LA Lakers 2022 – 2023: Rekord ”Kralja” za istoriju NBA lige

screenshot

Nakon frustrirajuće prethodne sezone, Lakersi su se trijumfalno vratili u igru, kao i u ozbiljnu play off košarku. Na kraju su stigli do finala Zapadne konferencije gde su bili nemoćni pred Jokićevim Nuggetsima koji su ih počistili i tako se revanširali za poraz u balonu od pre tri godine.

Tim je sezonu otvorio katastrofalno sa 5 vezanih poraza, da bi polovinom novembra imao svega 2 pobede i čak 10 poraza. Kako se tim konsolidovao, kako su igrači bili zdraviji tako su usledili i bolji rezultati. Ključne serije napravili su krajem marta i početkom aprila kada je tim pobedio 9 mečeva i imao svega dva poraza za 43-39.

To ih je dovelo do play inn duela sa Wolvsima (108-102 pobeda), potom play off serija sa Memphisom (4-2) i Warriorsima (4-2) i finala konferencije sa budućim šampionima iz Denvera (0-4) protiv kojih Lebron i Davis nisu imali šanse niti rešenja.


Analize prethodnih sezona franšize iz LA:


Darvin Ham i njegova vizija

David Ham je po prvi put vodio Lakerse kao njihov 28. treneru u istoriji. U početku njegov fokus je bio na poboljšanju odbrane i modernizaciji napada, sa fokusom četiri iz jedan u pokretu. Utisak je da se tim nije baš najbolje snašao na početku u ovakvoj viziji. Odbrambeni rejting tima bio je prosečan (tim je sa 113.2 bio tek 14. u ligi), dok je napad podosta štekao.

Govoriti o sezoni 2022-2023, bi mogli razložiti na dve faze – onu sa Russellom Westbrookom i onu bez njega. Ham je isticao kako je važan Russ za njegovu viziju od samog početka, posebno kao igrač koji radi pritisak. Isticao je i raznolikost u njegovoj igri, i potencijal da se Westbrook snalazi u različitim ulogama i na različitim pozicijama. Westbrook jeste dao sve od sebe da se uklopi u ovu viziju, no činjenica je da se od nekadašnjeg MVP-a plaćenog 47.1 milion dolara očekivalo mnogo više.

I rezultati u tom periodu bili su loši. Lakersi su krenuli sa 2-10 sa svim naznakama da će se sezona vrlo brzo završiti i izgubiti takmičarsku draž. Male šanse za play off, loš šut za tri poena. Činilo se da nema spasa timu, i da on nema pobednički mentalitet.

Nije dugo trebalo menadžeru Lakersa, Robu Pelinki, da shvati kako ovo ne funkcioniše. I povukao je poteze koji su preokrenuli sezonu. Lakersi su doveli Ruija Hachimuru, Jareda Vanderbilta, Mo Bamba, D’Angela Russella, Malika Beasleya i Davona Reeda. Sada je Ham imao širinu, i mnogo više opcija za svoju igračku filozofiju. I dobio je pravi takmičarski tim.

I krenulo im je, izborili su play inn, a na pogon Hamovog ”jokera” Dennisa Shroedera pobeđena je Minnesota. Zatim su savladali drugog nosioca Memphis Grizzliese u seriji u kojoj je Ham pooštrio rotaciju zadržavši Troya Browna Jr. i Beasleya na klupi. I na kraju, izborili su ulaznicu za finale Zapadne konferencije nakon što su u šest utakmica savladali branioce titule, Golden State Warriors. Ham je napravio hrabar potez u ovoj seriji da igra sa Lonniejem Walkerom IV, igračem koji je sa 15 poena  u četvrtoj četvrtini odveo Lakerse do nedostižnih 3 -1 u seriji.

U finalu Zapadne konferencije, Lakersi su pometeni protiv Denver Nuggetsa koji će postati šampioni. Ham nije imao načina da zaustavi Jokića, iako su svi u timu sve davali od sebe da to učine. Ovo je bila Denverova i Jokićeva godina.

Lebronov (još jedan) ulazak u istoriju

Igrala se poslednja minuta treće četvrtine utakmice između Lakersa i Oklahoma City Thundera. LeBron James do tada postigao 34 poena i nedostajao mu je samo još jedan da se izjednači sa Kareemom Abdul-Jabbarom na vrhu liste najboljih strelaca u NBA ligi svih vremena. Iako su Lakersi gubili, publika u Staples Centru, koji se sada službeno zove Crypto.com arena, je bila na nogama. Svi su čekali da se ‘Kralj‘ osvoji i ovo prestolje.

Russell Westbrook je dodao loptu Jamesu na ‘visokom postu‘, on je uzeo dribling protiv Oklahominog Kenricha Williamsa, oslobodio se napravivši mali korak unatrag, digao se na šut i – pogodio:

Istorija NBA lige je ispisana dok je na semaforu stajalo da je ostalo 10.9 sekundi do kraja treće četvrtine. LeBron James je iza sebe ostavio legendu Kareema Abdul Jabbara (38.387 poena).

Bila je ovo 20. sezona za Lebrona u NBA, i sve su oči i dalje bile uprte u njega iako je sa 38 godina najstariji igrač u timu. Nije Lebron razočarao, naprotiv. Uz rekord koji smo pomenuli, vukao je tim kada je bilo najvažnije, no povreda stopala protiv Mavsa pomalo je bacila senku na dobru seriju tima nakon trejda Westbrooka i sjajne rezultatske serije. Zbog pokidane tetive desnog stopala Lebroj je izbivao nekoliko nedelja ali se vratio za play inn.

Jamesa su u sezoni dosta rasteretili Davis i Reeves, no ”Kralj” je bio najbolji kada je bilo najvažnije, u play offu. Gde ih je svojim znanjem, iskustvom i energijom vukao do finala Zapada.


Lakers 2022 – 2023: UČINAK IGRAČA

Najstariji igrači: 38 – Lebron James; 34 – Russell Westbrook, Patric Beverley

Najmlađi igrači: 19 – Max Christie; 22 – Scoty Pippen Jr.

Najviše nastupa: 76 – Troy Brown Jr.; 68 – Wenyen Gabriel; 66 – Dennis Schroder

Najviše minuta po meču: 35.5 – Lebron James; 34.0 – Anthony Davis; 30.9 – D’Angelo Russell

Strelci: 28.9 – Lebron James; 25.9 – Anthony Davis; 17.4 – D’Angelo Russell

Asistencije: 7.5 – Russell Westbrook; 6.8 – Lebron James; 6.1 – D’Angelo Russell

Skokovi: 12.5 – Anthony Davis; 8.3 – Lebron James; 6.8 – Thomas Bryant

Šut iz igre (iznad 5 pokušaja): 65.4 % – Thomas Bryant; 56.3 % – Anthony Davis


Rekordni ugovor za “Obrvu”

Prošle sezone Davis je odigrao važnu ulogu u putu Lakersa do finala Zapadne konferencije gdje su poraženi od kasnijeg prvaka Denvera. Davis je u duelima sa Jokićem delovao nemoćno, ali to nije bacilo senku na sasvim dobru sezonu ovog visokog momka koji je bio prvak već sa Lakersima 2020. godine.

Kao rezultat dobrih igara i zadovoljstva menadžmenta njegovim igrama, Davis je ovoga leta produžio ugovor s Los Angeles Lakersima za još tri godine. Ekstenzija koja na snagu stupa početkom sezone 2025./2026. vredna je 186 miliona dolara, što je trenutno po prosečnoj godišnjoj zaradi najveći ugovor u istoriji NBA lige. Davis će tako od spomenute sezone u proseku zarađivati 62 milijuna godišnje.

Šta dalje?

Lakersi su odlučili tokom leta da sačuvaju kostur tima. Ostali su Lebron, Davis, tu je Russell, Reaves, tim su napustili Shroeder i Loonie Walker IV, Malik Beasley, Mo Bamba.

 

I Austin Reaves i Rui Hachimura bili su ograničeno slobodni igrači; prvi je dugo govorio o tome da želi da ostane u Los Angelesu, dok drugi nije bio baš toliko konkretan. Ipak, na kraju, Lakersi su vratili obojicu, a uspeli su da zadrže i D’Angela Russela, kojem su dali prednost ispred Dennisa Schrödera i Lonnie Walkera IV.

 

Lebron ulazi u svoju 21. sezonu, ima 39 godina i dalje deluje motivisano. Davis se moli dobrom zdravlju, i činjenici da sve više postaje lider ovog tima. Lakersi bi trebalo da budu sigurni učesnici play offa, dok sve nakon toga može da se smatra velikim uspehom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*