Recap sezone: Denver Nuggets

David Sherman/NBAE via Getty Images

Proteklu sezonu Nuggetsa mogli bi sumirati na dva načina. Ukoliko gledamo rezultatski mogli bi reći da su Nuggetsi bili neuspešni jer, na kraju nisu uspeli dohvatiti mesto koje vodi u play off. Sa 40 pobeda i 42 poraza završili su kao četvrti u Diviziji, a deveti u Zapadnoj konferenciji.

Da tragedija po njih bude veća, ekipa koja ih je pretekla na poziciji broj osam u samoj završinici regularnog dela jesu Portland Trailblazersi, koji su krila dobili tek nakon što je u njihove redove stigao dotadašnji igrač Denvera – Jusuf Nurkić koji je bukvalno preporodio igru Blazersa i odveo ih u play off. U direktnom okršaju sa bivšim klubom Juka je blistao sa 33 poena i 16 skokova!

Drugi način na koji bi mogli da sumiramo učinak Nuggetsa jeste razvoj i napredak igrača. Na tom planu Nuggetsi su napravili lavovski posao. Posebno ako gledamo period od druge polovine decembra kada Nikola Jokić postaje centralna igračka figura, i kada je vizija trenera Malonea potpuno podređena njegovom razvoju, a potom i razvoju drugih mladih igrača koje Denver ima na rosteru poput Emmanuela Mudiaya, Garry Harrisa, Juana Hernangomeza, Jamala Murraya… Na tom planu, zahvaljući sjajnoj ekipi trenera među kojima je i Ognjen Stojaković iz Srbije, individualni napredak igrača bio je i više nego zavidan.

Učinak tima

Sa učinkom 40-42 Nuggetsi su imali učinak bolji neko u prethodnim sezonama, i da su u 2016-17 ušli sa jasnom vizijom i da su n početku sezone imali malo više sreće ovaj bi učinak sigurno bio bolji, a oni bili učesnici play offa. Da, Mike Malone je na početku sezone imao drugačiju viziju, sa 20-godišnjim Mudiyaom kao razigravačem, Gallinarijem kao neprikosnovenim šuterom, i balkanskim dvojcem pod košem – Nikolom Jokićem na četvorci i Jusufom Nurkićem na petici. No, nije išlo. Muddiay nije bljesnuo, Gallinari je kuburio sa povredom, a Juka i Joker su se sudarali i nisu nikako mogli zajedno na terenu. Denver je gubio dobijene mečeve, a rezultat je trpio. O tome smo pisali tokom prvo dela sezone:

Zašto Denver gubi već dobijene utakmice?

No, od druge polovine decembra, Malone menja priču, i kompletnu filozofiju igre koju podređuje jednom čoveku – Nikoli Jokiću. I nije dugo trebalo da Nikola Bljesne. Poredeći učinak od 8.6 poena, 6.3 skokova i 3 asistencije po meču u novembru, njegovih 23.9 poena, 11.1 skok i 4.9 asistencija po meču deluju zaista moćno, a Jokića se svrstava među top 3 visoka igrača u ligi. Nažalost, danak ovakvoj taktici plaća Jusuf Nurkić koji igra jako malo, i na kraju putem tradea završava u Portlandu. Denver igra fantastičnu otvorenu i atraktivnu košarku, sa puno asistencija, šuteva, prodora pod koš. Kada se gleda ofanziva, oni su iza Warriorsa i Cavsa neprikosnoveni. No škripalo je, i to jako, u odbrani. Denver je 29 od 30 ekipa kada je odbrana u pitanju. Odlaskom Nurkića izgubili su pravkog zaštitnika reketa, jer Juka je znao čuvati koš mnogo bolje nego što rade Jokić, čija je odbrana na perimetru vrlo loša, Faried ili novopridošli Plumlee. Denver nema klasne odbrambene igrače, i Malone je svestan da na ovom segmentu treba još mnogo da radi, kako individualno tako i timski kako bi cela ekipa napredovala, a rezultat bio bolji.

Najbolji igrači

Najveće bogatsvo i vrlina ovog tima Nuggetsa je raznovrsnost, posebno u napadu, ali i dubina klupe. Denver je na rosteru u prošloj sezoni imao čak šest igrača koji su postizali dvocifren broj poena, a još četiri koji su u proseku imali iznad 9 poena po meču. Iako je najbolji strelac sa 18.2 poena Danilo Gallinari nije bio nezamenjiv, uz Chandlera potom i Jokića uzimao je najveći broj šuteva, a košgeter njegovog kova tako nešto vrlo vešto koristi. Wilson Chanlder je bio među iskusnijim igračima i jedini koji je tokom cele sezone kosntantno pružao dobre partije, i bio oslonac Maloneu i kao starter i kada je ulazio sa klupe.

Harris, Gallinari & Murray (Foto: Steve Mitchell-USA TODAY Sports)

Harris i Burton su sjajni all around igrači koji su igrali u serijama. Harris je nešto bolji u šuterskom delu, a Barton mnogo pokretljiviji i prodorniji, posebno u igri 1 na 1. 11 poena i 3.9 asistencija Muddiaya su ispod onoga što se očekivalo od mladog 20-godišnjeg playa, no njegova povreda ga je udaljila sa terena čak 27 mečeva, a prostor je sjajno koristio veteran Jameer Nelson sa 9.2 poena i 5.1 asistencijom i vodio je Nuggetse do nekoliko važnih pobeda. Jamal Murray je imao sjajnu rookie sezone i od njega se očekuju veliki napredak u budućnost. O Jokiću nećemo ovoga puta preterano pisati, to smo činili toliko puta do sada da je dovoljno samo pogledati naše arhive, ali Nikola je bio drugi strelac tima (16.7 p), drugi asistent (4.9), prvi skakač (9.8), najbolji po procentu šuta iz igre (57.8%) ali i prvi po broju izgubljenih lopti (2.3). U njegovom impresivnom učinku tokom decembra i januara detaljno smo pisali, kada je u našem izboru bio i igrač meseca među konkurencijom koju čine košarkaši sa naših prostora:

Najbolja partija

Najbolji meč, po našem izboru, Nuggetsi su odigrali 13 februara 2017., kada su porazli aktuelne šampione Warriorse sa 132 – 110, a razbili su ih njihovim najjačim oružjem – trojkama, i pri tome postavili rekord NBA lige od 24 postignute trojke (iz 41 pokušaja)! GSW je na drugoj strani postigao osam trojki. Nikola Jokić je blistao sa novim triple doublom, od 17 poena, 21 skok i 12 asistencija!!!

Kada je naš Nikola u pitanju, odabrali smo njegov rekord i pokoravanje Knicska u Madison Square Gardenu, kada je postigao 40 poena, uz 9 skokova i 5 asistencija:

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. 2020: Godina Jokera! - Ostatak Sveta
  2. Northwest 2019 - 2020: Thunderi u potpuno novom ruhu, Jazzeri idu na sve ili ništa - Ostatak Sveta
  3. Denver Nuggets 2020 – 2021: MVP ples 'najzlatnijeg' grumena - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*