Charlotte Hornets 2022 – 2023: Poslednja epizoda Jordanove ere

Poraz za porazom. Povreda za povredom. Sezona Charlotte Hornetsa nije bila ono što su očekivali svi u Hornetsima nakon prošloga leta i najave da će plasman u play off da bude must, a sve mimo toga – uspeh.

Kako se sezona 2021 – 2022 bližila kraju, stvari su krenule na bolje za Hornetse. Nakon poraza na Play-In turniru drugu godinu zaredom, činilo se kao da će mladi tim nastaviti da raste. Nakon teške međuseone pune drama, pravnih slučajeva i loših akvizicija, Hornetsi su izgubili svoj identitet u sezoni 2022-23. Pobedili su u svega 27 utakmica, završili među pet najlošijih timova u ligi.


Pregled prethodnih sezona:


Ključne lekcije

Mnogo je hypea bilo oko ovoga mladog tima prošloga leta. LaMelo Ball je sa 21 godinom postao All star i jedna od najvećih zvezda lige, tu je Rozier, Bridges, potom iskusni Hayward, pa i Plumlee. Steve Clifford bio je na mestu glavnog trenera. Mnogo se tu očekivalo.

Prvo su, u međusezoni, nastali problemi sa Milesom Bridgesom koji je bio optužen za krivično delo porodičnog nasilja. 23-godišnjak koji je postizao 20 poena uz 7 skokova, bio je odsutan celu sezonu. Kasnije se na sudskom procesu Birdges nagodio sa sudom, dobio je tri godine uslovne kazne zatvora, a NBA liga ga je suspendovala na 30 utakmica. Bridges bi trebalo nakon suspenzije da potpiše novi, jednogodišnji ugovor (na 7.9 miliona), sa franšizom. Podsetimo, u leto 2022 kada je došlo do incidenta Bridges je bio limitirani slobodni agent i Charlotte je bio spreman da mu ponudi čak 173 miliona za pet godina. Ovako je za njega sve palo u vodu.

Ovo je ostavilo ozbiljne posledice i po tim.

A tim je kuburio kako u odbrani, tako i u napadu. Hornetsi su bili jedan od najgorih napadačkih timova u ligi. Postizali su samo 111 poena po utakmici, bili su u donjem delu lige i po broju asistencija po meču (25.1). Bili su među najlošijima kada je procenat za tri poena u pitanju (33 %). U sivilo ekipe uklopio se i Gordon Hayward čija je karijera, čini se, na silaznoj putanji. Jedan od igrača koji je profitirao tokom sezone, posebno nakon odlaska Masona Plumleeja u Clipperse, je mladi centar Mark Williams koji je samo čekao da se prozove njegovo ime. 15. pick sa prošlogodišnjeg drafta, zbog kojeg su Hornetsi trejdovali Jalena Durena u Detroit,  peošle je sezone odigrao 42 utakmice za Hornetse, a počeo je u 16 od njih. Imao je proseke od 8.7 poena, 7 skokova, 1 blokadu i 63 % šuta iz igre. U utakmici protiv Heata ove sezone, Williams je postigao 18 poena i uhvatio 20 skokova za manje od 30 minuta igre.

 


HORNETS 2022-23: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 32 – Gordon Hayward, Mason Plumlee

Najmlađi igrači: 20 – JT Thor, Bryce McGowens; 21 – Mark Williams, Theo Maledon, LaMelo Ball

Najviše nastupa: 73 – PJ Washington; 69 – JT Thor; 65 – Nick Richards

Najviše minuta po meču: 35.3 – Terry Rozier; 35.2 – LaMelo Ball

Strelci: 23.3 – LaMelo Ball; 21.1 – Terry Rozier; 20.3 – Kelly Oubre Jr.

Asistencije: 8.4 – LaMelo Ball; 5.1 – Terry Rozier

Skokovi: 9.7 – Mason Plumlee; 7.1 – Mark Williams

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 66.9 % – Mason Plumlee; 63.7 % – Mark Williams; 47.5 % – Gordan Hayward


Astronomski ugovor za Balla

Jedna od značajnijih vesti tokom sezone bila je da je 21-godišnja zvezda tima, Lamelo Ball, dogovorio potpisivanje novog ugovora sa ekipom vrednog nestvarnih 260 miliona dolara za pet godina. To je bio maksimalan ugovor kojeg je mogao dobiti.

Hornetsi već sada u njemu vide svoga lidera, a nije im smetalo ni to što je LaMelo propustio 84 od mogućih 246 utakmica tokom poslednje tri sezone. Imao je ozbiljne probleme s povredama, sa kolenom tokom ove sezone, no na kraju je ipak dobio maksimalnu cifru. Novi ugovor za sjajnog playmakera znak je da će novo rukovodstvo kluba graditi ekipu oko njega.

Ball će u avgustu proslaviti 22. rođendan. Jedan je od samo šestorice igrača u ligi koji kombiniraju proseke veće od 20 koševa, šest skokova i šest asistencija u protekle dve sezone u NBA ligi. U sezoni 2022-2023 ostvarivao je najbolje brojke u karijeri u koševima (23.3) i asistencijama (8.4), no odigrao je tek 36 utakmica zbog povreda. Uz to, imao je i 6.4 skokova po utakmici.

Tokom tri sezone u Hornetsima Ball je na prosjecima od 19.4 poena, 7.3 asistencije, 6.4 skokova uz jako dobar procenat šuta od 42.6 posto za dva i 37.7 posto za tri.

Prodaja franšize

No, sve sportske i takmičarske vesti koliko god one bile loše, šokantne ili pozitivne po franšizu, zasenila je ona da je Michael Jordan, jedan od najboljih košarkaša svih vremena, odlučio da više neće biti većinski vlasnik Charlotte Hornetsa, jedne od najmanje uspješnih NBA franšiza u posljednjim godinama. On je ušao u ozbiljne pregovore sa manjinskim vlasnikom Gabeom Plotkinom te Rickom Schnallom, manjinskim vlasnikom Atlanta Hawksa.

Jordan je prvo 2006. kupio manjinski udeo u ondašnjim Charlotte Bobcatsima, a 2010. je postao njihov većinski vlasnik u poslu vrijednom 275 miliona dolara. Franšiza je trenutno procenjena na 1.7 milijardi dolara i jedna je od najmanje vrednih u NBA ligi, ali opet šesterostruko nadmašuje vrijednost Jordanovih ulaganja.

U iščekivanju odobrenja Upravnog odbora NBA lige, transakcija će okončati Jordanov trinaestogodišnji rad kao jedinog većinskog crnog vlasnika kluba NBA lige. No, on će zadržati manjinski vlasnički udeo u klubu.

Jordan se nije proslavio kao vlasnik Hornetsa. Otkako je 2010. postao većinski vlasnik, samo triput su ušli u doigravanje i svaki put ispali u prvom krugu.

Šta dalje?

Prošlogodišnja sezona Hornetsa je krenula nizbrdo već od samog početka kada se LaMelo povredio i nije je tokom sezone uspeo sanirati. Na rosteru povređenih bili su, redom, Rozier, Oubre i Hayward i to je bilo prokletstvo tima koji nije uspeo da pobedi ni u 30 mečeva. No, dobilo su 2. pick na draftu na kome su birali Brandona Millera. Njega porede sa PG-om ili Danny Grangerom, krilnim i svestranim igračem koji može igrati na više pozicija i šutirati kako god poželi. Miller ima zaista sjajan šut, zabija iz raznih pozicija, i ma prostora za napredak.

Zanimljivo je da i pre nego što su ga Hornetsi birali, Miller je istakao kako je njegov GOAT, Paul George.

“Ne mislim da je LeBron najveći svih vremena. Moj GOAT je Paul George jer sam odrastao gledajući njega”, rekao je Miller pa rekao da je Jordana prvi put video uživo kad ga je upoznao tijekom treninga i razgovora na audiciji kod Hornetsa.

Hornetsi su na draftu birali i visokog razigravača Nicka Smitha Jr., Jamesa Nnajia, Amarija Baileyja. Imaju dosta prostora u capu, iako im Hayward sa svojih 31 milion bukvalno dominira, ali mu ugovor ističe krajem sezone. To znači da je vredan trade chip. Plus, Miller mu upotpunjava poziciju, a imaju i Codyja Martina koji može pokriti tu poziciju kao back up. PJ Washington mora biti plaćen i zaključan za budućnost Hornetsa. Njegove šuterske i odbrambene sposobnosti su izuzetno vrijedne i nastavit će se usavršavati tokom godina.

Na papiru bi Hornetsi trebali biti dobri, konačno su pronašli svog centra, Marka Williamsa, koji je odličan obrambeni drop igrač, a u napadu se savršeno slaže s LaMelom u pick and eoll igri. Miller bi se onda u svu tu shematiku napada trebao super uklopiti, a osobno očekujem da će potpisati i zadržati PJ Washingtona koji je isto vrlo solidan igrač. Sada treba posložiti tu mladu ekipu, Clifford je dobar obrambeni trener, i ima već sada dosta elemenata za dobru obrambenu postavku. Ne zaboravimo Oubrea ili Dennis Smith Jr., eventualno Bridgesa ukoliko se vrati u potpunosti.

 

 

Sve u svemu, Hornetsi imaju veoma svetlu budućnost. Niz mladih talenata i stalni napredak etabliranih momaka pružaju osjećaj nade.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*