuggetsima u Amway Centeru.


ORLANDO 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 31 – Terrence Ross, Michael Carter-Williams

Najmlađi igrači: 20 – Caleb Houstan, Paolo Banchero

Najviše nastupa: 80 – Franz Wagner; 72 – Paolo Banchero; 70 – Bol Bol

Najviše minuta po meču: 33.8 – Paolo Banchero; 32.6 – Franz Wagner

Strelci: 20.6 – Paolo Banchero; 18.6 – Franz Wagner

Asistencije: 5.7 – Markelle Fultz; 3.9 – Cole Anthony

Skokovi: 8.7 – Wendell Carter Jr.; 6.9 – Paolo Banchero

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 54.6 % – Bol Bol; 52.5 % – Wendell Carter Jr.


Rookie sezone, ništa manje od toga

Paolo Banchero, novajlila i novi lider tima sa Floride, osvojio je NBA nagradu za rookie igrača godine nakon što je završio izvanrednu debitantsku sezonu. U 72 utakmice za Orlando, Banchero je u prosjeku postizao 20 poena po utakmici, uz 7 skokova i skoro 4 asistencije. Predvodio je rookie po broju pogodaka, a imao je i 15 mečeva sa najmanje 25 poena.

Banchero se tako pridružio Shaquilleu O’Nealu i Miku Milleru kao treći igrač Orlanda koji je imenovan za novajliju godine u NBA.

Banchero je dobio 98 od 100 glasova za prvo mesto, dok je igrač Utah Jazza Walker Kessler dobio druga dva. Magic je Banchera birao kao prvog picka na draftu 2022., a bivši igrač Duke Blue Devilsa je to odmah kapitalizovao. Predvodio je Magic u nekoliko ofanzivnih kategorija, uključujući pokušaje iz igre, pokušaje za dva poena, i pokušaje sa linije slobodnih bacanja po utakmici.

Trener Magic-a Jamahl Mosley rekao je da je jedna od najvažnijih stvari iz Bancherove prve sezone bila zrelost na terenu i spremnost da igra na pravi način.

“Imao je sposobnost da se u igri prilagodi svemu što se od njega traži i da utiče na rezultat”, rekao je Mosley.

“Mislim da postoji toliko mnogo načina na koje može napredovati”, dodao je Mosley. „Najvažnije je da se u međusezoni fokusira na jedan ili dva segmenta svoje igre, i da se tu polako poboljšava.”

 

Šta dalje?

Orlando je mlada ekipa koja polako izlazi iz rebuildinga i ima već svoj identitet, kao i lidera u Paolu Bancheru. Čini se da imaju baš gužvu na mestu razigravača – uz Fultza tu su Suggs, Black, kao i Cole Anthony – nijedan od njih nije dobar šuter, što bi mogao da bude problem za ovaj tim.

Fultz je konačno odigrao jednu pristojnu sezonu (60 utakmice uz 29.6 minuta po meču, 14 poena, 5.7 asistencija), pa se postavlja pitanje hoće li garantovati ugovor ovom igraču, o kakva je sudbina nešto iskusnijeg Garyja Harrisa, ali isto tako podrložnog povredama. Harris bi mogao biti neka vrsta internog pojačanja za tim. Igra dobru odbranu, dobar je šuter, no zbog čestih povreda nije najpouzdanija opcija. Ukoliko ga trejdaju, draftovani Jett Howard, mogao bi biti back up za njega, jer to je igrač koji pokriva pozicije 2 i 3.

Uz dobar igrački kadar, Orlando ima i dosta prostora u capu. Wagnerov ugovor će biti veći tek 2025-26, Bancherov godinu dana kasnije. Magic ima rupu na četvorci, ovoga leta otpustili su Bol Bola, i tu bi Orlando mogao do početka sezone da traži neko rešenje i opciju među iskusnim igračima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*