Boston Celtics 2019 – 2020: Korak u pravom smjeru

Boston Celticsi izgledalo su kao preporođeni nakon odlaska Irvinga. Zamijenio ga je Kemba Walker koji se puno bolje uklopio u Stevensom sistem. Tatum i Brown su pokazali da je zapravo prošla sezona bila slučajnost, te su se vratili standardno dobrim igrama, pogotovo Tatum. Jayson je polako izrastao u vrhunskog igrača, čovjeka s 20+ poena u rukama svaku utakmicu. Ostvarili su pobjedu manje nego prošle sezone, no konačni plasman je bio bolji. Završili su regularni dio kao treća ekipa Istoka, a u playoffu su dogurali do finala Konferencije.

U playoffu su u prvoj rundi počistili Sixerse. Momci iz Phille nisu imali rješenja za razigrane Kelte i serija je ekspresno završila. Gledali smo nakon toga pravu borbu između Raptorsa i Kelta. Momačkih sedam utakmica žestoke borbe u kojoj su ipak isplivali Kelti. Na kraju su naletjeli na vreli Heat, ali su ih dobrano namučili.

Najveći problem Bostona je centarska pozicija, Theis nije loš, no odlazak Horforda ih je dosta oslabio, pogotovo u obrambenom dijelu. Theis još i nekako može pokriti njegov izostaka, no Kanter je bio katastrofalan u obrambenoj dijelu i kada je Njemac na klupi, osjetila se razlika na tom dijelu terena. Uz Tatuma i Browna, Hayward se polako ali sigurno vratio, trebalo mu je dugo vremena, ali opet ga je zadesila povreda. Tako je završila Haywardova nesretna era u Zelenom dresu.



Boston Celtics 2019-20: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači:  30 – Brad Wanamaker; 29 – Gordon Hayward, Kemba Walker

Najmlađi igrači:  20 – Romeo Langford; 21 – Carsen Edwards, Grant Williams, Jayson Tatum

Najviše nastupa: 71 – Brad Wanamaker; 69 – Grant Williams, Semi Ojeleye

Najviše minuta po meču: 34.3 – Jayson Tatum; 33.9 – Jaylen Brown

Strelci: 23.4- Jayson Tatum; 20.4 – Kemba Walker; 20.3 – Jaylen Brown

Asistencije: 4.9 – Marcus Smart; 4.8 – Kemba Walker

Skokovi: 7.4 – Enes Kanter; 7.0 – Jayson Tatum

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 72.7% – Robert Williams; 57.2% – Enes Kanter


Kobe i Lebron u jednom

Pre koju godinu nitko se u Bostonu nije bojao za budućnost Celticsa. Ušli su u Finale Istoka (doduše izletjeli od Lebrona i Cavsa), imali su odličnu ekipu na okupu te prvi pick nadolazećeg drafta. Naveliko se spominjao Markelle Fultz kao prvi pick. Sjajni bek sa Washington Statea koji ima sve alate za uspjeh u NBA. Čak je odradio i trening sa ekipom i oduševio je Aingea. No, stari lisac je imao druge planove. Mijenjao je svoj prvi pick sa Sixersima, drage im volje prepustio Fultza, a Lakersima Balla i njegovog ludog oca. Ainge je pametno birao, u klub je stigao jedna od najmlađih igrača s drafta Jayson Tatum.

Osim sjajne obrane i timske igre ove sezone, u Bostonu se isticalo jedno ime – Jayson Tatum. Ne možemo reći da dominira i ubacuje kao npr Mitchell ili Murray ili da razara silom kao Giannis, no Tatum je najbitniji igrač Bostona ove sezone bez kojega njihova igra i rezultati ne bi bili isti. Ove sezone Tatum je bitno podigao igru u obrani, a i u napadu – poglavito u izolacijama. Već sada je jedan od boljih iso-igrača Lige i ima poene u rukama kada god zatreba.

Tako je u prvoj utakmici protiv Raptorsa jako loše krenuo, no vrlo brzo je uspostavio ritam, stigao do 20 poena i bio najbolji strijelac ekipe. Gledajući sa strane nikada ne bih rekao da je Tatum odigrao tako dobru utakmicu. Radi stvari na terenu koje su na prvi pogled nevidljive. Dobre defenzivne rotacije, ukradene lopte i postizanje poena baš onda kada je to najpotrebnije. U drugoj je ubacio 34 poena i tako postao prvi igrač u povijesti Bostona koji je imao tri 30+ utakmica prije nego što je navršio 24 godine.

Nastavio je u sličnom ritmu i nakon te utamice. On i Brown su bili glavni i odgovorni za konačnu pobjedu u toj seriji. Protiv Heata je počelo spektakularno, a baš Tatum je bio žrtva strašne blokade Bama Adebayoa kojom je Heat “ukrao” prvu utakmicu. Na kraju su odveli seriju u šest utakmica, a Tatum je imao fantastičan playoff. Prosječno je ubacivao 25.7 poena, uz okruglih 10 skokova i 5 asista u ukupno 17 utakmica.

U Tatumu Boston ima franšiznog igrača i lako moguće budućeg MVP-a Lige.

Propali eksperiment

Dugo su ga čekali. Napokon i dočekali. Gordon Hayward je ove sezone napokon dobro igrao. Ipak, još jednom nesreća ga nije mogla zaobići. Taman je uhvatio formu, odigrao možda i najbolju utakmicu karijere, izgledao je kao onaj Hayward koji je stigao do Allstar statusa u Jazzu. Ubacio je Cavsima 39 poena uz gotovo savršenih 17/20 iz igre. Vrlo brzo nakon toga, polomio je ruku. U susretu sa Spursima, naletio je na blok Aldridgea i polomio je kost u šaci. Odmah je otišao u svlačionicu nakon sudara, te je pregledima ustanovljeno da ga na parketu neće biti oko 6 tjedana. Što je zapravo i dobra prognoza, jer provtno je trebao izbivati i do 3-4 mjeseca.

Vratio se nakon te povrede na parket, očekivalo se da će nastaviti tamo gdje je stao. Očekivalo se da će napokon proigrati, a Gordon je ove sezone propustio 20 utakmica. Nakon prvotne povrede dugo je tražio formu. Uspio je uhvatiti nekakav ritam početkom ove kalendarske godine. Nanizao je nekoliko dobrih predstava i činilo se kako se Gordon vraća. Nažalost opet su počele sitne povrede. Propustio je tu i tamo poneku utakmicu, a pred početak playoffa Hayward se opet povredio. U Balonu je pokazao solidne igre i očekivala se njegova pomoć u doigravanju. Nažalost, Boston je nije dobio. Uspio se vratiti samo na posljednje četiri utakmice playoffa. Nije se iskazao, igrao je loše što je bilo i očekivano nakon povrede.

Završila je Haywardova era u Bostonu. Na početku činio se kao savršen spoj. Trener Stevens koji je odveo Haywarda i sveučilište Butler do velikog uspjeha, trebali su nastaviti suradnju i u NBA. Stravična povreda učinila je svoje. Gordon se nikada nije vratio isti na parket…

Playoff run

FINALE ISTOKA

(3) Boston Celtics – (5) Miami Heat 2-4

Sudar ove dvije ekipe je već krenuo i već nakon tri utakmice bilo je jasno kakvu seriju ćemo imati. Heat je startao s dvije početne pobjede. Posebno impresivna je bila prva kada je Adebayo strašnom blokadom donio Heatu pobjedu. Utakmice su bile “na nož” Kelti su oba puta bili jako blizu, no Butler i Heat rješavaju stvar. Bilo je nakon ta dva poraza burno u svlačionici Kelta, da bi u trećoj izašli spremni na parket i došli do prve pobjede.

Heat je uzvratio već u sljedećoj i polako se nazirao kraj serije. Na krilima Tatuma uspjeli su uzeti petu utakmicu, no to je bilo sve. Naredni meč Heat je dobio bez većih problema i tako eliminirao Kelte u Finalu Istoka.

Game 1: Celtics 114, Heat 117
Game 2:
Celtics 101, Heat 106
Game 3: Heat 106, Celtics 117
Game 4: Heat 112, Celtics 109
Game 5: Celtics 121, Heat 108
Game 6: Heat 125, Celtics 113


(2) Toronto Raptors – (3) Boston Celtics 3-4

Boston je počistio Sixerse u prvom krugu, a sjajne igre su prenjeli i na drugi krug. Na krilima sjajnog Tatuma Raptorsi su nastradali u prve dvije. No, nesretni šut Anunobya ih je malo spustio na zemlju. Loša igra Browna ih je koštala pobjede u posljednjoj utakmici i sada su ponovo na početku. Tatum igra sjajan playoff, vođa je ove ekipe i bez problema odrađuje sve što Stevens zamisli. No, u ovoj seriji osjeti se izostanak Haywarda. Brown je u četvrtoj utakmici šutirao očajnih 2/11 za tri poena, a Stevens na klupi baš i nije imao pretjerano puno opcija da Brown dobije predah. Hayward bi mogao preuzeti dio tereta u napadu, a ni obrana ne bi puno patila.

Gledali smo pravu rovovsku bitku do samog kraja. Peta utakmica je u potpunosti pripala Bostonu. Brown se probudio i odigrao sjajan meč. Raptorsi nisu mogli parirati krilnim igračima Bostona i meč je bio gotovo puno prije samog kraja. Šesta je utakmica bila prava poslastica. Raptorsi su nakon dva produžetka uspjeli doći do vrijedne pobjede i izbjeći ispadanje. Gledali smo nadmudrivanje s obje strane, dva vrhunska stratega na klupi i sjajnih igrača na terenu. Posljednja sedma utakmica nije bila napeta kao prošla, a Boston je na krilima Tatuma izborio pobjedu i finale Istoka.

Game 1: Celtics 112, Raptors 94
Game 2:  Celtics 102, Raptors 99
Game 3: Raptors 104, Celtics 103
Game 4:  Raptors 100, Celtics 93
Game 5: Celtics 111, Raptors 89
Game 6: Raptors 125, Celtics 122
Game 7*:  Celtics 92, Raptors 87


(3) Boston Celtics – (6) Philadelphia 76ers 4-0

Očekivala se pobjeda Celticsa u prvom krugu, posebno nakon što je objavljeno kako neće biti Simmonsa u redovima Sixersa. Već dugi niz godina Boston ima rješenje za Sixerse, toliko puta su ih isprašili u playoffu da je Embiid izjavio kako Sixersi i Kelti uopće nisu rivali, jer ih ispraše svaki puta. Tako je bilo i sada. Čak i bez Embiid “kriptonita”- Ala Horforda kojega su doveli baš Sixersi, Kelti nisu imali većih problema obračunati se sa Sixersima. Ne možemo reći da Sixersi nisu prijetili, no Boston je svaku utakmicu završavao puno prije kraja. Praktički samo je posljednja bila unuta pet razlike, no i tada Sixersi nisu bili baš blizu – Boston je imao 10 poena prednosti na ulasku u posljednju minutu.

Tatum je odigrao maestralnu seriju. Opet je počeo igrati kao prije dvije godine kada je bio otkriće playoffa. Čak sada igra još i bolje i smirenije. Bilježio je okruglih 27 poena u prosjeku uz gotovo 50% šuta iz igre. Novopridošli Kemba Walker je po prvi puta u karijeri pobijedio u playoff seriji. Čak je ostvario više pobjeda nego u dosadašnjoj karijeri. Odlične partije su pružali i Brown i Theis, dok je Smart fantastično koordinirao obranom. Najveći problem će im predstavljati nova povreda Haywarda koji je nezgodno stao i povredio zglob. Nije bezazlena povreda i Hayward će morati pauzirati gotovo mjesec dana. Vjerovatno je izgubljen za ovu seriju.

Game 1:  Celtics 109, 76ers 101
Game 2:  Celtics 128, 76ers 101
Game 3: Celtics 102, 76ers 94
Game 4: Celtics 110, 76ers 106

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*