Portland Blazers 2018 – 2019: Dame is the ‘Bad boy’!

Screenshot

Nisu mnogi polagali puno nade u ekipu iz Portlanda. I pored sjajnog trećeg mesta u sezoni 2017 – 2018, u prvog krugu play offa Rondo i Davis su ih ispratili metlom. Za neke je to bio alarm da se u ekipi iz Oregona nešto mora menjati. Jer jedan od najboljih bekovskih parova u poslednjih desetak godina – Lillard / McCollum – definitivno ne može sam, a čak ni treća udarna igla u vidu sjajnog centra Jusufa Nurkića nije bila dovoljna bez dovoljne širine u rosteru i dovoljno kvalitetnih igrača koji bi pratili ubitačni ritam NBA lige.



Od ostatka tima, u Portlandu su ostali krilni igrači Maurice Harkless i Al-Farouq Aminu koji su zaduženi za obranu i pokoju tricu iz uglova, dok je ostatak ekipe poprilično upitan. Iako nosi slavno šutersko ime, a i sam je vrstan šuter za tri, Seth Curry je velika rupa od obrani, Evan Turner i Myers Leonard pretplaćeni su za kvalitet igara koji pružaju. Sa druge strane, trener Stotts je uspevao da iz ovakve, vrlo nategnute, igračke konstelacije izvuče maksimum. 

No, iako su se zagovarale promene, Blazersi su u protekloj sezoni polazali da umeju napraviti značajan iskorak – dogurali su do finala Zapada, a koliko je iskustvo zajedničkog igranja i sposobnost donošenja zrelih igračkih odluka važna pokazala je pobeda protiv Nuggetsa od 4-3 u polufinalu Zapadne konferencije, gde su Blazersi okrenuli 2-3, a McCollum je dotukao Jokera i neiskusni Denver u poslednjem meču.

Dvojica rookiea su još uvijek jako mladi, pogtovo Simons. On bi mogao biti budući Allstar, no i veliki promašaj. Praktički je stigao direkt iz srednje škole, tj nije htio upisati niti jedno sveučilište, te dolazi bez ikakvog iskustva igranja, osim na srednješkolskoj razini. Najveći problem Blazersa je dubina rostera. Petorka je i više nego dobra, garantira im sigurno mjesto u playoffu, no kvaliteta naglo pada kako Stotts poseže sve dublje na klupu.

Tako su regularni deo završili sa 5 pobeda iz poslednji 6 susreta i malo im je falilo da na drugom mestu Zapada ugroze Jokićeve Nuggetse. Na kraju su sa 53 pobede zauzeli odlično treće mesto, što ih je u prvom krugu play off vodilo na neugodne Thundere:

16 stepenica do finala Zapada!

A Portland je posebno eksplodirao u play offu, gde su nakon laganog eliminisanja OKC-a (4-1) i velike borbe sa Denverom (4-3), vodili tesnu borbu sa Warriorsima. Iako rezultat od 4-0 govori da su se tadašnji šampioni lako nosili sa njima, zapravo je borba u gotovo svim utakmicama bila puno neizvesnija.

A Lillard je zaista igra fantastično. U 16 mečeva play offa, on je davao 26.7 poena, imao je 6.6 asistencija i 4.8 skokova, a šutirao je iz igre 4.8 %. Njegov pobednički pogodak preko Paula Georga u seriji sa OKC-om jedan je od najlepših u protekloj sezoni:

Košarkašku lekciju održali su Blazersi timu OKC-a koji je apsolutno razočarao u ovoj seriji. Očekivali smo da OKC pokaže snagu i raznovrsnost u ovom duelu. No, ekipa za koju smo tvrdili da ima potencijal pokazala je da je najneshvatljivija ekipa u ligi. Imali su na raspolaganju PG-a, Westbrooka, Adamsa, sjajnog Schroedera, no loša forma koja datira od All Stara, prenela se i na play off. Jedno ime obeležilo je seriju – Damian Lillard. Play Blazersa uništio je OKC, gađao i pogađao nemoguće a način na koji je overio četvrtu pobedu i potvrdu prolaza u drugi krug, samo pokazuju koliko je velik i samopozdan igrač. Jusuf Nurkić kojeg nije bilo na terenu, bodrio je svoj tim sa tribina i to je bilo vrlo značajno za tim Portlanda. Sa druge strane taktički nezreo pristup OKC-a, nekorištenje Adamasa i drugih oružja koja su mogla pomoći u borbi sa Portlandom, sigurno su za preispitivanje.


Portland TrailBlazers (3) – Oklahoma Thunder (6),  4 – 1


Serija se Denverom, jedan je od onih koje će ući u anale. Dva tima koja su izgradila zdravo sportsko rivalstvo proteklih godina odigrali su jednu fantastičnu seriju.

Nuggetsi su bili blagi favoriti sa puo kvaliteta, ali manjkom iskustva. Upravo iskustvo pokazalo se ključnim za ovu seriju. U trenutku kada su poveli 3-2 u seriji, činilo se kako Nuggetsi mogu dovršiti posao. No Blazersi se nisu dali. McCollum prvi, a nakon njega i ostali momci. CJ je odigrao seriju za pamćenje, a pogotovo je bio dobar u posljednje dvije utakmice. Tu je bio nezadrživ, a zadnju je praktički sam riješio. Pogodio je ključan šut, a osim toga sjajno je zamijenio Lillarda koji ništa nije mogao pogoditi. Damian je odigrao dosta lošu seriju, puno lošiju nego protiv Thundera. Kanter se koliko toliko uspješno nosio protiv Jokića, a treba pohvaliti i ostatak ekipe Blazersa koji su uspjeli bez Nurka napraviti veliki rezultat.


Denver Nuggets (2) – Portland Blazers (3),  3 – 4


Finale se Warriorsima trebalo je biti pravi okršaj titana, dve najbolje bekovske linije u NBA. Rezultatsi čini se da je serija bila laka. U stvarnosti, Warriorsi su se dosta pomučili da glatko prođu Portland.

Blazersi nisu pali bez ispaljenog metka, štoviše u 3 od 4 utakmice su imali i pristojnu prednost. Jedino u prvoj utakmici nisu imali prednost na poluvremenu, dok u svim ostalima jesu. Gubili su redovno sa preko 18 razlike, no Ratnici čak i u tim trenutcima nisu izgledali zabrinuto. Samo su “ubacili” u brzinu više u drugom dijelu i ta prednost se redovno topila.

Nisu imali rješenja za Currya, iako moramo priznati da je i klupa Warriorsa odradila sjajan posao u ovoj seriji. Kerr je koristio gotovo 10 igrača svaku utakmicu, Jerebko, Cook i McKinnie su imali važne uloge u ovoj seriji, te je to jedan od razloga ovako glatke pobjede. Naravno, Velika trojka je odradila svoj dio posla maestralno, no opet bez pomoći ne bi bilo ovako lagano.

U napadu je prednjačio Curry koji je bio dosta osporavan u ovom doigravanju. I to s pravom, jer prva dva kruga je odigrao prilično loše. Izuzev prve utakmice protiv Clippsa, te posljednje dvije protiv Rocketsa. Našao je šutersku formu, a Blazersi čitavu seriju nisu znali što raditi s njim. Prvo ga nisu udvajali nakon picka, pa su ga počeli udvajati, ali ništa nije pomoglo. Steph je odradio svoju kvotu poena u svakoj utakmici, ako nije sam uspio zabiti, proigrao bi Greena koji bi nakon toga proslijedio na otvorenog čovjeka. Jednostavno nisu imali rješenja za Stepha.


Golden State Warriors (1) – Portland Trailblazers (3), 4-0


Učinak igrača

El-Farouq Aminu bio je najstandardniji igrač Portlanda (81 nastup), sledi Lillard (80), Collins (77, sve sa klupe), Curry (74), turner (73), te Jusuf Nurkić (72).

Kada je u pitanju individualni učinak, očekivani su Lillard (25.8 poena po meču) i McCollum (21 poen) bili najbolji strelci. Lillard je bio i najbolji asistent (6.9), dok ga je pratio Turner (3.9).

Jusuf Nurkić je bio treći strelac tima (15.6 poena), prvi skakač (10.4), treći asistent (3.2) i prvi bloker (1.4). Nakon Nurkićeve povrede, dosta prostora za igru je dobio Enes Kanter koji je tokom zime stifao iz Knicksa. Iako odbrambeno tanak, Kanter je odličan bio u napadu – za 23 meča davao je 13.1 poen i hvatao je 8.6 lopti uz 58 % šuta.

Jusuf Nurkić, neverovatni performans i kobna povreda

Da ga je poslužilo zdravlje, Jusuf Nurkić bi sa svojim Portlandom u protekloj sezoni dogurao daleko. Nesretni lom noge sprečio ga je da svoju najbolju sezonu u karijeri okruni i sjajnim timskim plasmanom pa i možda nekom vrednom individualnom nagradom. Nurkić se nametnuo kao jedan od najboljih centara lige i ponajbolji među našima u zaštiti svog obruča. U svega 27 minuta na parketu davao je 15.6 poena uz 10.4 skokova a prema PER-u (23.4) među 20 je igrača lige. Nurkova utakmica protiv Kingsa bila je košarkaško remek delo, nešto što nikome pre njega nije pošlo za rukom – 24 koša, 23 skoka, 7asistencija, ukradenih lopti i 5 blokada! Nakon toga meča, i 5×5 alerta, o Juki se pričalo kao legitimnom All Star kandidatu:

U trenutku tragičnog loma noge, Jusuf je bio 13. skakač i 15. bloker lige, a tokom sezone odigrao je više impresivnih utakmica, zabeležio i prvi TD karijere, ali i napredovao u brojnim segmentima igre. Pretvorio se u finog asistenta (3.2 dodavanja po susretu), a najviše je napredovao u izvođenju slobodnih bacanja (77 % što je za 14 % više od prethodne sezone).

U pobedi nad Brooklyn Netsima, 148 – 144, Nurkić je pred sam kraj utakmice slomio nogu i ostavio sve ljubitelje košarke u šoku. Samo 2 minute i 22 sekunde ostalo je do kraja utakmice kada se desio najgori scenarij za bh. centra. U borbi za loptu i skok u napadu Nurkić je nezgodno pao na teren i slomio levu nogu. Ležao je nekoliko minuta na terenu, nakon čega je odveden u bolnicu.

I u ovoj utakmici Nurkić je imao sjajan učinak. Postigao je 32 poena, 14 skokova i 5 asistencija.

Šta dalje?

Portland u iduću sezonu ulazi s Lillardom i McCollumom kao nositeljima igre te u očekivanju povratka Nurkića nakon povrede. Blazersi još uvijek plaćaju danak prekomernom granatiranju, odnosno preplaćivanju igrača od pre tri godine, a sada imaju problem jer su im bez ugovora ostali igrači koji su im bili važni u rotaciji. Neće ih sve moći vratiti, to je sigurno, pa bi Blazersi mogli biti i slabiji nego ove sezone. Bar kada je rotacija u pitanju.

Čini se da će ipak prva petorka delovati moćno.

Portland je odlučio nastaviti sa svojom core postavom – Lillard je produžio ugovor, a isto se desilo i sa njegovim najboljim saigračem, CJ McCollumom. Odrađen je trade sa Heatom, u kojem je u Portland stigao Hassan Whiteside (u zamenu za Harklessa i Leonarda) koji će biti svakako odlično rešenje na poziciji petice, mnogo bolje nego Enes Kanter koji je otišao u Boston.

Iz Hawksa je stigao Kent Bazemore, potpisali su Maria Hezonju (Knicks), Pau Gasola (Bucks), Tollivera (Wolves). No nema više Aminua, Laymana, Setha Curryja, i pomenutog Kantera.

Kao veliko pojačanje, ovih dana se pojavila vest da bi Blazerski krenuli na sve ili ništa i pokušali dovesti – Kevina Lova!

“Dosta je bilo, idemo na sve ili ništa”

Prema reportima BleacherReporta, Blazersi bi mogli krenuti po Lovea i tako kompletirati ekipu koja bi čak i mogla napasti naslov. Sada je idealna prilika, izraženog favorita nema, a s dodatkom Lovea šanse Blazersa se bitno mijenjaju. Teško da će dobiti Allstar Lovea, no Love i u slabijoj formi je veliko pojačanje za ovu ekipu. Prvenstveno šuterski, jer ovoj ekipi to nasušno fali, a isto tako Love je navikao igrati kao treća violina ekipe. Pogotovo u ovim poznijim godinama, to je uloga koja bi mu savršeno mogla odgovarati.

1 Trackback / Pingback

  1. Northwest 2019 - 2020: Thunderi u potpuno novom ruhu, Jazzeri idu na sve ili ništa - Ostatak Sveta

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*